Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„Влаковете ни незаконни“
БДЖ ни возят с нередовни локомотиви
БДЖ извозват клиентите си с незаконни локомотиви и вагони, научи „Труд“. Масово подвижният състав на жп превозвача е с изтекъл сертификат за безопасност и не е минал на технически преглед. От общо 320 локомотива, които са в движение, за около 300 няма документ, че са безопасни. Половината вагони също са без сертификат. От транспортното министерство потвърдиха информацията.
„Няма да ни плащат третия болничен ден“
Само 10 дни от залежали отпуски ще прехвърляме за следваща година
Стоим си вкъщи до 60 дни, ако фирмата закъса
„Проф. Ернст Мулдашев: Бог оперира чрез мен“
Министерството: Забраняваме му
„Свалят ви от борда с основание, г-н Сидеров!“
Председателство на Съюза на издателите В България по повод отвореното писмо на г-н Волен Сидеров, публикувано във в. „Атака“ на 20.04.2010 г., с твърдение, че в. „Труд“ дискриминира него и партия „Атака“, не споменавайки техните имена.
Господин депутат, Неспоменаването на вашето име, както и на името на вашата партия във в. „Труд“, не представлява нарушение на закона, обществения морал и Етичния кодекс на журналистиката. Поводът да се стигне до подобна „цензура и дискриминация“, както вие наричате отношението на вестника, ви е много добре известен. Това са отправените от вас и вашия вестник поредица от клевети и обиди към ръководството му и негови журналисти. При подобно скандалджийско и арогантно държание всяка една уважаваща себе си авиокомпания би свалила от борда си неконтролируем пътник. Тъй като в. „ Труд“е уважавана медия, единственият начин да реагира културно на подобно поведение е, като свали името и физиономията на клеветника от своите страници. Съюзът на издателите в България не контролира редакционната политика на изданията, които членуват в него. Те се различават по своите политически убеждения и пристрастия, но ги обединяват професионализмът и спазването на Етичния кодекс на журналистиката. Вашият вестник, господин депутат, не пожела да подпише този кодекс, отчитайки навярно невъзможността да го спазва.
„Трима генерали за Гергьовден“
Поне трима нови генерали ще има за Гергьовден. Вероятно полковниците Петър Петров, Красимир Кънев и Марин Начев ще бъдат повишени в длъжност и ще сложат сърмени пагони. Петров поема командването на Карловската бригада, Кънев – на Старозагорската, а Начев става шеф на дирекцията по операциите в Щаба на отбраната. Ген. Стефан Василев поема пехотата. Близо 15 генерали се пенсионират и отиват в запаса.
„За 10 дни „Мисия Лондон“ би по зрители „Аватар““
Дупки с дълбочина до половин метър мъчат шофьорите между Симеоновград и Гълъбово. Жителите на село Пясъчево се готвят да протестират заради окаяното състояние на този европейски път, съобщи кметският наместник Евгени Ганев.

в. „24 ЧАСА“
„Вземат капаро от рекет, иначе колата на части“
Кражбите скочиха двойно
Финансовата криза у нас накара автокрадците да измислят нова „услуга“, съобщиха от полицията.
Крадат микробуси и коли на дребни бизнесмени и ако жертвите нямат пари да платят за возилата си веднага, им вземат капаро между 300 и 500 лв., за да не продадат или „разфасоват“ колата, докато не получат цялата сума от рекета. Кражбите на коли в София скочиха двойно. Само за последните 4 седмици полицаите арестуваха 5 банди, които се занимават с автооткупи. Стагнацията на пазара кара автоапашите да стават все по-смели, сочат полицейските данни. Те звънели по 24 часа на собствениците на откраднати коли и искали между 2000 и 6000 лв. откуп за тях.
„Ударно строят София-Ниш до 2012 г“
Сърбия обеща на премиера Борисов да ускори работата по новата магистрала
Сръбският премиер Мирко Цветкович приветства колегата си Бойко Борисов при официалното му посрещане в Белград.
„Кирил Добрев: На БСП й трябва луд с пушка“
Интервю с депутата от левицата
„8 лекари проспаха Дани“
Двегодишният Дани от Варна почина буквално за часове след фатална поредица от лекарска мудност и небрежност
„Дянков за отпуски, болнични и голямата ревизия“

в. „СТАНДАРТ“
„За час до Ниш“
Ниш ще се доближи на една ръка разстояние за българите. До две години трябва да е готова магистралата, която ще свърже София с 250-хилядния град. Българският участък е 60 км и за него тепърва ще се одобрява финансиране. Сърбите вече са осигурили пари от Световната банка и от Европейската банка за развитие за техните 100 км. Нашата част струва 350 млн. евро и проектът ще е готов до края на годината. Когато пътят влезе в строя, от София до Ниш ще се стига за малко повече от час. „Връщат ДДС за 7 дни на отличниците“
Правят златен регистър на изрядните компании
За 1 май връзват данъчните и публичните изпълнители, каза Симеон Дянков
Министърът чака повече пари в хазната през април
200 млн. лева ще съберем от данъчна амнистия, твърди Тодор Табаков
„Бирници: Акция „Депутат““
Тодор Великов зове за ревизии и на министри
„Галеви усмирявали попове“
Скандалните бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов са помирявали попове с патлаци. Това стана ясно от показания на отец Георги Николов, който свидетелства по делото срещу двамата Братя Галеви и петима техни авери за създаване на организирана престъпна група.
„Белязан от Бога“
Любомир Левчев
„Трима без маски обраха метрото“
Трима мъже без маски ограбиха близо 13 бона от метрото. Те задигнаха плячката с парите от бюрото за абонаменти карти – на подхода на метростанция „Сердика“ между Президентството и Министерския съвет. Екшънът се разиграл в нощта срещу понеделник. Двама от бандитите разбили вратата на кабинката и намерили ключа за сейфа с пачките.
„Коси под наем хит за бала“
„Закон не дава бебе на 80 000“
Отрязват те за ин витро, като чукнеш 43, в Англия и Гърция може до 50
20 болници пращат наредбата за годините на съд
Татяна изпуска шанса си за 1 ден
Лекарите: Ние трябва да решаваме, не чиновниците

в. „НОВИНАР“
„Държавата пристрастява онкоболните към морфина“
МЗ орязва пари за медикаменти, пести по 1 стотинка на пациент
Държавата превръща онкоболните в наркозависими. Обезболяващите и медикаментите за онкоболните липсват, тъй като здравното ведомство бави търговете за този вид лекарства. Това принуждава пациентите да прибегнат до морфина, чиято употреба води до пристрастяване. Това заяви вчера Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) по време на старта на проекта „Права в здравеопазването – нрава в действие“. Тя коментира, че преди болните да прибегнат до морфина, пред тях има много други алтернативни начини за борба с болката, които обаче остават недостъпни за онкоболните. Министерството поръчва по-малко от нужните количества на редица лекарства и бави процедурите. Това води до образуването на дълги списъци от чакащи пациенти, които дори не знаят кога точно ще получат медикаментите си, добави Захариева. Тя заяви, че пациенти й разказвали как събират помежду си пари и изпращали някого в съседните страни, за да закупи нужните медикаменти.
„Сводници и проститутки под прицела на МВР“
„Затлъстяването е риск за националната сигурност на САЩ“
„Задават се протести срещу закриването на театри“
„Досадни пропуски“
Мъж и жена се целували в кола извън града. Когато градусите се вдигнали, дамата казала: – Може би съм пропуснала да спомена – аз всъщност съм проститутка и тарифата ми е 30 лева за сеанс! Мъжът не казал нищо – извадил пари и платил, след което продължили. След секса той запалил цигара и седнал зад волана. Жената учудено попитала: – Защо не запалиш колата и да се връщаме в града?
– Ами може би съм пропуснал да спомена – аз всъщност съм шофьор на такси. От тук до града са точно 35 лева! Усмихни се, България! Колкото и акции да прави МВР срещу жриците на любовта и сводниците им, ред няма да има, докато дейността им не се регламентира официално. Същото се отнася и до тарифите на такситата менте. До тогава клиентите и на едните, и на другите ще падат в жертва на досадни пропуски…
„Глобите за собственика на колата, а не за водача“
Да се налага глоба на собственика на колата, а не на водача, който в момента на нарушението е карал. Това са част от препоръките, които холандски полицаи са дали на българските си колеги. Чужденците вече няколко години съветват КАТ по линия на безопасността на движението и намаляването на жертвите на пътя. Тео Боне, който е шеф на Пътна полиция в Холандия, разказа как французите са възприели този метод на глобяване и така за две години имат 2000 души по-малко убити. Ако промените бъдат въведени, ще се повиши отговорността на собственика на колата и така той няма да я предоставя на когото и да е. В Холандия дори да искате да обжалвате дадено нарушение, първо трябва да си платите глобата и тогава да заведете иска си в съда. За миналата година там няма нито един уволнен служител за корупция.

в. „ДНЕВНИК“
„Стари играчи в новия конкурс за боклука на София“
„Титан-АС“ кандидатства за 16 от 19-те района чрез три консорциума
С обединенията се заобикаля ограничението 1 фирма – максимум 2 зони
Четиринадесет фирми и консорциуми се борят за минимум 60 млн. лв. на година, които Столичната община плаща за почистването на голямата част от града. Офертите на кандидатите да събират боклука през следващите четири години в 19 цели района и в част от „Триадица“, обособени в 7 зони, бяха отворени в понеделник. Повечето участват като обединения и консорциуми и така заобикалят ограничението от максимум 2 зони за кандидат. С най-много консорциуми играе „Титан-АС“, който в момента чисти осем от софийските райони. Сред кандидатите са още седем от сегашните девет чистача на града. Оферти подадоха и германска, румънска и турска компания. От дружествата, които събират отпадъците в София, в конкурса не участва само австрийската „Заубермахер“. Тя вече сключи 7-годишен договор за боклука в районите „Младост“, „Люлин“, „Овча купел“, „Витоша“ и част от „Триадица“, които останаха извън сегашната поръчка. Той ще влезе в сила на 1 май. Чрез трите си консорциума „Титан-АС“ кандидатства за шест зони, или за общо 16 и половина района. Извън интереса й са останали „Банкя“, „Връбница“ и „Нови Искър“. Компанията участва пряко само в едно от обединенията, в другите влизат дъщерните й дружества „Нелсън Чистота“ и „Титан БКС“. „Това е напълно законно и не смятаме, че ще бъдем дисквалифицирани заради участието си в различни консорциуми“, коментира пред „Дневник“ Иво Иванов, един от собствениците на „Титан-АС“. „Това са големи фирми и е нормално да участват за повече позиции“, каза и Ангел Ангелов от фирмата за преработка на отпадъци „Папир БГ“. Тя в консорциум с „Унитрейд 2002“ е конкурент на „Титан“ за чистенето на „Искър“, „Панчарево“ и „Кремиковци“.
„Достъпът до информация“
Обещаната прозрачност все повече засича
„Цветан Райчинов, БЛС:“
Пациентите в момента не са в безопасност в болниците
„Твърда ръка“
Меркел с условие към Гърция: пари срещу дисциплина
„ИЗБОРНИЯT ТРИУМФ НА ОРБАН – НЕДОСТИЖИМО САМ НА ВЪРХА“
Бившият и почти сигурен нов премиер на Унгария – 46-годишният Виктор Орбан, чете неделен вестник часове преди да стане ясно, че избирателите са дали на дясната му опозиционна партия „Фидес“ безпрецедентно от 1989 г. насам квалифицирано мнозинство от 68% от депутатите в парламента. Това е разгромен край за социалистите, които той нарича непатриотични, корумпирани и безчестни комунисти, съсипали страната. В реч в края на 2009 г. Орбан прогнозира, че в следващите 15-20 години унгарската политика ще бъде доминирана от „една централна сила“, а не от досегашния двупартиен модел.
„0.11% е ръстът на корпоративните кредити през март по данни на БНБ. Това е първото увеличение на отпуснатите заеми за бизнеса от началото на годината.“
„Агенция по храните ще контролира 140 хил. компании“

в. „КЛАСА“
„Изрядните фирми влизат в Златен регистър, връщат им ДДС за 7 дни“
От юни тази година
Близо 250 хил. са компаниите, регистрирани по този вид данък, едва 5000 от големите дружества са некоректни
От юни изрядните фирми платци ще влязат в т.нар. Златен регистър и ще получават само за седмица обратно внесения ДДС, съобщи финансовият министър Симеон Дянков пред BNEWS. Идеята бе лансирана още в края на миналата година, а преди дни и бившият финансов министър Му-равей Радев я предложи като сериозна антикризисна мярка В интервю отново за BNEWS. Неговото предложение бе бизнесът да получава обратно ДДС за 4 дни. Според министър Дянков единствената причина Златният регистър да не бъде приложен все още е фактът, че трябва да се свържат информационните системи на Агенцията за държавни вземания (АДВ) и на НАП, за да може да се засекат данните за изрядните платци сред фирмите. Очаква се тази единна система да бъде готова до 1 май. От началото на годината АДВ премина в структурата на данъчната агенция. Промяната в срока за връщане на ДДС обаче трябва да бъде отразена и в Закона за ДДС, което означава, че трябва да бъде одобрена в парламента. Според последната корекция, влязла 6 сила от 1 януари т.г., налогът се възстановява в 30-дневен срок /а не за 45 дни, както беше дотогава/.
„Във „Файненшъл таймс“ днес: Западът обмисля ремонт на корпоративното управление“
„Ръстът на жилищното кредитиране – най-нисък от началото на кризата“
„Цената на АЕЦ „Белене“ достигна 6,5 млрд. евро“
„Президентът налага вето на закона за академичния състав“
„Цената на диамантите ще расте с 5% на година“
„ФИДЕС спечели мнозинство от 67,9% на унгарските избори“
„Магистралата София-Ниш ще е готова дo 2012 г.“
„Сериозни чужди инвеститори очакваме най-рано след 3 години“
„Родните индекси с разнопосочен старт на седмицата“
„Евро то отслабва заради проблемите пред Гърция“
„Любомир Левчев, гладиаторът с меч от здрач“
„Русия и Италия ще си сътрудничат в енергетиката“
Русия и Италия ще си сътрудничат при строителството на нова атомна централа край руския град Калининград. За това се договориха вчера руският премиер Владимир Путин и италианският му колега Силвио Берлускони. Путин е на посещение в Италия, а церемонията по подписването на договора се проведе Във Вила Джернето край Милано. Руската страна е готова да участва и в строителството на атомни централи на Апенините. Путин е уверил италианския премиер, че няма да има забавяне при строителството на газопровода „Южен поток“.
„ВАС: Длъжниците могат да пътуват в страните от ЕС“
Забраната противоречала на европейските норми и свободното придвижване в съюза
„Няма решение на проблема с визите за руснаци“
Посредникът VFS ще увеличи още печалбата си за сметка на държавата, смятат от бранша
„Томислав Дончев, МИНИСТЪР ПО УПРАВЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА ОТ ЕС: Опростяваме процедурите, но радикални промени не са възможни“

в. „ДУМА“
„Пациенти ще пият протестно кафе“
Бъбречно болни питат за нови апарати за хемодиализа
Пациенти ще протестират пред Министерството на здравеопазването на 4 май по обяд. Причината е, че държавата заменя лекарствата за болни след трансплантация на органи с по-евтини, без да се отчита ефектът от терапията. Около 300 души са с присадени органи. 10 пъти повече са бъбречно болните, които живеят благодарение на хемодиализа. „В 29-те общински диализни центъра апаратурата не е подменяна от 6-7 години“, коментира за ДУМА Иван Димитров от Асоциацията на хората с бъбречни заболявания. Той поясни, че в края на 2008 г. правителството е отделило 10 млн. лв. от бюджетния излишък за закупуване на диализни апарати в 35 държавни болници. В края на 2009 г. в бюджета се предвидени други 10 млн. лв. за обновяване на апаратурата в 29-те общински диализни центъра. Обещания, че парите „тръгват“, пациентите получили и по време на форум в началото на март от председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов. Тревогата им обаче е сериозна, след като стана ясно, че новата министърка на здравеопазването спря всички търгове за медицинска апаратура поне за три месеца.
„Любомир Левчев на 75. Честито!“
„920 милиона души под прага на бедността през 2015 г“
„Президентът налага вето и на закона за академичния състав“
„Над 1000 сгради прел рухване в Пловдив“
„Кога работи Б.Б.“
Като порасна, искам да стана Бойко Борисов, изчурулика наскоро в детско телевизионно предаване невръстен малчуган. И какво прави Бойко Борисов?, запита водещият. Ами лови лошите и открива магистрали, уверено и наперено отговори мечтаещото момче. Той е малък и още не знае, че професията на Бойко Борисов включва още откриване на киноложки изложби, тържествено откриване на нова медицинска апаратура във всяка болница, рязане на ленти на нещо, наречено „логистичен център“, откриване на декоративно мозаечно пано, откриване на фотографска изложба, откриване на завод, откриване на ремонтиран вход на болница… и още, и още откривания, първи копки, втори тухли и последни керемиди (пълният списък на обектите, открити от Борисов за последните 10 месеца – на стр. 4 и 5. В него сме спестили откриването на общинските обекти). Малкото момченце може би ще се откаже от заветната си мечта, щом пресметне, че ако работи Бойко Борисов, ще му се налага през ден да открива по нещо. И да полива със шампанско чужди проекти, наследени обекти и започнати преди десетина години строежи. А може би малкото момченце вече знае, че събитие, което не е било украсено с присъствието на Бойко Борисов, изобщо не се е случило. Но ние не сме малко момченце и питаме като големи хора кога работи Бойко Борисов, но не като „откривател“, а като премиер.
„Златен век за Чичко Филипов“
Първият български телевизионен говорител получава високото отличие по случай 80-ия си юбилей
„Литекс на 2 т. от трета титла“
Краси Балъков нападна съдията на мача в Ловеч след загубата на тима му с 0:2

в. „СЕГА“
„Проблемните заеми към банките скочиха 3 пъти за една година“
Най-тежко е положението с жилищните кредити. Част от фирмите са неизрядни заради забавените плащания на държавата
4.87 млрд. лв., или 12.58% от всички отпуснати от банките у нас кредити, са проблемни. Това става ясно от публикуваната вчера статистика на БНБ към 31 март. За последната година проблем-ните заеми са се увеличили с 3.36 млрд. лв. и сумата е тройно по-голяма в сравнение с март 2009 г.
Под „лоши и преструктурирани“ БНБ разбира кредитите с просрочие над 3 месеца и тези, при които заради влошеното финансово състояние на креди-тополучателя заемът е бил предоговорен – например удължен е срокът, намалени са вноските и т. н. Това значи, че не всичките 4.87 млрд. лв. са безвъзвратна загуба за банките и някои може би ще бъдат изплатени. Миналата година от БНБ заявиха, че риск за банковата система ще има, ако размерът на лошите кредити надхвърли 16%. Тогава ще трябва да се взимат специални мерки за защита на трезорите. Най-сложна е ситуацията с лошите жилищни кредити, които са скочили 6 пъти – от 2.6% преди година на 12.06%, или от 206 млн. лв. на малко над 1 млрд. лв. Сложно е положението и с потребителските заеми. Към края на март банките са раздали 7.7 млрд. лв., като близо 1.1 млрд. лв. от тях, или 14.15%, са проблемни. Миналия март лошите кредити за потребление бяха само 5.13%. Процентът на необслуж-ваните заеми на бизнеса също расте бързо – за една година от 4.2% е станал 12.1%. От миналогодишните 871 млн. лв. дъл-гопросрочените фирмени заеми са стигнали 2.6 млрд. лв. Принос за този бум има и държавата, която бави плащания за над 2 млрд. лева на компании, изпълнители на обществени поръчки. Въпреки обещанията на премиера Бойко Борисов дълговете на държавата към бизнеса да се погасят в средата на април схемата за разплащане през Българската банка за развитие още не е заработила.
„Кабинетът избра най-неприемливия вариант за болничните“
Въпреки че редовно внасят осигуровки, болните няма да получават никакви пари за третия ден от боледуването си, а работодателите ще им изплащат 100% от средното брутно трудово възнаграждение за първия ден и 60% – за втория. Най-неприемливият за социалните партньори вариант на най-спорната анти-кризисна мярка влиза утре за разглеждане от Министерския съвет, разбра „Сега“. Предложението е част от проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Сега осигурителният институт плаща от втория ден, а през първия болният взема цяла надница от работодателя. Аргументите за промяната са, че в кризата масово се злоупотребява с болнични и за първите три месеца на 2010 г. 160 000 лица повече са получили обезщетение в сравнение със същия период преди година, а изразходваните средства от фонда са се увеличили с 23 млн. лв.
„Съдът отмени забраната длъжници да напускат страната“
„Титан“ се превръща в основен играч в чистотата на София“
„Гърците не искат помощ от ЕС и МВФ“

в. „ПАРИ“
„Туристическите фирми спонсорират държавата“
Компаниите са готови да платят 100 хил. EUR, за да покрият разходите за командироване на още служители на МВнР в Русия. Те трябва да помагат за издаването на визи на руски граждани преди старта на летния сезон
„България не приема руските пари за „Белене““
Офертата за 2 млрд. EUR е отхвърлена, каза зам,-министьрьт на енергетиката Мая Христова
„Кредитирането все още буксува“
Показват данните на БНБ за първото тримесечие на годината
„Износителите надскочиха с над 10% прогнозите си“
Големите износители са продавали през март тювече от очакваното, показаха окончателните резултати за приходите на „Монбат“ и компаниите от групата на „Стара планина“
„“Армеец“ е най-големият играч на борсата“
Дружествата от общото застраховане са увеличили с близо 20% експозициите си в акции през 2009 г.
„Забраната за пътуване в ЕС се оказа незаконна“
След решението на ВАС всички, които дължат дори и над 5000 лв. за сметки за ток, парно и вноски за кредити, ще могат да пътуват в ЕС
„Минералните извори – много надежди, малко пари“
Кметове на общини доволно потриват ръце, че държавата им преотстъпва минералните находища. Очакванията им са, че с влизането в сила на промените в Закона за водите местната власт ще може да ги отдава на концесия, което ще увеличи приходите
„Пак обещание за магистралата София – Ниш“
До края на 2012 г. магистралата София – Ниш ще бъде завършена. Това уверение дадоха премиерите на Сърбия и България в Белград
„АПИ започва ремонти на пътища за още 265 млн. лв.“
С това се дава началото на втория етап от възстановяването на второкласни и третокласни пътища. Трасетата са основно в Североизточна България

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„НЕБЕТО ЗАТВОРЕНО ПОГРЕШКА“
СКАНДАЛ НА ОСТРОВА ЗАРАДИ ВУАКАНА
Облакът пепел бил 20 пъти по-рехав
Небето над Острова е било затворено по погрешка, писа в. „Дейли мейл“. Нови данни показват, че облакът от вулканична пепел никога не е покривал изцяло въздушното пространство над Великобритания, а плътността му е била само една двадесета от пределно допустимата. Метеорологичните прогнози, направени само на базата на математически модели, доведоха до едноседмичното прекратяване на хиляди полети. Над 500 хил. британци закъсаха в чужбина, а авиокомпаниите загубиха близо два милиарда долара. Сега те ше искат компенсации от властите в Лондон за претърпените загуби.
„Забранихме на Мулдашев да оперира“
Заради административен пропуск
Слепец пропусна шанса да прогледне
„Доставят цигари менте по домовете“
Пик на контрабандата, по всички граници!
Купуваш 50 стека без бандерол, получаваш 10 бонус:
„Обраха метрото“
Трима маскирани задигнаха 12 бона от касата на билетния център
„Миро награден дистанционно“
От БГ радио
Певецът с най-много призове
„Британци правят електрическо „Бугати“
В завод край Стара Загора
„Майка уби новороденото си“
Във видинското село Септемврийци
39-годишната Ванюша захвърлила трупчето в двора на съседите

в. „МОНИТОР“
„6 г. затвор за стек цигари без бандерол“
ЗАТЯГАТ КОНТРОЛА ВЪРХУ КОНТРАБАНДАТА СЪС ЗАКОН
Целта е да бъдат порязани търговците на черно
До 6 години в затвора може да лежи всеки, който бъде заловен със стек цигари без бандерол. Промяната в Наказателния кодекс, която влезе в сила преди две седмици, цели да удари търговията с контрабандни стоки на дребно, научи „Монитор“. При редакцията на нормативния акт депутатите са премахнали думата „на склад“ от чл. 234 от НК. Без нея текстът се променя така, че всеки, който продава или притежава акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, се наказва със затвор от 1 до 6 години затвор.
„“Русия без дял в АЕЦ „Белене““
Нито търсим пари от Москва, нито предлагаме част от централата, обяви зам.-министър Мая Христова
Проектът бил в затихнала фаза, мислят за консервиране на площадката
„Свиха 12 бона от каса на метрото“
Бюрото за абонаментни карти в подлеза на ЦУМ е едно от най-натоварените.
„Удрят врачките със спецрегистър“
Гласят солени глоби за шарлатаните, в Австрия ги наказват с €3500
Европа доволна, че легитимираме психотерапевтите със закон
„Разбиха сводниците от Долни чифлик“
Хванаха 17 наши момичета да проституират в Ница
„Възстановяват мелницата убиец в „Захарна фабрика““
Съдбата на сградата ясна до 3 месеца
Метална порта и бодигард спират ромските набези към рухналото здание

в. „ЗЕМЯ“
„Слагат кръст на тютюнопроизводството“
Управляващите умишлено не водят борба срещу сивия сектор, твърди Корнелия Нинова
С икономически мерки ГЕРБ слагат кръст на тютюнопроизводството в България, каза депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова вчера. Като потвърждение на думите си тя посочи увеличаването на прага за самоосигуряване в бранша, който до миналата година е бил 200 лв., а сега е 420 лв. Освен това от тази година тютюнопроизводителите вече сами ще трябва да плащат за семена, като цената им за килограм е 1200 лв., с който могат да засеят 4 дка. Трета утежняваща стъпка за тютюнопроизводството са неплатените субсидии за 2009 г., които най-вероятно няма да бъдат изплатени. Нинова бе категорична, че ГЕРБ трябва да понесат политическа отговорност за състоянието на отрасъла. Ако се стигне до ликвидирането му, безработицата у нас ще нарасне значително и ще се стигне до обезлюдяване на цели райони, категорична бе тя. Управляващите умишлено не водят борба срещу сивия сектор, обяви депутатката от левицата. В момента контрабандният внос е около 55 %, а само преди година е бил 25-26 процента.
„Шест кандидат консултанта за АЕЦ „Белене“
7,5 млн. евро ще струва консервирането на площадката на централата
„Арендаторът пак пръв ще купува земята“
Арендаторите пак първи ще могат да закупуват земя от нейните собственици, след като преди година със закон им бе отнето това право. Сега депутати от ГЕРБ са предложили в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи отново да се върне тази привилегия. Според шефката на земеделската комисия Десислава Танева, която е и един от вносителите на промените, това ще даде сигурност на арендаторите или ползвателите при планиране на агротехнологията. Ограниченията за продажбата на ниви ще доведат до напрежение в сектора, коментара председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков. Според него собствениците ще намерят начин да се разпореждат със земята си, без да питат арендатора, и да заобикалят закона, без да го нарушават.
„Заточеният музей“
Венцеслав НАЧЕВ
„Конституцията забранява създаването на извънредни съдилища“
Младен ЧЕРВЕНЯКOВ депутат от Коалиция за Бyлгария
„Позиция“
Позиция на Председателството на Съюза на издателите в България по повод отвореното писмо на г-н Волен Сидеров, публикувано във в. „Атака“ на 20.04.2010 г. с твърдение, че в. „Труд“ дискриминира него и партия „Атака“, не споменавайки техните имена.
„466 евро е среанаша брутна заплата в Сърбия“
Средната брутна заплата в Сърбия през март е била 46 457 динара (466 евро), което е реално с 2,4 % повече, отколкото през февруари. Средната чиста заплата в Сърбия през март е била 33 508 динара (336 евро), предаде Международно радио Сърбия
„Професор Мулдашев готов да лекува българчета“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *