Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„А“ група губи още един отбор“
След „Ботев“ и дебютантът „Спортист“ (Своге) може да се разпадне и да напусне „А“ група. Заради неплатени пари футболистите се заканиха да бойкотират днешната тренировка и утрешния мач срещу
„Берое“. Решението им било окончателно, защото нямало с какво да хранят семействата си. Президентът Христо Димитров отвърна, че една заплата е забавена само шест дни и ще я плати до края на другата седмица.
„Нова идея -10% данък и върху печалби от тото“
„Г-н Доган се изпусна от страх“
Опит за портрет на една хидровъзелна лакомия
„162-ма депутати поискаха импийчмънт за президента“
Всички депутати, без „Коалиция за България“ и ДПС, са подписали искането да бъде отстранен президентът Георги Първанов. Документът е внесен вчера в 9,51 ч в деловодството на парламента, информира съ-председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. От пълния списък на ГЕРБ, „Синята коалиция“, „Атака“ и независимите от РЗС липсвал само младоженецът Камен Петков от „Атака“, който бил на сватбено пътешествие. Искането за импийчмънт ще бъде обсъдено в сряда.
„Нужда накара мъж да скочи от 10 метра“
Спешна физиологична нужда принуди 47-го-дишният Данаил Методиев да скочи вчера от 10 м 8 шуменската река Поройна и се приземи върху бетона в коритото й. Той бил добре пийнал, когато предприел рискования ход. Два екипа на пожарната спасиха зорлията. Огнеборци се спуснаха до коритото на Поройна, за да го качат на носилка и да го издърпат. Методиев се отървал само със счупена кост на петата.
„Да не завиждаме на парите на добрия лекар“
Не бива да се за вижда на доходите на докторите, които са добри, а графиците им за прегледи или операции са пълни за месеци напред. Не бива да им се завижда, защото човешкият живот е безценен. А когато той бъде спасен, то и положеният труд е безценен. В тези случаи нито едно остойностяване, както повтарят днес до припадък финансистите, няма да е достойно. Възмущението срещу доходите от хиляди левове се надига обаче, когато става дума за оказана помощ само на хартия. За пациенти, при които по време на проверка инспекторите търсят уж наличните фисури ту на носа им, ту на крака им… А отчетени като настанени родилки се оказва, че по неизвестни причини сами са напуснали болницата… Нормално е да има разлика в доходите на лекарите. Така е при пазарните принципи – който работи най-много, той и най-много получава. Но проблемът е, че сега не се знае кой за какво получава пари…

в. „24 ЧАСА“
„Продават бира след първия час“
Ученици се наливат от сутринта
11-годишно може да си купи пиво без проблем, показа проверка на „24 часа“
Още след първия учебен час ученици могат спокойно да си купят бира от кварталните магазини и капанчета, установи проверка на вестника. Дори за 11-годишно не е трудно да се сдобие с голяма бутилка пиво. С помощта на две деца доброволци „24 часа“ доказа, че търговци продават алкохол на малолетни. Момиче в 4-и клас и момче в 7-и закупиха безпрепятствено бира от магазин и клекшоп в центъра на София. Забраната на 200 м от училищата да не се продават цигари и алкохол не спира децата от употребата им. В столичните паркове вчера преди обед беше пълно с тийнейджъри, които пият бира.
„Диана Найденова: Все едно се преместих от „Сити“ в „Юнайтед““
„Вицепремиерът Цветан Цветанов спи до агент втора степен“
Какво работят жените на министрите?
„Бойко Борисов от Брюксел за кризата и мерките: Еврото е по-далече, късната пенсия по-близо“

в. „СТАНДАРТ“
„Дянков удари джакпота“
Облагат с 10% печалбите от тото и лотария
Слагат десятък на хонорарите
Финансовият министър Симеон Дянков посегна към джакпота, за да запълни дупките в хазната. Печалбите от игрите на щастието като тотото, държавната лотария, „Еврофутбол“ и други да се облагат с 10% данък при изплащането им. Това е най-новата идея, предложена от кабинета за обсъждане със синдикати и работодатели. В момента спечелените суми от тотото не се облагат. Очакваните евентуални приходи от данък „късмет“ са до 50 милиона лева, сочат изчисленията на данъчните. За сметка на новия налог кабинетът даде отбой за повишаване на ДДС от 20 на 22%. Ако трябва да избираме между хазарта и реалната икономика, ясно е накъде ще наклонят везните, обясни икономическият министър Трайчо Трайков. От синдикатите обаче твърдят, че кабинетът е правил разчети и за 24% ДДС.
„Джеймс Уорлик: Имате смело правителство“
Оптимист съм за България заради потенциала й
US компаниите ще дойдат, когато законът победи
Четете интервюто с американския посланик в понеделник
„Спим час по-малко в неделя“
„Вадим нов паспорт за 7 минути“
Само за 7 минути всеки ще може да подаде заявлението си за нова лична карта или паспорт от понеделник. Снимките ще се правят на място в полицейското управление, а формулярът няма да се попълва на ръка. От МВР увериха, че заради очакваните опашки служителите им ще работят на смени, докато не бъдат обслужени всички чакащи граждани.
„Пълнят езерото „Ариана““
„Гръмнаха таксиджия за 6 лева“
Бандит гръмна таксиджия заради сметка от 6 лева миналата нощ в София. 33-годишният Георги Младенов е в тежко състояние в болница. Той чакал на Лъвов мост. Час след полунощ мъж на средна възраст поискал курс до „Враждебна“. Когато стигнали до адреса, апаратът показвал 6 лева. На клиента сметката му се видяла голяма и отказал да плати. Двамата се скарали и пътникът извадил газов пистолет, стрелял 4 пъти в шофьора и избягал.
„Дъжд от промоции за Великден“
Най-големите вериги обещаха пред „Стандарт“ отстъпки за празник
Зоват да внимаваме за етикетите и грамажа на храните
Провериха 2 милиона яйца за два дни
Салатите пак пълни с нитрати
3000 гърци на опашка за агне в Сандански
„Кардиолози вземат по 10 бона на месец“
10 бона на месец прибират кардиолози в София и Пловдив в държавните болници. Има обаче месеци, в които лекарите, които се занимават с инвазив-на кардиология, се разписват срещу суми между 15 и 35 хиляди лева. За разлика от държавните болници в частните лекарите вземат средно между 1662 и 9925 лева. Междувременно стана ясно, че кабинетът обмисля приватизация не само на обособени части от болници, но и на дейности.

в. „НОВИНАР“
„АНТИКРИЗИСНА МЯРКА: Данък „Тото“ за всички късметлии“
Минималната заплата ще надвишава с 2 лв. прага на бедността
Щастливците, ударили печалба от тотото, ще плащат данък на държавата за извадения късмет. Една от антикризисните мерки, одобрена вчера от социалните партньори, е да бъде въведен данък печалба за хазартните игри. Идеята за налога е на финансовото министерство и ще засегне освен спортния тотализатор и всички игри на късмета, „Еврофутбол“ и бингото. Предвижда се печалбата да се облага с 10 процента под формата на данък „Общ доход“, каза шефът на КРИБ Иво Прокопиев. С въвеждането на данъка хората, спечелили тройка от тото 2, реално ще получават печалба под един лев. В някои от тиражите изплащаните суми на хората, познали три числа, са около лев. След облагането печалбата им ще е жълти стотинки. Събирането на 10-процентния налог ще се извършва от организатора на играта. При самото изплащане на парите печелившите ще получават наградата си с десет процента намаление. По думите на Прокопиев по предварителни разчети от налога ще влизат от 20 до 50 милиона годишно в държавната хазна. Синдикатите и бизнесът се договориха да изработят механизъм за увеличаване на минималната работна заплата, което да важи от 1 април.
„Кметът Азис глътнал пари от „Водното огледало““
„Арестуваха пиян вратаря на „Левски“ преди дербито с ЦСКА“
„Художник ще прави град от контейнери в центъра на София“
„Пробутват ни „втасали“ стоки за Възкресение“
Потребителите трябва да внимават по великденските празници, тъй като се очаква продукти със скоро изтичащ срок на годност да се предлагат като подарък към друга стока, която се продава. Това предупреди вчера председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров на дискусия „Великден безопасен“. Също така трябва да се гледа и дали има разминаване между цената на продукт, взет от щанда, и при маркирането му на касата, заяви Лазаров. От Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) препоръчаха потребителите, като купуват яйца от магазините, да внимават да са чисти и да следят за тяхната маркировка, която показва срок на годност и производител.
„Местим часовника 1 час апред в неделя“
Тази неделя ще спим един час по-малко. В събота срещу неделя ще преминем към лятното часово време. В три часа сутринта на 28 март трябва да преместим часовниците си с един час напред.
„ДЖИП ОТ ТОТОТО“
Двама познати се срещнали на улицата да обменят малко клюки и единият казал: – Ти чу ли, че Гарабед е спечелил джип от тотото? – Чух аз, обаче не е Гарабед, а Крикор, и не е джип, а велосипед, и не го е спечелил от тотото, а са му го откраднали. Усмихни се, България! Задаващият се десятък върху печалбите от тотото посяга върху една от последните надежди на българина да ритне веднъж завинаги беднотията. Ако го въведат, „тройка“ в някои от тиражите ще падне под левче, а джипът ще се окаже… тротинетка. Поне няма да й треперим.

в. „ДУМА“
„Приходите от цигари са в пъти по-малко“
Земеделският министър призна, че повишаването на акциза не е продуктивно
В момента постъпленията от цигари са не в проценти, а в пъти по-малко. Това призна вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Повод бе лансираната преди ден идея от бившия министър на финансите Стоян Александров да бъде увеличен акцизът на бирата и така с постъпленията да се запълни зейналата дупка в хазната. Всяко увеличение на акциза е контрапродук-тивно, коментира Найденов. Че увеличението, и то с повече от исканите от ЕС нива на акциза, не само няма да донесе повече приходи в хазната, а напротив – ще доведе само вредни последици, алармира още през миналата година левицата. Депутатът от Коалиция за България и бивш директор на „Булгартабак-Холдинг“ Корнелия Нинова още преди приемането на новия акциз очерта последиците от прекомерното му поскъпване -увеличаване на контрабандата поне с 10 на сто, невъзможност да се съберат заложените в бюджета приходи и удар по „Булгартабак“, който предстои да бъде продаден. Много преди признанието на земеделския министър, че решението на правителството е калпаво, стана ясно от данните, дадени от шефа на митниците Ваньо Танов за събираемостта на акциза. Той призна, че агенцията може да не събере планираните в бюджет 2010 акцизи от търговията с цигари. Като причина за затрудненията Танов изтъква значителното повишение на акцизите, което увеличава опитите за контрабанда.
„Марин Марковски: Промените в НПК са в разрез с конституцията“
„Стойчо Кацаров: Касата източва болниците“
„В Иркутск правят банка за ядрено гориво“
„Твории срешу позора: продажба на НДК“
„За Адам, Ева и НЗОК“
Адам u Ева излъгали Бог, защото откраднали ябълката, която той им забранил да ядат. Оттогава до днес всяка недообмислена забрана е сама по себе си предпоставка тя да бъде нарушена. Това се случи и с новите правила на здравната каса, които изискват наличието на определен брой лекари от определен вид специалности, за да може болницата да работи с касата. Няма нищо чудно, че болници преди време дори си „напазаруваха“ починали лекари само и само да могат да работят и да не оставят без медицинска помощ хората. Показателен е и примерът с лекар, когото касата глоби с 8 хил. лв. заради това, че е давал направления на пациентите си да ходят при специалист и да се лекуват. Ами, кажете си направо бре, драги управници, че искате да останат няколко болници. Кажете си, че касата не може да събере парите си, защото налага недообмис-лени правила и за здрав-ноосигурените, и за лекарите. Кажете си, че искате да останат няколкостотин доктори в държавата. Че искате да си напазарувате поздрав и по-богат народ, по възможност – и по-будала, за да може да внася осигуровки, които да се използват за закупуване на еврооблигации и прочее. Кажете си го направо – не е нужно да бъдат връщани неудобните въпроси на опозицията и да се правят постановки, които изискват допълнителен ресурс.
„Ситуацията в ромския квартал „Нов път“ във Видин продължава да е критична. Подпочвените води са наводнили над 200 къщи“
„Прогнозите на тарторите преди дербито“
„В неделя в 3,00 ч. местим часовнииите с час напред“

в. „СЕГА“
„Кабинетът вече предлага промяна на няколко данъка“
ДДС може да стигне 24%, удар ще има и за свободните професии и печалбите от тотото
Нови идеи за вдигане на данъците се появиха сред антикризисните мерки, които трети ден се обсъждат в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Вчера стана ясно, че ДДС може да се повиши до 24%. Обсъжда се още нормативно признатите разходи за различните видове труд да се намалят драстично, което ще намали доходите на всички свободни професии, адвокати, лекари, занаятчии и т.н. Освен това кабинетът предлага всички печалби от тото, лото и други хазартни игри да се облагат с данък от 10%, а застрахователните дружества да плащат налог върху оборота, а не върху печалбата. По време на заседанието финансовото министерство представи разчети за различни варианти на увеличение на ДДС от 1 април – с 1 до 4%, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Ефектът от най-драстичния скок на ДДС – до 24%, ще бъде около 700 млн. лв. до края на годината, ако промяната се осъществи още от следващия месец, показват сметките на Дянков. При 21% ДДС допълнителните приходи ще бъдат около 180 млн. лв. Работодателите са потвърдили позицията си, че при липса на друго решение това е най-малкото зло. Синдикатите пък са категорични, че няма да подпишат споразумение, в което присъства повишение на ДДС.
„Мнозинството в парламента изброи пет гряха на Първанов“
Президентът Георги Първанов вече не олицетворява единството на нацията, превишава правомощията си и накърнява достойнството на гражданите, като ги записва без тяхно знание. Освен това е скрил агентурното си минало и не е контролирал вицепрезидента Ангел Марин при издаването на документи за българско гражданство. Това са мотивите на 162-ма депутати от ГЕРБ, „Атака“, „Синята коалиция“ и РЗС, които поискаха отстраняване на държавния глава. Дебатите по искането ще бъдат идната сряда. За да бъде внесено в КС, който единствен може да се произнесе по казуса, са необходими поне 160 гласа. Президентът е заподозрян, че ще прави нова политическа сила, използвайки институцията. Така той е показал, че вече не олицетворява единството на нацията.
„В неделя, 28 март, в 3.00 ч. трябва да преместим стрелките на часовника с 1 час напред.“
„Честито, здравеопазването влиза в последния етап от хаоса“
„Последният дуел все още предстои“
„Понор – трудния път надолу към реалността“

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Кралят на хашиша с 18 имота у нас“
Перял пари по морето
Датчанинът Бигер де Вет Олсен с пипала в Слънчев бряг и Свети Влас
„ЕК ни дава пари за нов асфалт“
Борусов се готви за среща с Барозу
Премиерът: Спокоен съм за гръзките бански в България
„Местим часовника един час напред“
„Scorpions в София на 9 октомври“
„Късметът от ТОТО с данък“
Печалбите от хазарт с 10% налог
„Хванаха вратаря на Левски да кара пиян“
Черпил за първа рожба
Божидар Митрев без книжка за 7 месеца
„Режем маникюра за нов паспорт“
40 минути отнема зачвката за лични документи
„Лечков на разпит“

в. „МОНИТОР“
„Десятък за тото милионерите“
400 МЛН. ЛВ. В ХАЗНАТА ОТ ПРОДАЖБА НА ДЪРЖАВНИ ЗЕМИ
Облагат всички печалби на късметлиите от хазартни игри
Всеки победител в игри като тотото и „Еврофутбол“ да плаща налог при получаването на печалбата, обмислят правителство, работодатели и синдикати. Според предложението на финансовото министерство може да се начислява данък в размер на 10% върху печалбата от игрите при изплащането й.
„Барозу обеща пари за ремонт на пътища“
След среща с премиера Бойко Борисов
„162 ПОДПИСА ЗА СВАЛЯНЕТО НА ПЪРВАНОВ“
Искат импийчмънт и заради Марин
„Карикатурите на Мис Сървайвър“
Тато, Азиси Лили Иванова са сред героите й
„Кралят на хашиша изкупувал имоти у нас“
Биргер де Вет Олсен инвестирал в Свети Власи Слънчев бряг
„Клиент гръмна таксиджия заради 6 лева сметка“
Задържаха 55-годишен мъж от кв. „Враждебна“
Прострелял го 4 пъти в главата и тялото
„Местим стрелките с час напред“

в. „АТАКА“
„ДПС КМЕТЪТ НА КЪРДЖАЛИ АЗИС НА СЪД ЗА 9 МЛН.ЛВ.“
Обвинения чакат и министри от БСП за далаверата с „Водното Огледало“
„400 военни обекта продадени за жълти стотинки“
„Николай Пехливанов: Станишев е харчил безогледно, докато затъвахме в кризата“
„Кой разплака доброто момиче“
„Паметник на първия български екзарх“

в. „ТОПСПОРТ“
„Пиянски скандал в Левски преди дербито“
Хващат вратаря Митрев да шофира с 1,36 промила, той се разкайва
Пиянски скандал избухна в Левски в навечерието на днешното вечно дерби с ЦСКА. Вратарят на „сините“ Божидар Митрев е бил задържан в столичното Първо РУ за шофиране в нетрезво състояние, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тестът е показал наличие на 1,36 промила алкохол в кръвта на стража, който на 31-и ще навърши 23 г. Както е известно, в сряда Божидар се контузи при 0:2 от Локо (Сф) и стана баща. Половинката му Десислава го дари с момченце, кръстено Пламен. В 4,15 ч през нощта „Мерцедес“ с Божката зад волана е бил спрян от автопатрул за рутинна проверка на булевард „Васил Левски“ в София близо до кръстовището с улица „Шипка“. „Разкайвам се за постъпката си. Не са ме арестували обаче. Истината е, че ме спряха на сутринта. Дадох проба, която се оказа положителна. Вечерта почерпих приятели, бях и със семейството си, защото ми се роди дете. Не съм пил сутринта, просто е останал алкохол в кръвта ми от вечерта. Много съжалявам, защото допуснах грешка. Искам да се извиня за това“, сподели Митрев. Заради травмата си вратарят пропуска битката с ЦСКА.
„Йоан Андоне: Не ми пука от уволнение!“
Старши треньорът на ЦСКА Йоан Андоне намекна на брифинга си преди дербито с Левски, че не се притеснява от уволнение при негативен резултат. „Това съм го преживял хиляди пъти. Докато бях треньор на Динамо (Букурещ), се е случвало многократно да се пише, че при загуба ще ме уволнят. Аз имам договор с ЦСКА и не се притеснявам какво ще се случи. Важното е човек да знае какво иска, а аз искам отборът, който водя, да върви нагоре“, заяви Андоне.
„Криминален футбол“
Вчера футболът ни отново бе криминален. Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков се яви в Първо РПУ в София, за да даде показания по инцидента му с пътната полиция. „Какво става тука, бе!? Толкова хора не са ме чакали след САЩ’94. Казал съм каквото е било“, заяви кметът на Сливен. 10 от феновете на ЦСКА, които прекратиха мача с Локо в Мездра, пък бяха осъдени по бързата процедура вчера
„В Своге плашат с бойкот заради пари “
„Майчини жертва на дискриминация в Англия“
„Топколоездачът ни ще кара за американци“

в. „МЕРИДИАН МАЧ“
„Арест в Левски преди дербито“
Гонзо върна Телнийсни в състава, Сърмов аут
Плашат с SMS и Антон Генов
„Сините“ и „червените“ да отпуснат ластика на гащетата“
„Гигс се закани на България“
36-годишният капитан на Манчестър Юнайтед Райън Гигс разкри, че може отново да заиграе за Уелс. „Драконите“ са в една група с България в квалификациите за Евро 2012 и тимът на Мъри Стоилов ще им гостува в Кардиф през октомври. Президентът на БфС Борислав Михайлов разкри вчера, че ще се опита да уреди контроли с Шотландия или Северна Ирландия през август.
„Бойкот за пари разтресе Спортист“
След Ботев и дебютантът Спортист (Своге) може да се разпадне и да напусне „А“ група. Заради неплатени пари футболистите се заканиха да бойкотират днешната тренировка и утрешния мач срещу Берое. Решението им било окончателно, защото нямало е какво да хранят семействата си.
„Разпитват Лечков в полицията“

в. „7 ДНИ СПОРТ
„Вратар на Левски арестуван пиян“
Пипнаха Божидар Митрев да шофира с 1,36 промила алкохол
Вместо да си гледат мача с ЦСКА, в Левски вадят футболистите си от ареста. Вратарят Божидар Митрев беше пипнат в ранните часове вчера да кара пиян. Полицията го спряла в 4,15 ч. на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Шипка“. Пробата показала 1,36 промила, което се наказва с присъда от една година. Митрев, който е контузен и така или иначе нямаше да пази срещу ЦСКА, се черпил с приятели за първородния си син Пламен. Пресцентърът на МВР съобщи, че той бил задържан в Първо РПУ, по-късно вчера го пуснали. – Не съм пил сутринта, просто е останал алкохол в кръвта ми от вечерта. Много съжалявам, искам да се извиня – каза Митрев. В Левски оставиха случая за след мача с ЦСКА. Възможно е вратарят да бъде глобен, както стана преди това с Рабех.
„Осъдиха 11 от ЦСКА в Мездра“
Полицията закопча ултрасите по домовете им рано сутринта
11 ултраси на ЦСКА бяха арестувани вчера и осъдени по бързата процедура в Мездра. Призори полицията ги задържа по домовете им в София с обвинения, че са участвали в погрома на мача Локо (Мз) -ЦСКА. Феновете прекараха няколко часа в ареста на Първо РПУ. След това ги откараха с
две камионетки до Мездра. Там три състава на Районния съд раздаваха цял следобед присъди по бързата процедура. Петима от арестуваните бяха осъдени да не стъпват на мач у нас и в чужбина между една и две години. Единият от тях е непълнолетен и остава за два дни в ареста в Мездра. Останалите шестима минаха метър – само с глоби по 200 лв. Акцията с арестите продължава, съобщиха от полицията. За днешния мач Левски – ЦСКА са мобилизирани десет дежурни съдии в Районния съд, за да съдят по бързата процедура.
„АНДОНЕ: И Гуардиола не е сигурен за поста си“
„Наполи отвя Юве 3:1“
„Нейков: Златният медал се кове в училище“
„Коко Динев и Преслава на бар в Солун“
„Колоездач №1 избяга в САЩ“
Най-добрият български колоездач в последните 3 години – Ивайло Габровски, избяга.
Четирикратният победител в Обиколката на България е в Лос Анджелис и до дни ще подпише договор с местен клуб. „Добре съм. Тук ме уважават“, съобщи Габровски. Още в края на миналата година 32-годишният софиянец обяви, че ще напусне страната заради хаоса в Българския колоездачен съюз. Габровски избра САЩ пред няколко оферти от чужбина. Най-сериозното предложение беше от турския Коняспор.
„Универсиада“ спечели пари от мъртвец“
Несъществуващият вече баскетболен клуб ЦСКА трябва да плати 47 912 лв. на „Универсиада ЕАД“. Софийският градски съд осъди червените вчера за неплатени наеми за залата. Парите са натрупани по времето, когато ЦСКА беше собственост на покойния Емил Ко-ен. След смъртта му обаче клубът бе разформирован и регистриран под ново име. Все още не е ясно кой трябва да плати дълговете към „Универсиада“.

в. „БАНКЕРЪ“
„НЕ РАЗЧИТАЙТЕ НА ВИМЕТО НА… ТЕЛЕТО“
НА ВНИМАНИЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!
Десантът от мнения по антикризисните мерки показа, че правителството въобще не е наясно какво да прави. Докарахме се дотам дясно управление да се води по акъла на синдикатите. Пълен популизъм! Доживяхме и това след десет дни лакърдии да се постигне „консенсус след директна разпоредба на премиера – никой от бюджетната сфера да не взема по-висока заплата от него. Целият икономически екип на правителството изглежда като парализиран. Той не излъчва никакви разумни предложения, сякаш не чува и не вижда как действат колегите му в общността. Пазят се – да не се издъним като Гърция. Нещо повече – предлагат се и мерки, наподобяващи тези на гръцкото правителство. А разликата между нас и южната ни съседка е огромна. Защото гръцкото правителство трябва да погасява външен дълг, които е 120% от брутния вътрешен продукт. Докато българското има 18% дълг спрямо БВП, но въпреки това не знае как да си напълни бюджета, който само си е написало! Това най-малкото означава, че, за разлика от южната ни съседка, нашата страна все още има големи възможности да ползва външно финансиране при изгодни условия, без да зад-лъжнява прекомерно.
„НА ЧИЯ ГЛАВА ЩЕ СЕ СТОВАРИ „ЦАНКОВ КАМЪК“?“
„Йордан Йорданов: НЕК ИЗТОЧВА АЕЦ „КОЗЛОДУЙ““
„Атанасиос Куцопулос: БАНКИТЕ СЛЕДВАТ ЗАКОНИТЕ НА ПАЗАРА“
„Борислав Цеков: ПАРЛАМЕНТЪТ ПРОИЗВЕЖДА СИВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО“
„СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ВСЕ ПО-ЗАРАЗИТЕЛНИ“
„ГУБИМ ПАРИТЕ ОТ ПРОДАЖБАТА НА СО2“
„ЩЕ ЗАПЪЛНИ ЛИ ФАНДЪКОВА ДУПКИТЕ?“
„Еврото се превръща в застрашен вид“
„Свиреп вой срещу променения НПК“
„В търсене на изгубеното правосъдие“
„МВР РАЗСЛЕДВА ДАЛАВЕРИ ЗА УНИФОРМИ“

в. „КАПИТАЛ“
„Tъжният край на гръцкия модел…“
…и какво България може да научи от него
„С обръч на шията“
„Частните учебни заведения – такси и условия“
„Мерките срещу кризата. Епизод пореден“
„Порочна философия“
Темата за Гърция преминава през целия брой на „Капитал“ този път – от причините за плъзването надолу на гръцката икономика, през европейските преговори за спасяването й до проблемите на гръцкия туризъм. Има няколко важни причини за това. Първата е, че Гърция е четвъртият по – големина чуждестранен инвеститор в България и всичко лошо, което се случва на юг, рефлектира и тук. Втората е свързана с последиците, които тежката гръцка драма ще има за българския стремеж към еврозоната – германският канцлер тази седмица за пръв път спомена идеята за нови, по-тежки правила за контрол, които отдалечават новите членки на ЕС от еврото.

в. „УТРО“
„ДАНС търси потъналите в подлеза на гарата“
Договориха мерки и срокове за безопасността на булевард „България“
ДАНС търси потъналите пари в подлеза на Централна гара към бул. „България“, хвърли бомбата областният управител Пламен Стоилов на работната среща вчера, организирана от левия депутат Меглена Плугчиева в Русе по повод обезопасяванеп на международното трасе, което само за година взе 6 жертви. Година и половина след изграждането на подземното съоръжение то е в безобразно състояние, тече, а асансьорите са изключени, защото има опасност от късо съединение. Откъде и защо тече, засега не е съвсем ясно, защото в Русе нито една институция не разполага с проектите, нито има информация за договора и възлагането на поръчката. Лошото качество на строителството и потъналите в него милиони ще бъдат…
„Въздушна възглавница превръща екокъща в естествен климатик“
„Слънчев индиец си тръгна от Русе със залязващата луна“
„Довечера местим стрелките с един час напред“
„Пийнал младеж пребива момиче пред безучастната публика на парка“
Пийнал 18-годишен тийнейджър от Батин пребил момиче на 16 години до ресторант“ Кенор“ в Парка на младежта. Грозната сцена се разиграла завчера в 19.50 часа пред очите на десетки безучастни граждани, които със сигурност са можели да спрат зверството. По-късно пред полицията свидетелите обяснили, че Георги И. първо повишил тон на девойката, а след това започнал да я налага с юмруци по лицето и в корема. Пристигналият полицейски патрул прекратил побоя и съставил акт за хулиганство на тийнейджъра. Материалите били изпратени в Районния съд. Магистратите ги върнали в прокуратурата за назначаване на допълнителна проверка и представяне на медицинско свидетелство от потърпевшата за определяне степента на нанесените й наранявания. След като разпореждането бъде изпълнено, съдът ще реши дали да вкара Георги в затвора за една година, или ще му се размине само с обществено полезен труд.
„Библиотеката дава безплатно данните на СИЕЛА“
Читателите на библиотека “ Любен Каравелов“ ще имат безплатен онлайн достъп до базите данни на правно-информационната система СИЕЛА, в която влизат закони, наредби, процедури, регистър на фирми, нормативна база в сферата на образованието и др. Абонаментът за шест бази данни „Сиела норми“, „Снела процедури“, „Сиела Евро“,“Сиела Инфо“, „Сиела Инфомедия“ и „Сиела Образование“ е осигурен с подкрепата на програма „Глоб@лни библиотеки-България“ чрез фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.
„Яма без сигнализация глътна кола в „Дружба““
Предната дясна част на лек автомобил пропадна в необозначен изкоп на кръстовището „Даме Груев“ – „Никола Вапцаров“ в „Дружба 3“ миналата нощ. Спасителен екип на МВР и ГЗ са извадили колата от дълбоката близо 2 метра дупка и обозначили със свет-лоотразителна лента опасния участък, за да предотвратят други инциденти с шофьори или пешеходци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *