Преглед на печата

Премиерът Бойко Борисов изненадващо подкрепи намерението на президента Георги Първанов да върне за преразглеждане законите за отбраната и за митингите, коментира в. „Дневник“. По този начин Борисов постави в крайно неудобно положение двама от министрите си: външният Николай Младенов, вносител на промените във военния закон, и приемника му и съавтор на текстовете Аню Ангелов, отбелязва изданието.
„Борисов се отрече и от военната си реформа“, коментира „Сега“. За 45 минути президентът успя да убеди премиера да се отрече от мерките, горещо защитавани от ГЕРБ, като направи и още един „реверанс“ към държавния глава с връщането на длъжността началник на Щаба на отбраната, подчертава „Сега“.
Пълна обърканост цари в областта на отбраната, военното строителство и като цяло в системата за национална сигурност в настоящия момент, е коментарът на „Дума“.
Полицаи с автомати стоят пред дома на вътрешния министър Цветан Цветанов, който, освен това, от няколко седмици се движи в бронирано Бе Ем Ве при засилена охрана, пише „24 часа“. Причина за това били оперативни сигнали, че престъпни босове искат да спрат провежданите от МВР акции срещу мафията.
Евродепутатът Антония Първанова тайно подготвя евродепутати либерали с неудобни въпроси за предстоящото изслушване на новия ни кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева, са съобщили нейни български колеги, цитирани от „Монитор“. Целта на натиска била злепоставяне на правителството на Бойко Борисов.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу оказа помощ на правителството ни за изпълнението на договореностите по инструмента Шенген, отбелязва „Новинар“. В писмо до премиера Борисов Барозу съобщава, че страната ни получава тримесечна отсрочка за сключването на договорите по Шенген, които трябваше да бъдат факт до края на миналата година.
От 1 март данъчните ще звънят по телефона, ще изпращат есемеси или имейли на хора, които са натрупали неплатени глоби към държавни ведомства, пише „Труд“. Ако подканите не дадат резултат, ще бъдат завеждани дела. Причината за новата практика е, че от началото на годината Агенцията за държавни вземания е част от Националната агенция по приходите.
Безработицата през януари ще бъде под 10%, пише в. „Пари“, като се позовава на данни на Агенцията по заетостта. Това може да стане, въпреки опасенията на анализатори, че след отчетените за декември нива от 9,13 % се очаква бум на съкращенията през първия месец на новата година.
Слагат 5 мрд и 800 млн лв. от фискалния резерв на депозити за постигане на по-висока доходност, пише „Класа“. Очаква се заложените средства да носят между 8 и 10 млн. лв. годишно допълнителни приходи от лихви.
„БАН фалира“, алармира „Стандарт“. В академията били останали пари само за плащане на ток и парно и то само до края на февруари. Според председателя на БАН акад. Никола Съботинов, ако институтите не успеят да направят икономии до началото на март, ще трябва да бъдат искани целеви субсидии от Министерството на финансите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *