Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„Бизнес и синдикати с 52 мерки антикриза“
Да се спре повишението на цените на тока, парното и водата
Минималната заплата да добие такива размери, че да гарантира пълната минимална пенсия за стаж и възраст. Държавата да започне незабавно възстановяването на ДДС и акцизи към фирмите. Да се въведе неплатен отпуск „по икономически причини“.
„Сметната палата разкри: 2 милиона лева похарчени тайно за избори“
Фирма дарила билбордобете на Яне Янев, въпреки законова забрана, подозират одиторите.
Червените не включили в сметката 182 160 лв., похарчени за отчета „Един успешен мандат 2005-2009 г.“, върху който имало призив „Гласувай за Коалиция за България – 5 юли 2009″.
„Министър Цветанов: Няма пипане на заплатите на полицаите“
„Няма пипане на заплатите на полицаите. Това, което аз правя като вицепремиер, отговарящ за силовия ресор, е да запазя всички социални придобивки на служителите на МВР и на отбраната“, каза министър Цветан Цветанов в навечерието на полицейския протест.
„Повече затвор в Наказателния кодекс“

в. „24 ЧАСА“
„Притеснен от кризата, Борисов предупреди: Не пипам пенсии, майки, бедни. Другите ще ощетим“
Иначе фалит на държавата до 1 година
Държавата ще гарантира парите на майки, пенсионери и бедни. Премиерът повтори това заради протестите на полицаи, данъчни и други чиновници, които са недоволни, че сами ще си плащат осигуровките. „Някой трябва да бъде ощетен, ако не искаме да фалираме България за половин-една година“, обясни Борисов.
„Август прави пици на фунийки“
Б/ашият кукувец не може да напуска страната заради дългове
„Жена на министър без работа заради него“
„Шефът на „Пирогов“ рисува какво ще оперира“
Доцент Раденовски наследил таланта си от баща дърворезбар
„Бербо срещу „Байерн““
„Газът скача с 15 на сто, парното в София с 11,2%“
„Гърция удря богатите с 45% данък“

в. „СТАНДАРТ“
„Facebook забранено за министри“
Чиновници и депутати доят крави в нета, вместо да работят
Facebook става забранена зона за властта. Министри, депутати и чиновници вече няма да могат в работно време да си лафят и играят в нета. Главният секретар на правителството Росен Желязков спря всички чатове и игри на администрацията.
„Бойко: Стискаме зъби или фалираме“
Майките или чиновниците да ощетим, пита премиерът
Защо не арестувате, а стачкувате
„ЧЕЗ се изнася от България“
Чехите преговарят с руската НЕК за продажба на Енергото и ТЕЦ „Варна“
Искат 280 млн. евро за централата
„Кафене крие по 100 бона на месец“
Данъчни удариха луксозното столично кафене „Лаваца“ на бул. „Витоша“. Проверява се дали за два месеца са укрити около 200 бона от оборота. Заведението е на фирма „Хрисома“ на Георги и Мая Кирчеви, чиято сграда на „Алабин“ 39 рухна и уби две момичета. Семейството е спонсор на фондацията на Елена Костова.
„Надуват цената на агнешкото“
Цената на агнешкото месо скача двойно, докато стигне от фермата до супермаркета. Килограмът живо тегло в момента се изкупува между 4,20 и 4,50 лв. от фермите. Чистото месо, преминало през кланица, излиза около два пъти по-скъпо – 9 л лв. за килограм. Търговците обаче го продават от 15 лв. за кило нагоре.
„Софиянци хващат метлата“
До Великден чистим жилищата, после между блоковете
„Баварски тест за Бербо“
Германският колос Байерн се изправя на пътя на Димитър Бербатов и Манчестър Ю към полуфиналите на Шампионската лига. Това отреди изтегленият вчера жребий. При успех тимът на сър Алекс Фъргюсън ще играе срещу победителя от френската битка Лион – Бордо за място на финала. Арсенал изтегли късата клечка и се падна с европейския шампион Барселона.

в. „НОВИНАР“
„Пролетното чистене в София започна от просяците“
Депутатите давали само по 5 стотинки на бездомниците
МВР и Столична община обявиха война на просяците по софийските улици. Традиционното пролетно почистване на града всъщност започна от събиращите милостиня. Вчера на съвместна пресконференция кметът Йорданка Фандъкова и вътрешният министър Цветан Цветанов обявиха, че от този четвъртък девет мобилни екипа обикалят в столицата и прибират деца, които просят по улиците. Същевременно Цветанов обяви, че просяците трябвало да бъдат махнати от столицата, тъй като не били приятна гледка за туристите. Малко след изказването на министъра пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ двама служители на МВР разгониха пред очите на туристите застаналите там двама просяци. „Нека да ни приберат, аз нямам дом и спя където дойде. Нямам против някой да дойде да ни подслони и да ни даде топла храна.“ Така коментира едната от изгонените просякини от входа на „Св. Александър Невски“ Бюлетка Георгиева. Тя е на улицата от шест години и е инвалид. Казва, че проси, за да си купува лекарства, тъй като пенсията не й стига. На сина си не можела да разчита, защото бил наркоман и като я видел, и вземал и малкото събрани пари. Жената твърди, че има тумор в главата, както и сърдечни проблеми. Тя дори се съгласява с твърдението на Цветанов, че просяците не са приятна гледка за туристите. Нямам обаче избор, иначе как ще живея, обобщава Бюлетка. Тя твърди, че не изкарва много, хората й пускали само жълти стотинки. Тук минават и депутати, хвърлят ми само по пет стотинки“, оплаква се тя.
„ГЕРБ пази в тайна мотивите за импийчмънта на Първанов“
„БСП платила клипа със сатъра с държавни пари“
„Брюксел харчи милиони за цирк и хип-хоп“
„US генерал обвини гейовете за клането в Сребреница“
Американски генерал в оставка обвини хомосексуалистите, че носят вина за клането в босненския град Сребреница през 1995 г., съобщиха агенциите. Генерал Джон Шихан, който заемаше висок пост в НАТО по време на войните на Балканите, заяви това по време на слушания в американски Сенат, посветени на плановете да се позволи на открити хомосексуалисти да служат във въоръжените сили на САЩ. Според Шихан неспособността на холандските сини каски да защитят града се дължала отчасти на присъствието на хомосексуалисти в редиците им.
„Стрелят в главата на момиче на спирка в столицата“
Момиче на 18 години беше простреляно посред бял ден на спирка в столичния квартал „Люлин“ вчера. Непознат мъж извадил газов пистолет и стрелял, след това е избягал. Тийнейджърката е била със свой приятел, който я е придружил до „Пирогов“. Тя е настанена в болницата без опасност за живота. Раната на челото на девойката е от газово оръжие, потвърдиха лекарите. Според очевидци между младежите и възрастен човек възникнал спор, мъжът извадил газов пистолет и стрелял. На мястото на инцидента били открити фасове от цигари с марихуана. До редакционното приключване на броя стрелецът не беше заловен.

в. „ДУМА“
„ГЕРБ не иска Борисов в парламента“
Премиерът настоява да бъде изтърпян още поне една година, за да не фалира държавата
Парламентаристите от ГЕРБ не поискаха вчера Бойко Борисов да се яви идната сряда в парламента, за да обясни на Народното събрание антикризисните мерки на кабинета. Лявата депутатка Корнелия Нинова предложи лично министър-председателят да обясни състоянието на държавата, но след серия от процедурни гафове и хватки мнозинството отхвърли идеята.
„Инж. Петър Стоянов: Държавата не се издължава, фирмите фалират“
„Георги Кадиев: Има опасност от увеличаване на данъците“
„Евродепутати: Меркел спря Европейския валутен фонд“
„Свършва токът за Източна Европа“
„Детският радиохор – 50 години на върха“

в. „СЕГА“
„Министерствата пилеят милиони въпреки кризата“
МВР поддържа 6 научни института с неясни задачи. За отдиха на властта по държавни бази се грижат 459 души
Въпреки кризата и отчаяните опити да се намалят разходите в държавата министерствата продължават да пилеят по инерция десетки милиони левове. Ведомствата поддържат абсурдни и раздути звена, като някои от тях са толкова стари, че отсъстват от официалния регистър на административните структури у нас. Това показва внимателният прочит на одобрените тази година програмни бюджети на министерствата, който „Сега“ направи. Бюджетите на тези звена оцеляват година след година, с минимални корекции на финансовите показатели. Не е известно досега някой да е правил оценка на тяхната ефективност и необходимост. В условията на криза обаче поддържането им изглежда като прекален лукс и оптимизацията им със сигурност ще осигури част от така нужните приходи на хазната. На теория министрите трябва да харчат държавните пари по програми с ясни цели и измерими показатели за резултатите, но програмните бюджети всъщност прикриват пилеенето на средства за ненужни звена. Показателно е, че министерствата масово не публикуват програмите, а на сайта на финансовото ведомство документите са качени като проекти.
„Сметната палата уличи партиите в скрито финансиране“
Четири от основните играчи на парламентарния вот м.г. – „Коалиция за България“, „Синята коалиция“, ДПС и НДСВ, са надскочили предвидените от закона разходи за предизборните си кампании през 2009 г., сочи одит на Сметната палата. За пръв път палатата засича реалните разходи на формациите чрез фактури от медии, рекламни агенции и дарители. Особено драстични са нарушенията при червената коалиция и РЗС. Най-често става дума за неосчетоводени разходи. Скандалният клип „Гласуваш за Борисов, получаваш Костов“ се оказа финансиран от държавната субсидия за Национално движение за спасение на Отечеството (НДСО), бивш коалиционен партньор на „Атака“. НДСО е дало в нарушение на закона над 400 000 лв. на „Коалиция за България“, които тя не е отчела.
„С доктрината „Ататюрк“ Турция няма място в ЕС“
„Хлеб наш насущний…“
„Рут Колева е новият бисер в БГ музиката“
„Стокхолм през погледа на един писател“

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Пипалото Яне иска по 100 бона от депутат“
Толкова е цената на 1 мандат в РЗС
Партийната сметка не излиза с 200 000 лева
По 100 бона на калпак от кандидатите си за депутати е искал Яне Янев. Малко преди парламентарния вот лидерът на РЗС събрал водачите на листите си и ги накарал да подпишат записи на заповед. Според документите всеки от тях му дължи по сто хилядарки, които трябва да плати през 2013 г., разкри bNEWS. Според източниците на агенцията по този начин Яне искал „да си закрепости бъдещите депутати“.
„Стоичков закотвен в ЮАР“
Заради делото си
„Камера дебне рушвета на ДАИ“
В службата с най-високите подкупи
Наказания, ако инспектор и тираджия излязат от кадър
„Крадецът на АС/DС изкълчи ръка“
„Мъж се задави с кебапче“
Изпадна в клинична смърт
„Вампирите от „Здрач“ родени в България“
Западът откраднал кръвопийците от Балканите
„До Румъния за 3 евро“
Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Емил Бок откриха ферибота Никопол-Турну Мъгуреле. С него до съседите ще се стига само за 3 евро.

в. „МОНИТОР“
„Първанов с четири конституционни гафа“
Управляващите готови с мотивите за отстраняване
Цветанов: Къде беше президентът 8 години
Президентът Георги Първанов е нарушил конституцията в четири основни аспекта. Това стана ясно вчера от думите на представителите на четирите партии, искащи отстраняването на държавния глава. Мотивите за импийчмънт на президента вече са готови, а председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака“ , както и независимите депутати от партията на Яне Янев, вече са се подписали под тях. Съпредседателят на ГЕРБ – Красимир Велчев и шефът на парламента Цачева отказаха да обявят аргументите за отстраняването на държавния глава с мотива, че още не са заведени в деловодството на НС.
„Според доклада на Сметната палата за финансиране на изборите Яне скрил 200 000 лв.“
Партията му взела незаконно пари от фирми, сочи одитът
Над 200 000 лева е скрила партията на Яне Янев РЗС в отчета си за финансиране на предизборната кампания за парламентарните избори и изборите за евродепутати.
„40 болници на прокурор за далавери“
Злоупотреби за 1 милион засекли от НЗОК
„Между два бряга“
Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Емил Бок прерязаха лентата на новата линия по река Дунав при Никопол – Турну Мъгуреле вчера. Фериботният комплекс свързва най-близкото разстояние между двата бряга от 800 м за 8 минути. Той е на стойност 6 200 000 евро и е съфинансиран по програма ФАР.
„Акция „Просяци“ в столицата“
Прибраха 18 деца от улицата за два дена
„Търновец хвана цаката на електромерите“
Без да ги разпломбира, спира отчитащите устройства
Засега машинката е в изпитателен срок
„Депутатски дрескод 2010 – тъмни цветове, памук и коприна“
„Калин Врачански – мускетарят от Стъкления дом“
„СААБ-СПАЙКЕР пуска в серия изтребителя „АЕРО Х““
„Слънцето огря и бельото“

в. „АТАКА“
„Четири партии единни: Гоце е потъпкал Конституцията“
Тръгна подписката за отстраняването на президента
ГЕРБ, АТАКА, Синята коалиция и РЗС започнаха вчера подписка за прекратяване на правомощията на президента Георги Първанов. Това стана ясно след близо три часа консултации на представители на четирите партии. „Първанов потъпка конституцията и трябва да плати това с поста си“, заяви зам.-председателят на АТАКА Десислав Чуколов. По думите му инициативата за свалянето на Гоце дори е закъсняла, защото за 8 г. той неведнъж е газил основния закон. Чуколов припомни, че АТАКА няколко пъти е искала отстраняването му заради изборни манипулации, за действия срещу интересите на България, за това, че връчи мандата на ДПС и стана архитект на тройната коалиция, за скандала с посланиците в САЩ и Турция, които отказа да отстрани въпреки извършените от тях груби манипулации на изборите през 2009 г. „В мотивите сме посочили четири групи нарушения на конституцията, които Първанов е допускал във времето“, заяви от своя страна Красимир Велчев от ГЕРБ. За стартиране на процедурата са нужни 60 депутатски подписа, а за да бъде одобрена в пленарна зала трябват 161 гласа. Сега четирите партии в 41-вия парламент ги имат. Искането за импийчмънт ще бъде внесено в НС в четвъртък, а в края на март ще се гледа в зала.
„Глобиха ЕВН с 256 бона за монопол“
„Министър Нона Караджова: Забранихме ГМО в цялата страна“
„100 000 лв. цената на депутат от РЗС“
„АТАКА ще насърчава раждаемостта с нов закон“

в. „ТОПСПОРТ“
„Следят изкъсо Локо (Мз) – ЦСКА“
Букмейкърите пред готовност да блокират мача
Срещата Локо (Мз)-ЦСКА ще бъде следена изкъсо от водещите букмейкъри, научи „Топспорт“. Упорито се говори, че резултатът в мача ще се движи 0:1 през първата част, а за краен ще стане 0:3. Вчера залогът за успех на „червените“ падна драстично, а родният букмейкър сви ставката за „армейците“ на 1,05. Това става два дни преди мача, което е показателно. Очаква се днес и чуждите букмейкъри да обърнат внимание на двубоя и не е изключено, ако срещата падне от тиража или бъде блокирана в последния момент. Играчите от Мездра не са получавали заплати от 5 месеца.
„Премиерът уважи старта на световното“
Премиерът Бойко Борисов присъства на церемонията по откриването на световното първенство по шорттрек за мъже и жени. Шампионатът, в който се пускат състезатели от 34 страни, стартира вчера в Зимния дворец в София. „Мисля, че сме се постарали да бъдем добри домакини. Пожелавам най-добрите да спечелят“, заяви министър-председателят. Първенството бе открито от представителя на Международния кънки съюз Дьорд Мартош от Унгария.
„Левски няма класни нападатели, призна Здравков“
„Портсмут прави фарс в Премиършип заради изваждането“
„Силвио Данаилов обвини Ананд в неуважение“

в. „МЕРИДИАН МАЧ“
„ЦСКА цака с 30 бона лидера“
„Червените“ взеха защитник от Кьолн
Ръководството на ЦСКА ще даде премия от 30 000 лева на Монтана, ако днес тимът победи или направи равен срещу Литекс. Обичайната практика в подобни случаи е половината от сумата да се разделя от играчите. В същото време „червените“ взеха нов играч. Става въпрос за 21-годишния защитник Георги Пандуров. който е играл в школата на немския Кьолн.
„Мечо Телкийски ще бягата на „Армията““
„Бербо срещу Байерн“
Димитър Бербатов и неговият Манчестър Юнайтед ще се изправят срещу немския колос Байерн Мюнхен на 1/4-финалите в Шампионската лига. Сблъсъкът на титаните идва 10г. след епичния финал от 1999 г., когато „червените дяволи“ обърнаха „баварците“ от 0:1 до 2:1. Две години по-късно Байерн взе реванш и впоследствие спечели турнира.
„Христо Стоичков стана пленник в ЮАР“
Дисциплинарната комисия на футболната лига в ЮАР забрани на Христо Стоичков да напуска страната, докато не се яви на изслушване. В противен случай ще бъде сезирана ФИФА. „Смятам, че няма да е полезно за Стоичков да се скрие и не плати наказанието си, ако иска да продължи да работи като треньор“, обяви прокурорът на лигата в ЮАР Зола Маджаву.
„Премиерът откри мондиала“

в. „7 ДНИ СПОРТ“
„Левски излиза без заплата“
Ще вземат пари не за Славия, а чак след дербито с ЦСКА, твърди Баждеков
Футболистите на Левски останаха без заплати преди дербито със Славия тази вечер. Пари ще има чак след мача срещу ЦСКА на 27 март, съобщи финансовият директор на клуба Константин Баждеков.
„Локо (Пд) блъсна Берое“
Локо (Пд) излезе над чертата на изпадащите в „А“ група, след като взе безценни 3 точки при гостуването си на Берое в първия мач от 19-ия кръг.
„Арсенал-Барса на 1/4-финал в ШЛ“
Европейският клубен шампион Барселона ще играе срещу Арсенал на 1/4-финалите в Шампионската лига. Това е повторение на финала от Париж през 2006 г. Тогава Барса обърна мача и спечели с 2:1.
„БОК: Спортът е на дъното“
Спортътъ отдавна е на дъното. Това е мнението на Българския олимпийски комитет. БОК ще стартира обществена дискусия за проблемите на спорта, в която ще участват хора от законодателната и изпълнителната власт, както и специалисти от федерациите.
„Ренет: В Славия взех апартамент, кола и пари“
„Фулъм разпра Юве 4:1“
„Прескачат кола на баскетболен мач“
„К. Пулев излиза с мъже, зяпа Алисия“
„Джоунс роди трето и заби в коша“

в. „БАНКЕРЪ“
„Железниците извозиха 2 млрд. лева от хазната“
Състоянието на железницата е като на човек с няколко инфаркта, заяви преди няколко години един от бившите й шефове, тогава народен представител от НДСВ. И ако продължим в същия стил – никой не само не се опитва да излекува болния, а напротив – всячески се стреми да източи кръвта му…
„Кой ще чуе гласа на бизнеса в кризата?“
„Хвърчащи диагнози за продан“
„Бялото знаме на импийчмънта“
„Румен Петков: Ляв проект без БСП е невъзможен“
„350 млн. европейски пари „спят“ на топло в БНБ“
„Приб(в)ързана приватизация бюджет не пълни“
„Можем ли да спечелим от „Южен поток““
„Вицепремиерът с розовите очила“
„Еврошамар за Темида“
„Магистратите си вдигнаха заплатите“
„Разкол в Еврозоната за бъдещето на Гърция“
„Италия лови трафиканти, ние ги пускаме“

в. „КАПИТАЛ“
„Има ли капитан в кризата“
Изтича времето за колебание. Без решителни мерки и политически консенсус икономиката ще потъне
„Положителен герой – новият министър Томислав Дончев“
„Уроците от пожара в „Дир.БГ““
„Енергийната реформа като лекарство“

в. „УТРО“
„Добавка в асфалта изронила пътищата след лютата зима“
Агенция „Пътна инфраструктура“ започва пълно обследване на три шосета
Експерти от централната лаборатория започват пълно обследване на 3 новоремонтирани пътя, които след края на зимата скандално се изрониха: бул. „България“, Русе – Силистра и Русе – Разград.
„1543 нови безработни за три месеца“
Само за първите три месеца от годината безработните в Русенска област са се увеличили с 1543 души. Към края на декември данните на РЗС сочат, че без хляб са отсанали 11 116 русенци. Към края на февруари обаче те вече са 12 659 човека. А равнището на безработицата е скочило от 9 на 10,5%.
„Общинарите на бунт срещу Дянков заради осигуровките“
Секретарите на общини разпространиха вчера декларация срещу предложението на финансовия министър Симеон Дянков държавните служители да си плащат социалните и здранви осигуровки. Те го обвиняват, че така погазва Закона за държавния служител и практически ги сегрегира.
„Загиналият в автоморгата е 23-годишен студент“
Загиналото в района на морга за стари коли край „Монтюпе“ 23-годишно момче е студент и се казва Георги, казаха вчера от Инспекцията по труда. Както „Утро“ писа, младежът почина на място, след като върху него се стовари отрязан таван на старо ремарке.
„Мексиканецът Хорацио разбрал в Русе какво е да ринеш сняг с лопата“
„Новата мода в украсата за Великден е в черно и бяло“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *