Преглед на печата

„У братя Стоянови – десант на бомбаджии и командоси“, съобщава „Труд“. Серия от обиски предприеха разследващите по „Октопод“, след като апелативният съд пусна Пламен и Йордан Стоянови. Магистратите заключиха, че доказателствата срещу тях за участие в бандата на Алексей Петров са само в показанията на анонимен свидетел. „Радвам се, че Алексей Петров се съгласи с решението на съда да остане в ареста. Това е частично признание, че е съпричастен.“ Така вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов реагира вчера на въпрос за това, че само двама от общо 7 задържани в акцията „Октопод“ остават зад решетките. „Дали има зависимост между хора в съдебния състав или съдебната система с „Октопод“, аз не изключвам“, намекна Цветанов. С думите „Така са преценили, така са действали“ премиерът Бойко Борисов коментира решението на съда само Алексей Петров и Марчело Джотолов да останат в ареста.

„Завръщане в миналото“, е публикация в „Капитал“. Операция „Октопод“, при която беше задържан бившата барета, застраховател, агент под прикритие, бизнесмен и доцент по икономика Алексей Петров, събуди не само забравени герои, но разбута заровените грешки на прехода – нереформираната, безотчетна, централизирана и феодална прокуратура; нездравата симбиоза между полицейски служби и управляващи; неясната граница между честен, сив и черен бизнес; затварянето на очите пред капитали със съмнителен произход. През последните десет и повече години се опитахме да забравим за всичко това и още по-нелепото – да претендираме, че проблемите са решени и вече ги няма. Сега по драстичен начин разбираме, че сме живели с илюзии.
„Всеки закон – скандал!“, коментира „Сега“. Почти няма закон, който да е внесен или грасуван в парламента и да не предизвика масови протести или съмнения за обслужване на частни интереси. Така беше с първия законопроект за нотариусите, в последните дни сме свидетели на сблъсък „за“ и „против“ генните мутанти, не се мина без скандал и при закона за митингите и събранията. А практиката да не се пишат нови закони, а само да се правят кръпки в старите води до хаос в цели сектори и отваря безкрайни възможности за корупция. За да бъде прекъсната порочната практика, целият законодателен процес трябва да бъде изваден на светло. Всички законопроекти да се приемат задължително след обществено обсъждане.
„Цигари с GPS – капан за контрабанда“, е водещото заглавие в „Труд“. Контролирана доставка на цигари, проследявана с GPS, за да покаже трасето на контрабандата, е била осветена, което доведе до фалстарт на акция „Совите“. За съществуването на такава акция призна вчера финансовият министър Симеон Дянков. Нейната цел е да пресече контрабандата на цигари и алкохол и неплащането на акцизи от търговци и производители. Пробивът в акцията дошъл след изтичане на информация от средите на антимафиотите към високопоставен митничар, който предупредил дежурните на пристанище Варна, е обяснил източник на вестника. Така митничарите заловили пратката, вместо да я пропуснат.
„Борисов готов да седне на една маса с предшественика си“, съобщава „Труд“. Премиерът Бойко Борисов е готов да седне на една маса с левицата и да обсъди антикризисни мерки. Това обяви самият той от парламентарната трибуна вчера, след като от соцпартията поискаха „консенсусна антикризисна програма“. „Когато няма камери, със Сергей Станишев ще разговаряме много по-спокойно и разумно, защото той знае в какво финансово състояние ми е оставил държавата“, каза премиерът.
„Президентът налага вето върху закона за мутантите“, информира „Труд“. Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху промените в Закона за генномодифицираните организми (ГМО). Той ще върне за ново обсъждане поправките в закона въпреки приетите от ресорната парламентарна комисия отстояния на площите, засети с ГМО, от защитени по НАТУРА 2000 зони. „Ако ще има мораториум от 5 години, какво налага сега да приемем един такъв закон. Нека приемем закона тогава, когато е необходимо. Мисля, че България има нещо, с което би могла да бъде много силна на световния пазар. Това е именно чистото селскостопанско производство“, заяви президентът.
„Големият въпрос в дебата за ГМО е: Ще съхраним ли себе си?“, коментира „Труд“. Темата за ГМО разбуди заспалата гражданска енергия, отбелязва авторът. Протестите и дебатите, завладели интернет форумите покрай предстоящите промени в закона, доказват, че започва дълго отлаганото самоорганизиране на гражданското общество в България. Най-забележителното е, че протестиращите организации защитават суверинитета си в качеството си на български и европейски граждани. Те принудиха държавата да чуе и тяхната гледна точка. Оттук насетне ще става все по-трудно и политически рисковано да се изключват гражданите от вземането на важни решения.
„Без черен списък за фирми, които не опрощават 10%“, съобщава „24 часа“. Няма да има санкции за фирмите, които откажат да сключат анекси по договори с държавата за отстъпка от дължимите им суми. Няма да има и черни списъци при бъдещите търгове за обществени поръчки. Това обеща премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на Дарин Матов от РЗС. Преговорите са на доброволен принцип, без санкции и натиск към нито едно дружество, обясни Борисов. 12 строителни фирми се съгласиха да дадат 10% отстъпка на държавата по действащи договори за близо 66 млн. лева и вече получиха 40 млн.
„Вземаме руските пари за „Белене“, пише „Стандарт“. България ще строи АЕЦ „Белене“ с руски пари назаем. Това стана ясно след вчерашната среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с руския му колега Сергей Шматко и шефа на „Росатом“ Сергей Кириенко. Москва е готова да финансира строителните дейности по проекта „Белене“ до избирането на стратегически инвеститор. Приготвената сума е от 2 млрд. евро.
„Безработицата през януари остава под 10 на сто“, отбелязва „Труд“. Равнището на безработицата през януари е 9,9%. Свободните места в бюрата по труда са 24 138 – с 15 304 повече в сравнение с декември 2009 г., съобщиха от Агенцията по заетостта вчера. Бизнесът е обявил, че е готов да наеме 8596 души. Работна ръка се търси в преработващата промишленост, в търговията, в образованието и в аграрния сектор.
„Пази ме икона на Кирил и Методий“, споделя пред „Труд“ генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя посочва, че ЮНЕСКО отдавна е свързана с нашия регион. Под егидата на организацията се развива инициативата от 2004 г. „Културни коридори в Югоизточна Европа“ на българския президент Георги Първанов. В нейните рамки се провеждат годишни срещи на най-високо равнище. ЮНЕСКО е свързана и с много други проекти в различни страни. „С най-голямо удоволствие ще подкрепя такава насоченост на нашата организация“, уверява Бокова.

„Станишев: Ще има проблеми с еврофондовете“, пише „Труд“. „Тепърва правителството ще има проблеми с еврофондовете“, каза вчера лидерът на БСП Сергей Станишев на конференция на тема „Социализмът на ХХт век“. Причините според него са слабият административен капацитет, забавянето на работа по проекти и политическите чистки в администрацията. Бившият премиер посочи, че сегашното правителство се очертава като дясно не само във философията, но и в действията си. „Има по-малко държавност, макар че изглежда обратното“, обясни Станишев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *