Преглед на печата

Днешните всекидневници отбелязват отвличането на британския кораб „Маласпина касъл“, плаващ под панамски флаг, в чиито екипаж са и 16 българи. Все още не се съобщават имената и длъжностите им.

Похитителите на изчезналия на 27-ми март бизнесмен Киро Киров изпратиха 3 негови снимки и поискаха седемцифрена сума като откуп за живота му, са съобщили източници на „Труд“.

Искането за откуп е било получено в събота, а сумата, чиито точен размер не се уточнява била рекордна за България.
Според информация на „Стандарт“ Киров е изтезаван зверски в Гърция, където е държан от похитителите си.

Поисканият откуп първоначално бил в размер на 2 млн. евро, след което бил намален на 1 млн. Синът на похитения получил с MMS на мобилния си телефон снимките, на които се вижда лошото състояние на Киров.

„24 часа“ отбелязва, че от снимките на бизнесмена не може да се прецени къде се намира той в момента. Изданието посочва като непотвърдена информация, че исканият за Киров откуп е в размер на 5 млн. евро или лева.

Европейската комисия може да не изплати на земеделските производители полагащите се за тази година субсидии за обработка на земята, предупреждава „Новинар“. Санкцията може да бъде наложена заради доказани неточности в декларираните площи на 3 000 фермери.

Българският бюджет ще връща на Европейския съюз най-малко 4 млн. лв. субсидии, платени за лъжливо декларирани ливади и пасища през 2007-2008 г., отбелязва по темата „Дневник“. Проверяват се декларациите на други 10 000 души, откриването на грешки в които може да доведе до сериозни санкции за България, признава земеделският министър Валери Цветанов, цитиран от изданието.

По стандарт на живот България прилича повече на кандидатка за членство отколкото на членка на Европейския съюз, сочат данните от изследване на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд, цитирано от „Сега“. Доходът на домакинствата е едва 1/3 от европейския, като 82% от домакинствата в България живеят в лишения.

За Иван Костов коалицията с ГЕРБ е резервен вариант по пътя му към властта, пише „Монитор“. В ДСБ смятат, че алиансът със СДС ще спечели достатъчно гласове, за да разполага с парламентарно мнозинство, както и че Костов се готви да управлява без Бойко Борисов, тъй като няма да се нуждае от ГЕРБ за сформирането на десен кабинет.

За втора поредна година записването за детски градини в София тръгна с фалстарт, отбелязва „Дума“. Още в първия ден от отварянето на Информационната система на детските градини на Столична община в мрежата настъпи срив. След половин ден на хаос и недоумение родителите получиха отговор от общината, че всъщност записването ще започне от днес, въпреки, че 6 април бе обявен официално за начало на кампанията, посочва „Дума“.

Миналата година системата пак изгърмя, а разработилите я се оправдаха с хакерска атака, припомня „Ескпрес“. В центъра на столицата недостигът на места е „гигантски“, допълва изданието.

Петнайсет компании са заявили намерение да кандидатстват за получаване на лиценз за цифрова телевизия в Комисията за регулиране на съобщенията, пише вестник „Пари“. Заявеният предварително интерес обаче не означава непременно участие в конкурсите, отбелязват експерти, цитирани от изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *