Преглед на печата

Европeйската централна банка препоръча на страните в Централна и Източна Европа, в които има валутен борд, да изградят буфери в случай на шокова ситуация, пише на първата си страница КЛАСА. Експертите смятат, че в тези държави трябва да се води политика на фискални излишъци и централните банки да не остават безучастни към подновения инфлационен натиск.
Паричните потоци към България са намалели драматично през последната година, посочва СЕГА, като се позовава на данни на БНБ към края на май. Според вестника това е пряко доказателство, че рецесията в страната продължава и кризата изобщо не е към края си.
Банките вече трудно ще пипат лихвите по потребителските кредити, когато им хрумне, след като депутатите им забраниха да променят едностранно базовия лихвен процент, отбелязва ТРУД.
Темата на вестника е посветена на изкупните цени житото. Според изданието след като пшеницата започна да почернява и да покълва заради проливните дъждове, стопаните са налегнати от ценова треска. На Софийска стокова борса в момента има голямо търсене на цена 180-190 лева за тон без ДДС, но няма никакво предлагане.
България оглавява класацията за най-много нередности при усвояването на еврофондовете през 2009 година, пише ПАРИ като се позовава на доклад на ОЛАФ. Според документа сигналите за злоупотреби у нас, са се увеличили със 134% спрямо 2008 година.
Намирането на подходящи кадри в България е изключително сериозен проблем въпреки високия процент на безработица. отбелязва ДУМА. Според експерти проблемът ще се задълбочава и затова трябва да бъдат взети спешни мерки за актвно сътрудничество между правителството, образователната система и бизнеса.
24 ЧАСА публикува интервю с вицепрезидента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, според когото пенсионна реформа, с която осигуровките се държат на минималното равнище, като се по този начин се освобождават пари за бизнеса, а в същото време хората трябва да работят по-дълго, е неприемлива. Това, което се прави в момента ще напълни системата с нови пенсионери още тази година, посочва Манолов.
ДНЕВНИК пише, че България и Русия ще обсъдят в пакет цените на доставения газ и пътната карта за газопровода Южен поток. Вестникът обаче посочва, че въпросът за трасето на съоръжението остава спорен.
Дентистите подготвят стратегия за развитието на туризма с цел оправяне на зъбите, отбелязва СТАНДАРТ. Според тях тази услуга все още не е достстъчно развита, а евтиното зъболечение може да привлече огромен брой чужденци у нас.
Опасни химически вещества, маскирани като екстри от природни продукти, увреждат трайно организма и дори причиняват смърт, пише на първата си страница МОНИТОР. Те са обозначени като хранителни добавки, но на практика са натъпкани с активни вещества, каквито се слагат в силните лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *