Преглед на печата

Замислените промени в Кодекса за социално осигуряване заемат централно място в днешните вестници. „Лихвена ваканция за борчове към НОИ. Режат обезщетенията, ако лъжем за доходите, купуваме само две години стаж вместо сегашните пет“, пише МОНИТОР.

„Таванът за осигуровки ще се вдигне догодина, с което вероятно леко ще се увеличи и максималната пенсия“, отбелязва СЕГА. „Реформата тръгва от юли догодина – В пенсия само по желание“ е заглавието в 24 ЧАСА. Според СТАНДАРТ пенсионерите стават свещени крави, защото новият закон забранява на шефовете да ги уволняват. „Спорни мерки ще спасяват бюджета на НОИ“ е заглавието на първа страница на ДНЕВНИК.

Също на първа страница НОВИНАР отбелязва, че „50 хиляди българи пропускат по едно ядене на ден заради бедност“. В рубриката „Позиция“ ТРУД пише по повод замисляната амнистия за неплатените осигуровки, че това е „отказ от държавност, каквито и благородни мотиви да диктуват този акт“.

Почти всички вестници публикуват резултатите от изследването на НЦИОМ за първата година на ГЕРБ във властта. С диаграми ТРУД прави сравнителен анализ между последните четири правителства и установява, че Борисов е най-харесван от четиримата премиери. „44 на сто от българите одобряват правителството, Борисов с рейтинг от 62 на сто, Цветанов го изпреварва с 6 пункта“, обобщава от своя страна вестник КЛАСА.

Под заглавие „Казвам на министрите: Внимавайте с посоката“, СТАНДАРТ публикува интервю на две страници с премиера Бойко Борисов, в което той заявява, че спира навреме всеки опит за лобизъм, че ДПС са най-коварни, че медиите са му безценен помощник, че е обещал повече да не се жени и че не обича вицовете за себе си.

24 ЧАСА публикува интервю с министъра на образованието Сергей Игнатов, който обещава по-чести ваканции на учениците и да няма вече предварително подготвени теми за изпитите.

Образованието е тема на уводния материал на ДУМА. Под заглавие „Висшето образование – само за богатите“ вестникът съобщава, че държавата вече ще плаща избирателно за отделните специалности.

Под заглавие „Повече туристи, по-малко приходи“ вестник ПАРИ прави анализ на туристическия сезон: „Отстъпките задържат интереса към Българското
Черноморие, но хотелиерите очакват по-малко постъпления. Тази година румънските туристи ще са с 20 на сто по-малко“, пише изданието.

Всички вестници публикуват снимки и материали за триумфа на Испания като световен шампион по футбол. В интервю за ТРУД, озаглавено „Шампион е БарсеИспания“ Христо Стоичков споделя, че освен испанските футболисти е харесал Диего Форлан, холандците Снайдер и Робен и германците Мюлер, Юзил и Швайнщайгер.
Мексиканската телевизия, за която Стоичков отразяваше Световното, отсега му е предложила нов договор за следващите финали след четири години в Бразилия, става ясно от интервюто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *