Преглед на печата

„Разпознаха съдия Пенгезов като приятеля на Октопода“, четем на първа страница на 24 часа. „Магистратът попада в полезрението на МВР с контактите си с определени лица, което е недопустимо за служител на съдебната система“, каза вътрешният министър Цветан Цветанов, но не уточни името му. Според запознати това е Пенгезов. „Не съм виждал Петров и другите от Октопод, не ги познавам“, е отговорът на Пенгезов, според когото е абсурдно да се прави връзка между него и групата, се казва в материала. Класа добавя, че името му ще бъде разкрито на засекретено заседание на съда.
„Вдигат ДДС, отлагат данъчната амнистия“, пише още 24 часа. Въпреки яростната съпротива на синдикатите ДДС най-вероятно ще се вдигне от 20 на 22%. Плоският данък нямало да се пипа, стана ясно след заседанието на Министерския съвет.
Пари пише под водещото заглавие „Шок и ужас в туризма“, че евентуалното премахване на преференциалната ставка от 7 на сто ДДС за туризма предвещава огромни загуби за бранша.
„Кризата не спря чиновниците да си раздадат 70 млн. лв.“, пише Сега. Въпреки думите на премиера, че цялата нация трябва да понесе последствията от предишното управление и ще се режат разходи и заплати, държавните чиновници побързаха да си раздадат парите, полагащи им се за дрехи от бюджета. Това е една от антикризисните мерки, по които има съгласие, но очевидно тя няма да бъде реализирана, коментира изданието.
„Кувейтски пари за магистрала „Черно море““, съобщава Труд. Емирът на Кувейт заяви, че страната има намерение да инвестира в изграждането на българската автомагистрала. Страната проявявала сериозино внимание и към инвестиции в сферата на туризма. Споразумение за директна самолетна линия София-Доха беше подписано по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Катар, допълва Монитор.
Месец и половина след като поиска отговор от правителството дали замените на гори край курортите са нерегламентирана държавна помощ, ЕК започна подобна процедура и след сигнал на екозащитници за заменените земеделски земи по Черноморието, съобщава Дневник под заглавие „Брюксел проверява и замените на ниви“. Ако се докаже нарушение на европейското законодателство, обект на бъдещата санкция ще са само сделките, сключени след 1 януари 2007 г.
„Борисов да каже за парите на Цветелина Бориславова. Банкерката държи 37% от СИБанк, което е около 300 млн. лв.“. Това поискаха БСП, които оповестиха информация за финансите на Бориславова. Темата е водеща за Дума.
„Вузовете стават фирми“ пише Стандарт. Те ще могат да купуват собственост, да строят хотели и да патентоват научните открития. Това предлагат от Съвета на ректорите в новия закон за висшето образование. Според него вузовете ще бъдат глобявани с 1000 лв. за всеки студент над лимита за прием. Промените предвиждат още колежите да нямат право на самостоятелно съществуване, бакалаврите да завършват за 3 години, но магистрите да учат 2 години, както и университетите да признават взаимо оценките си, уточнява Стандарт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *