Преглед на печата

Предложените от кабинета антикризисни мерки са основната тема по страниците вестниците тази сутрин.
Правителството продължава да лансира спорни мерки за борба с кризата. Въпреки уверенията, че няма да има вдигане на данъците, вчера стана ясно, че управляващите предлагат ДДС да скочи от 20 на 22 % за една година, пише СЕГА.
24 ЧАСА акцентира върху т.нар. „данък лукс“ или увеличаването на облагането за мощен автомобил, скъп, имот или яхта.
Според ТРУД и сега действа скрит „данък лукс“, тъй като собствениците на големи къщи в квартали като Драгалевци и Бояна плащат много повече, отколкото тези, които имат обширни имоти в райони като Видинско и Силистренско. Не винаги голямата площ е равносилна на богатство и разкош. Например в селата и по-малките градове има немалко къщи с площ над 250 кв.м., в които живеят големи семейства, често от различни поколения, обяснява вестникът.
Управлението на Бойко Борисов започва все повече да прилича на лабораторен експеримент. Създава се усещането, че група теоретици са се събрали и на принципа „проба-грешка“ се опитват да спасят положението, четем в коментар на вестник ПАРИ.
Хонорарът от милион и половина, който е изплатен на Доган за консултантска дейност в енергетиката предизвикава нови въпроси около неясния му данъчен статус, отбелязва СЕГА по другата тема, която намира място по страниците на всички вестници. Според твърденията на депутата Камен Костадинов излиза, че лидерът на ДПС е укрил от Сметната палата и НАП огромния приход. Освен това е нарушил Закона за ДДС като е закъснял да се регистрира по него.
Материал на цяла страница за това „кой кой е“ в строежа на хидровъзел „Цанков камък“ помества 24 ЧАСА. Материалът е озаглавен „Цанков камък“ – умен проект, убит с алчност и тъпи решения“.
Бюджетен капан от близо 645 милиона лева е заложил бившият военен министър в последните си месеци на власт, четем в СТАНДАРТ. Екипът му е сключил обществени поръчки за сумата, без да има осигурени пари за сделките. Най-скандален е обаче договорът с фирма за яхтен туризъм, чийто круиз по море излиза 85 хиляди лева.
Безработни българи вече предлагат бъбреците си за продажба в Интернет, но не за пари, а срещу намиране на работа, пише МОНИТОР. Изданието дава пример с конкретен постинг от мрежата, който е посетен над 7600 пъти.
Над 340 хиляди деца са в „риск на бедност“, отбелязва ДУМА като цитира зам. социалния министър. Това означава, че те не са равнопоставени да участват в учебния процес.
Над милион и половина българи са с прекъснати здравоосигурителни права, като за година броят на хората без такива права е нарастнал със 700 хиляди, отбелязва НОВИНАР. Според НАП обаче цифрата не е точна, тъй като в нея са включени починали, които още не са заличени от списъците, работещи в чужбина българи и чужденци, коуто живеят у нас, но се осигуряват в родината си.
Разходите на труд са се увеличили със 7.2 процента през четвъртото тримесечие на миналата година, пише ДНЕВНИК като се позовава на данни на националната статистика. Оскъпяването е най-голямо в строителството.
Около милиард евро по оперативните програми може да бъдат използвани за основен ремонт на пътищата, посочва КЛАСА. Според министър Росен Плевнелиев, парите ще дойдат от проекти, които не могат да се реализират.

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *