Преглед на печата

Близо две трети от българите определят положението в страната като непоносимо и са категорични, че финансовото им състояние се е влошило, пише СЕГА. Към това изследване вестникът добавя данни от статистиката на БНБ, според които проблемните кредити са нараснали с 424 млн. лв. само за един месец.
КЛАСА същопише по темата: Лошите и преструктурирани кредити в българската банкова система отчетоха нов рекорден скок през април. Те скочиха с над 1% и вече са 13.7% от всички отпуснати средства, показаха данните на БНБ.
Под заглавие „Голямото европейско отрезвяване“, вестник ПАРИ констатира, че докато Европа реже разходи, в България правителството залага по-голям бюджетен дефицит и харчи готови пари от резерва.
От догодина „Овергаз“ ще се конкурира пряко с „Булгаргаз“ за големите промишлени потребители на природен газ, информира ДНЕВНИК. Компанията, 50% от която официално се държи от руския монополист „Газпром“, ще излезе директно на пазара с 1 млрд. куб.м природен газ. Това е количеството, за което в края на тази година изтича договорът с „Булгаргаз“. Той няма да бъде подновен, съобщи изпълнителният директор на „Овергаз“ Сашо Дончев.
Според СТАНДАРТ тази новина означава, че „в България тръгва война за доставките на газа”. „Овергаз“ иска да отмъкне пазар от държавата, твърди вестникът, според койтоцелта на компанията еда изтласка от пазара „Булгаргаз“ и да печели на гърба на държавата и потребителите.
80 хиляди дела срещу длъжници за телефон ще блокират Софийския районен съд от есента, пише 24ЧАСА, като цитира шефа на съда Красимир Влахов. Делата се завеждат от фирма, която изкупила вземанията на един от мобилните оператори у нас. Неплатените сметки само в София са за 100 млн. лв.
Домоуправителите в жилищните сгради ще бъдат вече платени, четем на първа страница навестник ТРУД. Това e една от промените, които се обсъждат в Закона за етажната собственост. Целта е да има стимули за хората, които развиват общественополезна дейност, коментираха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
В здравното министерство работят чиновници, които са едновременно на щат и на граждански договори, пише НОВИНАР. Изданието цитира вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.Министерството има400 служители. В същото време гражданските договори за експертни услуги, по които също се получават пари, са 509. По тази схема един чиновник можел да си докарва по 3-4 заплати месечно, и то за работа, която се съдържа в задълженията на щатната характеристика.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще има право да отреже цялата печалба на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, ако те не спазват заложените им критерии за качество,отбелязва МОНИТОР. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на новата методика за качеството на тока, която регулаторът ще приеме окончателно на 14 юни.
Объркване настъпи сред деца и родители вчера по време на изпита по български език и литература след VII клас за кандидатстване в профилирани гимназии и паралелки, пише ДУМА. Този път причината бе в прекалените мерки за сигурност, с които образователното министерство се презастрахова, след като темата за матурите на 14 май „изтече“ предварително в интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *