Преглед на печата

„Русия пуска газа, у нас идва в петък“, съобщава „24 часа“. Русия обеща да пусне газа към Европа през Украйна днес в 10 часа. Три дни ще отнеме запълването на тръбите към България, стана ясно вчера от изказването на премиера Сергей Станишев пред парламента. На извънредно заседание той отчете пред депутатите действията на кабинета след спирането на доставките на 6 януари и предстоящите мерки. След пускането на газа кризата не може да се смята за решена, тъй като отношенията между Русия и Украйна още не са уредени. Затова максимално бързо трябва да се реализират няколко проекта, обясни Станишев. На първо място е изграждането на връзка с мрежата на Гърция и Румъния. Следва разширяване на хранилището в Чирен до над 10 млн. куб. м разполагаем обем на ден. Освен за този проект финансиране от ЕС страната ни ще иска и за терминал за втечнен газ в Гърция. Следващите приоритети са „Набуко“ и „Южен поток“. След отчета на премиера депутатите започнаха да обсъждат декларация, в която депутатите искат незабавното възстановяване и нормализиране на газоснабдяването в България.

„ЕС ще реши скоро дали да помага на България за енергийни проекти“, пише „Дневник“. Европейската комисия ще вземе решение през февруари дали и с колко да подпомогне България за няколко енергийни проекта, които бяха представени вчера от българския министър на икономиката Петър Димитров на извънредна министерска среща в Брюксел. Между представените от София проекти са изграждането на газопреносни връзки с Румъния и Гърция, както и отварянето спешно на транзитната тръба на гръцка територия, за да може България да ползва газ с по-високо налягане от гръцката транзитна мрежа.

„Откачат Сашо Дончев от тръбата“, акцентира „Монитор“. Ще поставим категорично въпроса за директни договори с „Газпром“, обяви премиерът Сергей Станишев в парламента вчера. Това означава, че от газовата тръба ще бъдат отстранени основният посредник „Овергаз“ на Сашо Дончев, както и още две фирми. Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов съобщи, че компанията вече е изпратила писмо до руския енергиен гигант с искане да започнат преговори за преки доставки на газ от руската компания.

От трибуната на парламента премиерът обяви, че „Булгаргаз“ ще потърси компенсации от доставчиците.“Няма шанс да получим компенсации заради спрените доставки“, казва обаче в интервю за „Класа“ Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум. И обяснява: „Договорите са направени така, че ние можем да търсим обезщетение само от посредниците на природен газ, което е най-големият проблем. В момента не можем да получим никакви финансови обезпечения, защото никой не може да каже какъв е произходът на кризата, кой е подавал газ и кой колко е отклонявал. Вече е трудно да се докаже къде е била вината“.

„София предупреди Брюксел за рестарт в АЕЦ „Козлодуй“, допълва „Дневник“. На извънредното заседание на парламента премиерът Сергей Станишев обяви, че България разглежда възможността да пусне отново един от блоковете при „значително задълбочаване на кризата“.

„Власт и опозиция искат отваряне на 3-ти и 4-ти блок“, информира „Труд“. Депутати от опозицията и от управляващите партии внесоха вчера поотделно проекторешения на парламента за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Разликата е, че опозицията иска това да стане веднага, а управляващите – само при значително задълбочаване на кризата. По повод решението на Словакия да рестартира втори блок на своята АЕЦ премиерът Сергей Станишев даде да се разбере, че страната ни няма да последва примера й. Ако не сме способни за изнасяме електрическа енергия и ако не можем да задоволим нашите нужди, можем да поискаме отварянето на двата блока, но такава ситуация в момента не съществува, категоричен бе премиерът.

„300 фирми преброиха 85 млн. лв. загуби“, посочва „Сега“. Наблюдаваните от министерството на икономиката предприятия са отчели загуби за общо 85 млн. лв. от началото на газовата криза, обяви шефът на „Управление при кризи“ Атанас Съйков. Шефът на стопанската камара Божидар Данев пък съобщи, че с преминаването на резервни горива заводите вече подобряват положението си и дневните загуби са паднали под 5 млн. лв. В момента 92 предприятия изобщо не получават газ, а други 209 ползват намалени количества.

„Министрите на Виденов и Симеон в кабинета докараха газовата криза“, казва пред „Новинар“ проф. Димитър Иванов, бивш съветник на президента Георги Първанов по икономическите въпроси. Той припомня, че същият газов конфликт съществуваше през 2006 г. и всички европейски страни се оказаха подготвени за сегашната ситуация. Само ние не обърнахме внимание. Симптомите на газовия конфликт се виждаха още през ноември м.г. Къде са нашите стратегически и тактически сценарии за справяне със ситуацията, пита Иванов. Той е категоричен, че правителството на Станишев генерира икономическа и финансова криза, то беше в основата и на газовата криза. То няма никакви резервни ходове. Правителството на Станишев е и в основата на политическата нестабилност.

„Политиците ни още мислят на парче“, оценява бизнесменът Христо Ковачки в интервю за „Труд“. Той коментира действията на правителството при възникналата ситуция с газа така: „Предприетите действия за пускане на спрените мощности са положителна стъпка. Те обаче са насочени към решаване на един спонтанно възникнал проблем, но не и на комплекса от проблеми, трупани във времето. В момента се действа на парче, а не радикално и в перспектива. Основното е, че липсва последователна стратегия за стабилизиране на българската енергетика. Сега сме зависими от един доставчик благодарение на протекциите, които е получавало през годините газовото лоби. Тук не става дума за политика, а за национален интерес“.

„Чакайте акции срещу мафията, следим 10-12 групировки“, научаваме от Роман Василев, заместник градски прокурор на София. Пред „24 часа“ той уверява, че прокуратурата никога не е правила списъци за арести нито на лица, нито на фирми, които да се проверяват. Има критерии, анализ на обстановката по региони, оперативна информацие и т.н. В страната съществуват 10-12 престъпни групировки и съответните служби работят за разкриване на дейността им. Но това не значи, че има набелязани и въпреки липсата на данни трябва да бъдат арестувани, обяснява Василев.

„Полицаи дават срок до 1 март на Миков за 50% по-високи заплати“, отбелязва „24 часа“. Увеличение на работната заплата с 50% със задна дата от 1 януари 2009 г. и инкриминиране на съпротивата при арест са част от исканията на протестиращите полицаи. Според източници на вестника те ще бъдът връчени на вътрешния министър Михаил Миков в събота. Исканията, формулирани в 6 точки, са били приети миналата неделя в Габрово. На него са присъствали полицаи от всички областни дирекции на МВР в страната. Протестиращите настояват още за незабавни промени в НК, предвиждащи по-тежки наказания за лице, извършило нападение срещу служител на МВР при изпълнение на служебните му задължения.

„Върви, че търси парите на властта по сейфове и офшорни сметки“, е анализът в „24 часа“. Авторът – Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, не крие, че е скептик относно Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Проверката на всяко физическо лице отнема невероятен ресурс на Националната агенция за приходите. В същото време до началото на август 2008 г. са издадени ревизионни актове за общата сума от едва 11 хиляди лева. Ето защо според Кадиев не се струват усилията за пълна проверка за несъответствие. Достатъчна е проверка на примерно 1% от подаващите декларации. Като този 1 процент се избира на абсолютно случаен принцип и в пълна прозрачност. За да знае всеки, че може да е проверен из основи, независимо от поста си.

„Който продава ниви, губи много“, е мнението на Валери Цветанов, министър на земеделието и горите. В интервю за „Стандарт“ той представя своето виждане за развитие на селскито стопанство за следващите 4 години. „Трябва да направим драматичен завой, тотално изменение в насоката, в която вървим ние. Имаме изключително нисък среден размер на обработваемите стопанства. Глобалните тенденции в развитието на модерното земеделие върви в точно обратна посока – перманентно окрупняване и ефективно производство. Създаването на корпоративен модел на земеделие у нас е най- удачният вариант. Той ще осигури заетост и добри доходи на хората в малките населени места. Ако не подходим по този начин рискуваме след година в София да живеят 4 млн. души, а в цялата страна да се простират обширни площи пустееща земя.“

„4000 души от аптеките остават без работа“, съобщава от първа страница „Труд“. Причина за това е нова наредба на Министерството на здравеопазването, която предвижда единствено фармацевти да се трудят в обектите. На това изискване не отговарят консултантите на козметика. С новите изисквания се обявява война на големите аптеки, отбеляза вчера за вестника Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Според други експерти обаче броят на останалите без работа ще е много по-голям от 4000 души.

„Успехът с еврофондовете не е само на БСП“, подчертава Меглена Плугчиева, вицепремиер. В интервю за „Сега“ тя изразява несъгласието си, че 2008 г. е завършила драматично заради еврофондовете. „Ако трябва да бъдем съвсем обективини, смятам, че завърши много успешно – продължава Плугчиева. – От сключени договори за 73 млн. лв. към края на юни, към края на декември са 1,78 млрд. лв., което е колосален скок. Имаме много голям напредък по отношение на ясни и категорични правила на работа и засилване на контролните механизми. Имаме голям напредък по осигуряване на информация и прозрачност на процеса. И една коренна и положителна промяна в диалога с ЕК и в конкретния случай и с ГД ОЛАФ. Затова твърдя, че работата с еврофондовете за българското правителство е един успех за последните месеци.“

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *