Преглед на печата

Търговци мамят клиентите си, които плащат с кредитни карти, като им начисляват незаконна такса върху покупката, пише „Труд“, като се позовава на финансови консултанти от „Моите пари“. Обикновено се вземат не повече от 1,8-2 на сто върху стойността на покупката, за да не бъде измамата твърде явна.

Друга често срещана нередност е, когато ПОС терминалите в търговския обект не функционират и оттам ни изпратят до близкия банкомат, допълва „Дума“. Таксата, която търговецът трябва да заплати на своя доставчик, така се понася от потребителите.

От днес всяка издадена шофьорска книжка може да се окаже нелегитимна, алармира „24 часа“. Причината е, че, според наредба на транспортното министерство, изпитите за шофьор трябва да са пред камери, които обаче не са монтирани в колите и изпитните зали, защото търгът за покупката им се обжалва в съда от един от участниците.

Собствениците на над 10-годишни автобуси, хванати да возят деца незаконно 2 пъти, ще се прощават с возилата, пише „Монитор“, като цитира одобрените от правителството вчера промени в Закона за автомобилните превози. Сред отдавна чаканите изменения е и текстът, според който общините ще определят пределната цена за таксиметров превоз.

Рибар се оказа златната рибка за съдиите, уредили се с имоти в Приморско, пише „Стандарт“. Местният рибар бай Паруш посъветвал магистратите да регистрират децата си в курортното градче, като така те придобили право на евтини терени и строеж, признал пред вестника съдията Панайот Генков.

ГЕРБ и „Атака“ прокараха на първо четене в парламента забрана за строеж на възобновяеми енергийни източници в земеделски земи, пише „Дневник“. Покрай оспoрвания законопроект се чуха взаимни обвинения в лобизъм между управляващи и опозиция.

Шотландската компания „Мелроуз рисорсиз“ планира да известира 65 млн. долара у нас до края на годината, отбелязва вестник „Класа“. Компанията вече е водила преговори с българското правителство за създаване на газово хранилище на мястото на досегашното находище на газ край варненския нос Галата. Очаква се да се започне добив и от новото находище в района на Калиакра.

Страните членки на Европейския съюз, които нарушават бюджетната дисциплина, допускат свръхдефицит и са натрупали голям държавен дълг, може да нямат достъп до еврофондовете, посочва вестник „Сега“. Ако не се предприемат мерки, замразените пари ще бъдат загубени завинаги, твърди еврокомисарят по паричните въпроси Оли Рен, цитиран от БНР.

Отказват ни права заради пиратстване на книги в интернет, пише „Новинар“. Най-трагично било положението при правата за електронните книги. Носителите им открито се въздържали да работят у нас поради страх от незаконно качване на произведенията им в мрежата.

Подаването на годишните финансови отчети струва на фирмите високи такси и няколко изгубени часа, отбелязва вестник „Пари“. Хората трябва да подават отчетите си по-рано, смятат от Агенцията по вписванията, а бизнесът иска да може да се подават документи и по пощата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *