Преглед на печата

Европейската комисия не е доволна от гаранциите, които България дава, че системите за контрол по изразходването на средствата по европейските програми са ефикасни, пишат „Сега“ и „Дневник“. Вестниците цитират казаното от говорителя на комисията Денис Абът пред БНР. Според него от Брюксел очакват изплащането на парите да започне най-рано през лятото.

Хората ще чакат с месеци, за да получат хапчета от здравната каса за два лева, докато безплатни медикаменти за близо две хиляди ще могат да се изписват без никакъв контрол, отбелязва „Стандарт“. Причината за това е в новия позитивен лекарствен списък.

Масови проверки за спазване на изискванията за производство, транспортиране и съхранение на яйца и агнешко месо започват от ветеринарномедицинската служба, четем в „Дума“. Поводът са предстоящите великденски празници.

Премиерът Сергей Станишев лично поема контрола върху решаването на проблема със сметта в София, пише „Монитор“ като цитира изявление на правителствената пресслужба. Министрите на здравеопазването, на околната среда и този на благоустройството трябва да представят подробен доклад за кризата с боклука .

Скоро шофьорите ще могат си плащат глобите на КАТ с есемес или по интернет, пише „Труд“. Полицаите ще разполагат с устройство за издаване на електронен фиш. От услугата обаче засега няма да могат да се възползват водачите, на които са съставили акт.

Драмата с отвлечения край бреговете на Сомалия кораб с 16 български моряци на борда, пише вестникът в темата си. Изданието посочва, че капитан на плавателния съд е Датин Матеев – бивш командир на единствената днес българска подводница „Слава“.

Ипотекираните жилища, чиито собственици изпитват затруднения, са най-добрите оферти на пазара в момента, пише „Класа“ като се позовава на данни на компания за кредитни консултации. Според фирмата делът им в общия брой сключени сделки нараства до около 8 процента.

Власт и превозвачи обединяват усилията си в борбата със сивия сектор в автомобилния бранш, е темата на „Пари“. Според изданието нелоялната конкуренция ще бъде премахната чрез високи санкции.

Висш държавен служител, който наскоро е напуснал поста си, е сред 8-те, заподозрени за незаконно богатство, сочат данни на прокуратурата, четем в „24 Часа“.

Известен български спортист е легализирал огромна сума пари, получена от трафик на хора с цел сексуална експлоатация, пише на първата си страница „Новинар“. Той внесъл печалбата на трафикант от високо ниво в своя сметка в чужда държава. След това двамата сключили фиктивен договор за заем, с който спортистът върнал обратно парите, а трафикантът ги превел по своя сметка у нас.

Над милиард евро на година, печелят трафикантите на хора у България, отбелязва „Делник“. Изданието цитира доклад на фондацията Риск монитор, според който годишно жертви на трафика в страната стават над 10 хиляди души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *