Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„Виж мерките в Гърция, у нас – в сряда“
Още два дни надежда остават за българина, че няма да му бъде вдигнат ДДС, докато южните ни съседи – гърците, вчера бяха ударени с вестта за нови 2 процента върху този налог.
„Погнато от кучета дете падна от мост, прегази го микробус“
Глутница кучета подгонила 13-годишно момче. За да избяга от песовете, малкият Арон Ишлимов се качил на парапета на мост, подхлъзнал се и паднал. На шосето го блъснал и убил бял микробус, чийто шофьор избягал.
„„Литекс“ шампион!“
След 3:0 срещу „Локомотив“ в Пловдив отборът на „Литекс“ спечели титлата два кръга преди края на първенството.

в. „24 ЧАСА“
„20 лв. за ден на морето ни – вече сме като немци“
Германски туроператори пускат евтини почивки и у нас
Сега не искат да отидеш до Германия и да се върнеш на Черно море със самолет
Почивка на Черно море за 20 лв. на човек в три- или четиризвезден хотел с включени закуска и вечеря вече е реалност за българите. Тарифите, сравними с тези на квартирите, се постигат, ако почивката се закупи от каталога на германски туроператор, разказаха пред в. „24 часа“ от български агенции. Седмица за двама родители и дете по този начин излиза около 300 лв., докато закупена на българския пазар ще излезе 980 лв., показа сравнение, направено от в. „24 часа“. Доскоро германците искаха клиентите им от България да ползват или поне да платят чартъра от Германия до морето, но това вече не е така, разказа Кирил Ацев от „Турист сервиз“. Евтините почивки се пазаруват през български туристически агенции, които работят с големите немски туроператори. “ Както при всяко друго пътуване четете внимателно договора, преди да подпишете, за да не попаднете на нелоялна агенция“, съветва шефката на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова.
„Ще осветят кой управлява 7 милиарда лева“
Промени в Закона за Комисията за финансов надзор изискват информация за акционерите на фондове с над 5%

в. „СТАНДАРТ“
„Махат точките за пенсия“
Дават бонуси на работещите баби и дядовци
Точките за пенсия остават в миналото. Вместо тях най-вероятно ще работим по-дълго, научи „Стандарт“. Това е един от петте варианта за реформа на социалното министерство, потвърди управителят на НОИ Христина Митрева.
„Скача вноската за болнични“
Бачкаме петилетка повече
Заради харчовете на Станишев парите за старост остават във фризера
„Дете полетя от мост заради псета“
Заради бездомни кучета дете полетя от мост и бе прегазено от бус. Арон Ишлимов (13 г.) излязъл с двама приятели на среднощна разходка по бул. „Цар Борис III“ в София, но ги подгонили псета. Тийнейджърът прескочил парапета на моста, за да се спаси, но паднал и бил прегазен. Шофьорът избягал.
„По-евтин билет за рейса“
Софиянци плащат според пътуваните спирки
Отпушват с компютър движението в столицата
„Дъжд за Гергьовден“
Дъждове ще сменят лятото в четирите почивни дни по Гергьовден. Температурите обаче ще останат високи, обявиха синоптиците. фурните вече връщат поръчки за гергьовски агнета. Мераклиите са повече, отколкото пекарните могат да насмогнат.
„Седморката на Таки и Исуса на сьд“
„Директори горят за частни уроци“

в. „НОВИНАР“
„ГЕРБ бламира парламента при вот на недоверие“
Управляващите разполагат със 117 депутати, но имат подкрепата на независимите Венцислав Върбанов, Марио Тагарински и Димитър Чукарски. Ако те също напуснат парламента, пленарното заседание не би могло да бъде открито, защото няма да има кворум със 120 присъстващи избраници. Дори и заседанието да започне, почти няма как да бъдат събрани гласовете на 121 депутати, изискващи се по конституция, за да бъде свален кабинетът.
„“АТАКА“: Вземете имотите на синдикатите“
„Атина одобр помощта от ЕС“
„Генерал Петър Василев : Алексей Петров не е привилегирован в ареста“
„Нощна разходка завърши с трагедия“
Проверяват се няколко версии за смъртта на 13- годишното дете, което загина в подлеза при кръстовището на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ и бул. „Цар Борис III“, заявиха за „Новинар“ от МВР, без да уточняват вариантите. Версията, която е разказана на органите на реда от 14-годишно момче, присъствало на инцидента, е че малко след 4 часа в неделя сутринта двете момчета се разхождали по бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ в посока бул. „Цар Борис III“. Там децата били нападнати от кучета и по-малкото момче се качило на огражденияга на моста, но паднало върху пътното платно, където било прегазено от бус. Зам.-кметът на София Любомир Христов заяви за „Новинар“, че по негова информация децата са вървели в тунела, забранен за пешеходци, където едното момче било ударено от минаващ бус. От МВР добавиха, че днес ще продължат разпитите на 14- годишното момче.
„Кола бомба хвърли в паника Ню Йорк“
Прословутият площад „Таймс скуеър“ в Ню Йорк бе отцепен в събота вечерта местно време заради импровизирано взривно устройство, поставено в паркиран автомобил. Бомбата, съставена от три газови бутилки, обикновени фойерверки и два часовника, бе обезвредена от сапьори от нюйоркската полиция. Заплахата предизвика евакуацията на популярния сред туристите площад и част от околните сгради. Властите издирват мъж, избягал от колата непосредствено преди инцидента. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг потвърди, че става въпрос за опит за атентат. По думите му благодарение на бдителни граждани е предотвратен „кървав терористичен удар“.

в. „ДНЕВНИК“
„Пореден обрат с ДДС – може да остане 20%“
Условията са режим на реформи, още положителни сигнали и отпор на натиска за разходи
Кабинетът ще мисли нови антикризисни мерки
Запазването на 20-процентната ставка на данъка върху добавената стойност (ДДС) ще зависи от това какви допълнителни антикризисни мерки ще предложи финансовият екип на кабинета, дали положителните сигнали за икономиката ще се задържат, както и дали правителството ще мине в режим на реформи и ще устои на натиска за бюджетни разходи. Това стана ясно през уикенда, след като в рамките на два дни премиерът Бойко Борисов първо анонсира увеличението на данъка, а след това се отказа от него. В неделя Борисов обяви, че на заседанието си в сряда (5 май) правителството ще предложи като алтернатива нови антикризисни мерки, от които „народът да остане доволен“.
„Сурови мерки за гръцкия бюджет“
ДДС се увеличава на 23%, заплати и пенсии ще се режат още
Кабинетът обещава да свие бюджетния дефицит с 30 млрд. евро
„Нефтена Катрина“
Петното в Мексиканския залив заплаши няколко щата
„Борис Велчев, главен прокурор: Не се разкриват корупционни престъпления“

в. „КЛАСА“
„Искат от Гърция бюджетни икономии за €30 млрд. срещу спасителна инжекция“
До късно снощи МВФ и финансовите министри на валутния съюз уточняваха конкретната сума, която може да достигне 120 млрд. евро
След 10 дни на преговори и протести гръцкото правителство одобри историческото споразумение с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) за спасителен пакет между 100 и 120 млрд. евро. В замяна на това вчера Атина обяви, че ще предприеме нови бюджетни ограничения на стойност 30 млрд. евро (13% от БВП) до края на 2014 г., така че публичният дефицит на страната да падне под 3% от БВП. В следващите две години страната ще трябва да свие разходите и да увеличи приходите в хазната с 15,4 млрд. евро, са изчислили от гръцкото финансово министерство.
„Обмислят вдигане на осигурителната вноска с 1%“
„Борисов: Няма да има промени в кабинета!“
„Правят безсрочни сертификатите за безопасност на влаковете“
„16% от международните търговски вериги присъстват у нас“
„Смесването на биогоривата все още е само на хартия“
„Гърция привлича туристи от България с атрактивни оферти“
„Еврейски хор от Цюрих идва за първи път в България“
„Торите орязват министерските заплати, ако спечелят изборите“
Лидерът на британските консерватори Дейвид Камерън обеща, че ако партията му спечели парламентарния вот на 6 май, той и министрите му първи ще си орежат заплатите, за да подпомогнат съкращаването на публичните разходи. Всички социологически проучвания на Острова показват увеличаване на преднината на торите пред останалите две водещи партии. Агенциите се разминават в прогнозите си кой ще заеме второто място – лейбъристите на премиера Гордън Браун или либералдемокра-ите на Ник Клег.
„Предотвратиха кървав инцидент на „Таймс скуеър““
Полицията обезвреди кола бомба близо до театрите на Бродуей
„Румен Радев, ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ: Ако всички сме на светло, ще правим по-смислен бизнес“
„Проучване на „Галъп интернешънъл“ специално за „Класа“: Доверието в управляващите остава високо“

в. „ДУМА“
„Нови хитрости на телефонните измамници“
Мошениците звънят поне на 1000 души на ден, алармират от МВР-Разград
За нови хитрости на телефонните измамници предупредиха официално вчера от МВР-Разград. По данни на полицията измамниците успяват да звънят на 1000 пенсионери дневно. Въпреки че полицаите постоянно подавали информация, много хора все още ставали жертви. Мошениците са много изобретателни, почти всеки ден измислят нови манипулации и стратегии, за да бъде успешна измамата, твърдят от МВР. Напоследък измамниците са усъвършенствали един от най-познатите си методи „Сгазих дете, помогнете ми!“. Тази измама е най-успешната и вече се прилага в продължение на три години, а в Разградско цената, която плащали потърпевшите, е в пъти по-висока – 6 до 15 хил. лв.. В новия модифициран вариант на измамата мошениците вече не плачат по телефона, а говорят със строг глас, като се представят за адвокати, дознатели и дори съдии. „Представителят на властите“ съобщава, че малкото момченце или момиченце е починало в болницата, а роднините на виновника за измислената катастрофа да не казват на никого, защото иначе детето им няма да излезе от ареста. Тук се разчита на вярата на хората, че като си платят на когото трябва, всичко ще се оправи, категорични са от МВР. Нов момент в схемата било и това, че измамниците карат жертвата да държи отворена слушалката до момента на предаването на парите. Така избягват вероятността човекът да се усъмни и да звънне в полицията.
„Производители на тютюн заплашват с гладна стачка“
„Как България стана сателит на Хитлер“
„Втората вълна на кризата променя света“
„Пак каша с лекарства по каса“
„Индиански и африкански племена пред фотообектива“
Любопитна изложба на Атила Лорант се открива в Унгарския културен институт
„БГ Тренто спечели Шампионската лига“
На финала италианският клуб победи Динамо Москва на Теодор Салпаров“

в. „СЕГА“
„Кабинетът не бърза да се разплати с бизнеса“
Въпреки обещанията на Борисов и Дянков, нито една фирма не си е взела дълговете от държавата
Нито една фирма не си е взела дълговете от държавата. Премиерът Бойко Борисов обеща преди повече от месец, че 550 млн. лв., дължими от държавата на бизнеса, ще бъдат платени за 15 дни. Това бе и една от антикризисните мерки на кабинета. Разплащането през Българската банка за развитие (ББР) обаче още не е стартирало, показа проверка на „Сега“. До момента е известно само, че 13 строителни компании са подали заявления, че си искат парите, в регионалното министерство (МРРБ) и пътната агенция. Едностранно наложената от правителството схема предвижда фирмите да вземат от съответното ведомство удостоверение за сумите, които имат да получават, да го представят в ББР и банката да им плати парите, орязани със 7%. От МРРБ обаче още не са издали нито едно удостоверение, защото ги обработвали. Пред „Сега“ от министерството обясниха, че ще бъдат готови евентуално към края на седмицата. МРРБ е сред най-големите длъжници на бизнеса и има към 200 млн. лв. забавени плащания. Няма фирми, които да са поискали удостоверения за направените разходи, съобщиха от социалното министерство. Подчинените на Тотю Младенов поясниха, че те изобщо нямат готовност да издават удостоверения, защото не са им ясни изискванията на ББР. Социалното министерство дължи на фирмите близо 32 млн. лв. по линия на проекта „Красива България“ и на Социално-инвестиционния фонд.
„Гърция получава помощ от 110 млрд. евро“
Финансовият спасителен пакет, който Гърция ще получи от МВФ и ЕС, ще достигне 110 млрд. евро. Тази цифра е вписана в проектодекларацията на министрите на финансите на страните от еврозоната, които снощи трябваше да се съберат извънредно в Брюксел, за да одобрят помощта за Атина. Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу заяви, че правителството е сключило споразумение с ЕС и МВФ за финансова помощ, за да избегне фалит на държавата. „Нашите съграждани ще понесат големи жертви, но алтернативата е катастрофа“, призна той. Условията за помощта са: премахване на 13-а и 14-а заплата и пенсия; намаляване на публичните инвестиции; съкращаване на държавните разходи; покачване на ДДС от 21 на 23%; въвеждане на данък върху незаконните строежи, повишение на акцизите за алкохол, тютюн, горива; по-висок данък върху печалбите на предприятията; увеличаване на пенсионната възраст за жените и др.
„Расте съпротивата срешу вдигането на ДДС“
„Посрещнахме 20 000 румънци с хаос по пътищата и кражби на коли“
„170 млн. лв. е печалбата на банките за три месеца“

в. „ПАРИ“
„Операция „Чисти храни““
Със създаването на агенция по храните ще има тотален контрол на животинските и растителните продукти от полето до крайния потребител.
„Приходите от ДДС при внос със 7% ръст“
Постъпленията достигнаха 792 млн. лв., каза шефът на митниците Ваньо Танов.
„Булбанк остава най-печеливша в края на март 2010 г.“
За първото тримесечие на годината банката отчита печалба от 37,9 млн. лв. Резултатът на Корпоративна търговска банка се увеличава най-много на годишна база
„Офшорки вливат 15 млн. лв. в „Сила Холдинг““
Публичното дружество планира второ увеличение на капитала си до края на годината
„Въвеждат се съкратени срокове по европроектите“
По четири европрограми ще има преразпределение на предвиденото финансиране от ЕС, каза министър Томислав Дончев
„Половината от младите българи не работят“
Само 4.5% от завършващите образование започват собствен бизнес, показва изследване на работната сила през 2009 г. на Националния статистически институт
„Строежът на „Дунав мост“ 2 може да се забави“
Проблем с разрешителното за извличане на строителните материали бави проекта. Главният изпълнител на проекта ФСС иска допълнителни 30 млн. EUR
„“Монбат“отчете 77% повече продажби“
Приходите в края на март достигат 45.7 млн. лв. спрямо 25.8 млн. лв. за съпоставимия период през миналата година. Компанията вече притежава 3.2% от собствените си акциии

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Дете падна от мост, сгази го бус“
13-годишно момче падна от мост в центъра на София и бе прегазено от преминаващ бус, след като се опита да избяга от глутница улични кучета.
„The Mall стана стоянка“
Таксита превзеха паркинга на мола
Заемат места за клиенти, свиркат на пешеходците
„ЕС спасява Гърция със 120 млрд. евро“
Атина склони да пести
Съседите без 14-та заплата и бонуси
„Изпратиха Миро с ангелче“

в. „МОНИТОР“
„Цакат двойни такси за Алма матер“
СУ скочи срещу фирми посредници
Приемат заявления за входните изпити до 21 май
Посредници взимат двойни такси за подаване на кандидатстудентски документи. Това показа проверка на „Монитор“ след съобщение в сайта на Софийския университет, което предупреждава за злоупотреби.
„Пирати прибират по 10 млн. лева от филми и музика“
Хора на бившите СИК и ВИС слагат ръка върху пазара
Доставчици шпионират в нета комуникациите на големи компании
„С поправки в два закона махат пенсионерите от армията“
Спецзвено подхвана скандални сделки на Цонев и Близнаков
„Търговци крият опасните Е-та в храните“
Сладкиши, натъпкани със захарин, докарват тумори
„Момче падна от мост, прегази го бус“
13-годишнията Арон опитал да се спаси от улични псета
„Глобяват наред за кучета без паспорт“
Забраняват отглеждане на домашни любимци на терасата
„Аматьорска кола бомба затвори Таймс Скуеър“
Кметът Блумбърг: Избягнато бе кърваво събитие в Ню Йорк
Нюйоркската полиция откри аматьорска, но потенциално смъртоносна бомба в джип на Таймс Скуеър в събота вечер, след което опразни улиците от хилядите разхождащи се туристи, за да може да я обезвреди, предаде АП.

в. „ЗЕМЯ“
„Измамници звънят на 1000 пенсионери“
Представят се за адвокати, дознатели и съдии, предупреждават от полицията
Измамници звънят по телефона на 1000 пенсионери дневно, предупреждават от полицията и информират за новите хитрости на мошениците. Те се представяли за адвокати, дознатели и съдии. Вече не плачат по телефона, а със строг глас нареждат, че ако не получат няколко хилядарки, роднината им няма да излезе от ареста до края на живота си, защото е причинил катастрофа със смърт на дете.
„Високият ДДС е гилотина за бизнеса“
Високият ДДС ще гилотинира българския бизнес, предупредиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Те признаха, че са участвали в изработването на антикризисните мерки, уверени, че компромисите, които бизнесът ще направи за приемането им, няма да позволят да бъдат повишавани данъците, на които страната дължи конкурентните си предимства. Подкрепа КРИБ получи и от испанския посланик в София. Хорхе Фуентес е категоричен, че увеличението на налога свива потреблението и приходите на държавата, защото хората ще харчат много по-малко
„Проф. Чавдар Добрев: В паяжината на лабиринта“
„Фонд „Земеделие“ отпуска 5,7 млн. лева кредити за производство на домати и пипер“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *