Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„Саркози заплашил Меркел с излизане от еврозоната“
По обменните бюра щатският долар вчера стигна невижданите от година и половина 1,57 лева.
Според анализатори въпрос на дни е достигането на 1,60 лв. за долар, като до няколко месеца прогнозите са „гущерът“ да се разменя за 1,70 лева. На международните пазари еврото се котираше за $ 1,2433 – само за седмица единната валута загуби 2,5% спрямо зелените пари. Падането на еврото повлече надолу и борсите в Европа. Очевидно пазарите не вярват в ефективността на обявените мерки за затягане на коланите. Освен Гърция – основния „виновник“ за срива, тази седмица орязване на разходи обявиха Португалия и Испания.
„Дъщерята на Че Гевара: Не изправяйте Фидел срещу баща ми“
„Съдийски деца с имоти за бедни в Приморско“
Крайбрежен уют
„AC/DC мания“
„Дедесар храни ли държава?“
Пореден удар срещу дедесарската мафия! Дон Корлеоне от софийския квартал Банкя падна в лапите на МВР, прокуратура, ГДБОП, НАПи ДАНС. Нашенският „Кръстник“ и мургавата му група източили над 40 млн. лв. ДДС от държавата. Това била още една антикризисна мярка на кабинета. Бюджетът ще бъде спасен! Вероятно се има предвид, че като чуят, видят и прочетат за акция „Дедесарите“, изкушените да бръкнат в кацата с мед ще се сапикясат. Дано да е така. По-важният въпрос обаче е друг – защо в дедесарските вериги бъка от уж малограмотни роми, които с едно движение връткат държавата около малкия си пръст? И то без да имат дипломи от УНСС или от Свищовската стопанска академия. Да не би бдителните органи да си притварят очите за истинските данъчни акули, за техните връзки, ятаци и помагачи с бели якички?
Ако ли не – с нетърпение чакаме акция „Консилиере“.
„В „Егида“ носят шапки за по 2100 лв. бройката“

в. „24 ЧАСА“
„$ 11 000 не стигат за Щуреца Гюзелев“
Вчера пуснаха номера на сметка за операция на легендарния музикант
Китаристът има тумор в главата, ще го режат в „Сийдърс Синай“
Банковата сметка на Гюзелев е: BG41PRCB92301030645317. „Не бих казал никога, ако не трябваше да намеря тези пари за толкова кратък срок“, казва той.
11 000 долара не достигат на Петър Гюзелев от „Щурците“, за да замине на лечение в САЩ. Китаристът от „Щурците“ има тумор в лявата част на мозъка. От тази тежка болест почина през 2001 г. Георги Минчев. „В началото всички мислеха, че съм претърпял инсулт, но след втория удар преди три месеца се разбра, че е по-тежко“, разказва Гюзелев. На 24 май той трябва да лети за Лос Анджелис, където е най-добрият център в света за лечение на неговата болест – „Сийдърс Синай медикъл сентър“. Операцията е предвидена за 25 май. Но по време на дългото чакане се увеличила и сумата за операцията – от 110 000 на 120 700 долара. Финансова подкрепа са оказали както музиканти, така и колеги общински съветници. „Щурците“ организират концерт на 21 май.
„Марта Вачкова събира дебели жени на танци“
„Отделна кола за всеки от AC/DC“
„Избра „24 часа“ за да се изповяда“
Димитър Бербатов чете броя на „24 часа“, в който на първа страница стои обещанието му, че ще се върне да изрита лъжците от футбола. Ден след като се отказа от националния, Митко направи своята откровена изповед пред любимия ви вестник.
„Опити с хора!“
Давали ЛСД на войници, затворници и артисти

в. „СТАНДАРТ“
„Изпяха матурите“
Тарикати поискаха между 300 и 600 лева за темите в нета
Канарче от Алма матер изпя матурите по литература. Ден по-рано абитуриенти знаеха трите теми, разтръби скандала Дарик радио. Преподавател от СУ „Св. Климент Охридски“, който давал частни уроци, още от вечерта е разпратил sms-и на учениците си с трите варианта. Единият от тях бил „Силата на словото в одата „Левски“на Иван Вазов“, която бе изтеглена вчера сутринта. Другите две теми, посочени в sms-ите, били „Магията на любовта във „Ветрената мелница“ на Елин Пелин“ и „Невъзможното завръщане в „Скрити вопли“ на Димчо Дебелянов“. Преподаватели потвърдиха пред „Стандарт“, че техни ученици са купили трите изпитни варианта още предишната вечер. Цените в интернет вървели между 300 и 600 лева. Образователното министерство веднага започна проверка по случая.
„Бойко: Не пушете евтини цигари“
Намалили сме тютюна с15%
Премиерът иска 500 млн. от митниците
Тръгваме нагоре според Дянков
Няма да пускаме еврооблигации през 2010-а, съобщи финансист номер 1
„Град като орех удари Свищов“
Порой и градушка като орех удариха Свищов и унищожиха реколтата в съседните села.
В четвъртък около 20,45 ч небето над града почерня и се посипа лед. Градушката продължи половин час, след което премина в порой, който удави града.
„Пуснаха моряците с пиратско чеверме“
Похитителите напълнили кораба им с храна
Хвърлиха от самолет откупа за „Сейнт Джеймс парк“
Свалят целия екипаж в Йемен
„Бербо сменя Ман Ю само за Милан“
„МВР закопча и Дон Корлеоне“
МВР прибра и Дон jig Корлеоне в спецакция „Дедесарите“. Тя започна призори вчера, като само за 15 минути екипите щурмуваха 18 адреса в София. Тарторът на дедесарите – 56-годишният Виктор Димитров, по прякор Дон Корлеоне, бе арестуван в палата си в Банкя.
„Джакпотът удари 1,5 милиона“
Джакпотът в тотото удари 1,5 милиона лева. Внушителната сума се натрупа във второ теглене на играта „6 от 49“ за утрешния 38-н тираж. Навръх Спасовден в четвъртък пък късметлия, пуснал обикновен фиш за скромните 2,80 лв., удари джакпота в първо теглене на най-популярната игра и прибра 460 742 лв.

в. „НОВИНАР“
„Спешните центрове и държавни болници пред финансов колапс“
Анна-Мария Борисова им реже парите с 30 процента
Спешните центрове в България са поставени в патова ситуация след изпратено писмо от Министерството на здравеопазването, с което се предлага 29,4% съкращаване на разходите им. Подобни писма са били изпратени в четвъртък до всички лечебни заведения, финансирани директно от бюджета на МЗ – психиатрични болници, центрове по хемодиализа и домовете за социални грижи за деца, съобщи председателят на Федерация на синдикатите в здравеопазването в КНСБ Иван Кокалов. Целта е общо разходите на министерството за медицинска помощ да бъдат намалени с около 160 млн. лв. Новото затягане на коланите идва малко преди предстоящата актуализация на бюджета. Спешните центрове обаче трябвало да реагират наистина спешно и да вземат решение какво да правят само за ден, тъй като в писмото, изпратено по електронна поща, е даден срок до края на работния ден в петък за отговор. Близо 75% от бюджета на Спешните центрове отива за осигуровки и месечни заплати на работещите лекари и медицински персонал. Само 25 на сто отиват за издръжка на базата и консумативи. Заплатите на работещите в Спешните центрове се определят с наредба на министерството и не могат да бъдат променяни едностранно от центровете. В същото време няма как да бъде направено съкращение на работещите, тъй като има минимални задължителни изисквания за видове екипи и състава им. Според Правилника за устройството и дейността на центровете за спешна медицинска помощ има 7 вида екипи – екип в спешния център, стационарен екип, реанимационен екип, лекарски екип, долекарски екип, транспортен екип. Съставите на екипите също са регламентирани в правилника.
„Злоупотреби за милиони в „Егида““
„Камъни, грохот прахоляк убиват пернишки села“
„Моряците ни от „Сейнт Джеймс парк“ на свобода срещу откуп“
„Бърза помощ“
Главният лекар към пациента: – Въведохме нови правила в болницата. Веднага след операцията трябва сам да станете от масата и да стигнете до стаята си. На следващия ден трябва да направите пет обиколки на болницата, а после да пробягате десет километра. Имате ли въпроси? – Да, докторе. А по време на операцията може ли да полежа поне за малко? Усмихни се, България, новият здравен министър въвежда железни правила и скоро бързата помощ отчаяно ще се нуждае от… бърза помощ. Странно защо реформите започват от това звено, а не от болниците, където лекарите и без това добре припечелват допълнително. След тежка операция близките на пациент се явяват при хирурга и му връчват пачка с банкноти. – Как мислите, докторе, ще живее ли? Докторът брои внимателно парите: – Засега не!
„Дянков оптимист за края на 2010-а“
Към края на годината икономическият ръст на страната ни ще е около 1 %. Това прогнозира вчера министърът на финансите Симеон Дянков. По думите му още през второто тримесечие на годината ще стигнем нулата. Преди дни от НСИ обявиха, че за първото тримесечие на годината икономическият ръст е отрицателен – минус 4%. Според Дянков в средата на кризата най-бързо ще се справим с фискалния дефицит чрез намаление на разходите, Той подчерта, че не трябва да се допуска увеличаване на безработицата. Ако това бъде позволено, тя ще трае още година-година и половина.

в. „ДНЕВНИК“
„Затягането на коланите на Запад задушава Източна Европа“
ЕБВР: Съкращаването на бюджетните разходи в еврозоната е удар за новите членове на ЕС
Съкращаването на бюджетните разходи, което предприемат все повече страни от еврозоната, ще удари икономиките в Централна и Източна Европа, заяви вчера главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ерик Берглоф по време на годишната среща на банката в Загреб. „Mерките дърпат надолу търсенето и ще са удар върху региона, тъй като той е силно зависим от износа към еврозоната“, обясни Берглоф пред „Ройтерс“.
„Една, че две, че три“
И тази година все повече хотели се продават, но няма купувачи
„Приказки от седемте морета“
Варна посреща най-престижната ветроходна регата
„Труден ръст“
Специално издание за фармацевтичната индустрия
„608 000 нови съдебни дела са заведени в България през миналата година“
„29.4% от разходите на спешните центрове, психиатричните болници и другите лечебни заведения към здравното министерство ще бъдат орязани“
„ЕРДОГАН: ПОМАГАМЕ НА ГЪРЦИЯ В КРИЗАТА ДА ПЕСТИ ОТ ОТБРАНА“
В първото от 2004 г. насам посещение на турски премиер в Атина Реджеп Тайип Ердоган и колегата му Георгиус Папандреу подписаха споразумения за съвместни промоции в туризма, за защита на археологически обекти от иманяри и за борба с трафика на хора. Турция ще помогне на Гърция да излезе от кризата, като създаде условия тя да намали разходите си за отбрана.

в. „ДУМА“
„Борисов еднолично приема закони в МС“
Опитаха да пробутат отмяна на изискванията за возене на деца, според сините това е „гнусен лобизъм”
Голямо съмнение надвисна над гласуването на закони от министрите на Бойко Борисов. Истината излезе наяве от официалния сайт на кабинета, на който по разпореждане на самия премиер се публикуват стенограмите на заседанията. Проверка на ДУМА установи, че кабинетът по много съмнителен начин е приел промените в закона за автомобилните превози, които вчера предизвикаха парламентарен скандал между ГЕРБ и Синята коалиция. От СДС направо обвиниха управляващите в “гнусен лобизъм”.
„Драгомир Стойнев: ГЕРБ да препише плана „Станишев” “
„На прицел – имотите на образованието и науката“
„Пиратите пуснаха „Сейнт Джеймс Парк”“
„Милост за живите!“
Финансово орязване с 30 на сто грози центровете за спешна помощ (стр. 5). Идеята е несериозна, неинтелигентна, крие рискове те да спрат дори да работят. Така вчера реагираха на “пръв прочит” специалисти, като чуха предложението на своята министърка за
съкращаване на разходи не къде да е, а точно там, където дори секунди спасяват нечий живот. То идва при това във време, когато управляващите се кълняха, че ще укрепят всякак този животоспасяващ корпус за бързо реагиране. Пари не дадоха, гледат как да вземат от него. Идеята, бихме казали ние, е нечовешка, зачената в грях и ще роди поредното уродливо изчадие в нашето всекидневие. Ако не се спре. Защото посяга към кажи-речи абсолютно цялата издръжка на центровете за спешна помощ. И то – със задна дата. С нови съкращения тотално ще се блокира дейността ни, изплакаха хората в тях. Сега, през май, парите по стария бюджет са изхарчени, а новите съкращения направо глави режат. След намаляване например на клинични пътеки в Девин, Златоград и Мадан и при неработеща болница в Рудозем от центъра за спешна помощ в Смолян са станали разногледи, а разходите въобще не са намалели – напротив. Да беше само Смолян! Слушайте, спестовници такива, какво ви казват хората на Хипократовата клетва, дето дори и заплатите си невинаги получават. И помнете: “Милост за живите!”
„42 музея и галерии посрещат гости тази нощ“
С нови експозиции, музикални и театрални изяви се приобщаваме към европейската инициатива
„Българка е финалистка на „Оскар”-ите за студенти“
Анимацията „Piece of Cake”, с която Елиза Иванова участва в престижната надпревара, бе избрана измежду хиляди творби

в. „СЕГА“
„Приморско уреди „бедни“ роднини на съдии с терени на първа линия“
Висшият съдебен съвет склони да разследва петима висши магистрати и фамилните им хотели
Станаха известни случаите на нови двама върховни съдии, чиито роднини са получили терени в Приморско като крайно нуждаещи се. Става дума ча възрастната майка на Андрей Икономов и дъщерята на Панайот Генков, се твърди в доклад на специална комисия, която общинският съвет в градчето състави, за да разследва безразборното раздаване на общински площи в последните години, съобщи шефът на съвета Пламен Георгиев. Генков и Икономов са съдии във Върховния административен съд. Името на Генков нашумя в началото на годината, когато няколко медии го обвиниха, че се срещал с Ангел Христов – единия от т.нар. братя Галеви. Висшият съдебен съвет обаче установи, че двамата са били в едно заведение, но не и на една маса и не се познават. Андрей Икономов пък председателстваше съдебните състави, които заличиха парк „Странджа“ и местността Камчийски пясъци от списъците на защитените територии у нас. Дъщерята на Генков – Ваня, се е сдобила с право да строи върху 430 кв. м, за което е платила едва 1677 лв., се казва в доклада. Заповедта е подписана от бившия кмет на Приморско Димитър Димитров на 30 април 2004 г., когато Ваня е 18-годишна. На същата дата Димитров е подписал и заповед за майката на съдия Андрей Икономов – 80-годишната Елка. Тя получила право да застрои 450 кв. м. Бившият кмет не можа да си спомни конкретните случаи. „Подписвах много такива заповеди, защото имахме инициатива да увеличим населението на Приморско. Всеки, който идваше от друг град и нямаше къде да живее, можеше да кандидатства за право на строеж като крайно нуждаещ се. Изисквахме само да има редовна адресна регистрация в града. Парцелите ги разигравахме на жребий и никой предварително не знаеше на кого какъв терен ще се падне“, обясни Димитров. Излиза, че жребият е решил Елка и Ваня да получат съседни терени на първа линия. „По-късно терените са обединени и е построен хотел, който сега е действащ, а едната част от него е с апартаменти за продажба“, пише в доклада. Съдия Икономов не можа да обясни кой управлява хотела.
„Проверяват изтичане на информация за матурата по литература“
Изтичане на информация е на път да опорочи проведената вчера задължителна матура по български език и литература за 12-класниците и да минира кандидатстването в университетите. Записан разговор в скайп и коментари по форумите доказват, че формулировката на есето „Силата на словото в одата на Иван Вазов „Левски“ е била предварително известна. Твърди се, че са били ясни и другите две алтернативни теми „Невъзможното завръщане в „Да се завърнеш в бащината къща“ и „Магията на любовта във „Ветрената мелница“. „Силно съм притеснена от тази информация, ще направим проверка“, обяви пред Дарик радио зам.-министър Милка Коджабашиева. От министерството не уточниха дали алтернативните теми, появили се в интернет, съвпадат с подготвените за изпита.
„Колко лобисти искат да саботират ГЕРБ?“
„Колите иа футболистите – панаир на суетата“
„Депутатът Светлин Танчев търси спокойствие в океана“
„Перущица -между историята и виното“

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Левски предаден и на матурата“
ТЕМАТА ИЗТЕЧЕ ПРЕДНАТА ВЕЧЕР В ИНТЕРНЕТ
Зам.-министьр: Няма проблем, одата на Вазов е огромна
„60 000 на АС/DC“
Още от сутринта вчера феновете на легендите AC/DC започнаха да се стичат към Националния стадион. Очакваше се групата да кацне у нас малко преди концерта.
Най-върлите фенове на стадиона от сутринта
„Падна малкия джакпот“
1,5 млн. още чакат
„Президентша краде чаши и книги“
„Свобода за петима от моряците ни“
След 5-месечен плен
$3,5 млн. в торба спасяват „Сейнт Джеймс парк“
„Капан за шофьори на Орлов мост“
Над 200 книжки хвъркват на ден
„Божинов сменя Бербо“
След бягството на капитана
Мъри има още половин дузина варианти за нов нападател

в. „МОНИТОР“
„Матурата изтече през интернет“
„Левски“ се търгувал срещу 600 лева
Образователното министерство започна проверка
Темата за матурата по български език и литература изтече в интернет ден преди зрелостния изпит, стана ясно вчера. Две скандални съобщения, че зрелостниците ще пишат върху одата „Левски“ на Иван Вазов, бяха публикувани в 17 и в 23 часа в четвъртък във форума „BGHELP“. След изпита вчера родители и ученици оповестиха, че предварителната информация за темата се е търгувала за 600 лв., съобщи Дарик радио.
„ПИРАТИТЕ ПУСНАХА ПЕТИМА БЪЛГАРИ“
Откупът за „Сейнт Джеймс Парк“ хвърлен от въздуха
„БОРИСОВ ПОГВА КОНТРАБАНДАТА НА ЦИГАРИ“
В операциите се включват ДАНС и полицията.
„Вузовете свиват приема“
„НА ПРИЦЕЛ“
Нова камера с радар лови разсеяни шофьори на Орлов мост от броени дни. На ден машинката оставя без книжки по около , 200 души.
„Лъснаха далавери за 127 млн.лв. в БДЖ“
Виновниците за нарушенията на прокурор
„Новата спецакция на МВР под кодовото име „Дедесарите“ разкри: Дон Корлеоне гушнал 40 млн. лева от ДДС“
Бандата на ромския бос, известен като Дон Корлеоне, която източила 40 милиона лева от ДДС, беше арестувана при нова спецакция на МВР. Виктор Димитров, на когото всички викали с прякора на главния герой Дон Корлеоне от филма „Кръстникът“, бил тарторът на групата. Бандитите се събрали преди 5 години. Освен Дон Корлеоне полицията е задържала още 14 души. Още на разсъмване тежковъоръжени барети и столични полицаи атакували 18 адреса в кварталите „Люлин“, „Овча купел“ и „Банишора“. Антитерористите обискирали и офис на бул. „Константин Величков“. Според разследващите групата на Димитров използвала неграмотни цигани, които обаче по документи били собственици на десетки фирми.
„Топломерите под наем или на лизинг“
„Гръмотевични бури и дъжд през уикенда“
Порой отнесе Свищов и Никопол
Крайдунавският град Никопол пострада тежко от проливния дъжд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *