Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„Морето без ток“
Стотици хиляди българи и чуждестранни туристи по Черноморието останаха без ток в 20,33 часа в четвъртък заради тежка авария в НЕК. 120 миньори изживяха един кошмарен час, блокирани на 350 метра под земята в мина “Черно море” без вентилация. Всички те са спасени. В мрак потънаха курортите на север от Бургас – Несебър, Слънчев бряг, Обзор, Камчия и много други. На туристите “ол инклузив” раздаваха пакети със суха храна. От снощи на места започна режим “1 час тъмно – 1 час светло”. Тръгна слух, че така ще е до края на лятото. Електроенергийният системен оператор обяви режим на тока в региона за 48 часа.Междувременно стана и втора авария наблизо – на електропровода “Ахелой”.
„Арест за Вожда на сумистите при операция „Килърите““
„Борисов подхвана и пенсионната реформа“
Осигуровките може да скочат с 1-2 % от догодина
Стажът за пенсия ще расте плавно по нова схема
Затворът за работодатели, укрили вноски в големи размери- възможен
„Сбогом, Дончо“
„Военното разузнаване остана без началник“
„И „Слава“ потъна“

в. „24 ЧАСА“
„Грип в окото!“
Епидемия от вирусен кератоконюнктивит – грип на окото, върлува в страната, предупреди акад. Петя Василева, шеф на очната болница “Акад. Пашев”.
Вирусите са доста прилепчиви, улеснява ги жегата. Заболяването започва внезапно с дразнене, смъдене, усещане за чуждо тяло в окото, силно зачервяване, придружени от изтичане на воднист секрет. Клепачите се подуват, а очите кървясват. 90% от контактните се заразяват, каза акад. Василева. Инфекцията се предава с ръкуване или дори чрез банкноти. Пациентите са от всички възрасти. Малките вдигат температура и имат болки в гърлото. Антибиотиците не помагат.
„Сумиста арестуван за убийството на Юри Галев“
„Иван се жени в Крапец, Андрей вечеря в Рим“
„Затварят компоти и гледат кокошки“
Сестрите от Либия 3 г. по- късно
„Без ток!“
Шок и ужас на морето
„Готов съм за битка, ще победя всеки“

в. „СТАНДАРТ“
„Морето в мрак“
Курортите без ток, летовници се изнасят панически
Половината курорти по родното море останаха на тъмно. Две тежки аварии на далекопроводи вгорчиха живота на близо 60 хиляди летовници и хотелиери от Сарафово до Бяла. 120 миньори пък бяха на косъм да останат без въздух под земята. Токът спря малко след 20,30 ч в четвъртък. Вчера изключи втори електропровод, захранващ региона на север от Бургас. Климатиците спряха, няма храна, бирата се стопли, а сладоледът направо се стопи, вайкаха се летовници и панически стягаха куфарите. Ако не пуснат скоро тока, пречиствателните станции ще откажат, ще останем и без вода, алармираха кметове. На пожар в бедстващия район долетя с хеликоптер министър Трайчо Трайков, за да се търси изход от критичната ситуация. От НЕК обещаха най-късно до 16 ч днес да отстранят аварията.
„Бойко: Затвор за шефове тарикати“
Дянков смята колко ще струва увеличението на вноската с 2%
Премиерът казал „да“ на 3 г. решетки и 1000 лева глоба за невнесени осигуровки
„Полицейско сумо за Вожда“
Подозират групата на Петър Стоянов за разстрела на Кюлев и атентата над Манол Велев
МВР удари Килърите, 20 в ареста
„Отиде си Ловеца на приказки“
„Пестим 500 лв. с климатик“
Отоплението с добър климатик през зимата ще е много по-евтино, отколкото с парно. При сегашните цени могат да се спестят поне 500 лв., сочат данните на Агенцията за енергийна ефективност. Топлото в 70 квадрата жилище в София с климатик клас А излиза 303 лв. на сезон, с дърва – 448 лв., а с парно – 804 лв.
„Откриха родния Мачу Пикчу“
Открихме резиденцията на тракийските владетели от IV век преди Христа. Това обяви от обекта „Кози грамади“ д-р Иван Христов от Националния исторически музей. Монументалният комплекс заема площ от 4,5 дка и включва крепост, светилище, жертвеници и некропол.
„Росен отвръща на удара с два“
„Мечка клошар изскочи от кофа“
Мечка клошар изкара акъла на жена в смолянското село Хасовица. Хищникът изскочил от кофа за боклук и подгонил 30-годишната Илияна Николова. Неистовите викове на жената стреснали мечката и тя се скрила в гората. Илияна на пожар звъняла на тел. 112.

в. „НОВИНАР“
„Зрелостници „канализираха“ Левски за светец“
Интернет и старомодното обучение объркали главите на учениците
„Словото е пистолетът, на който Левски натиска спусъка и пуска куршум, за да може хората да оцелеят. Затова е канализацията му за светец.“ Това е написал зрелостник в разсъжденията си по темата „Силата на словото“ по одата „Левски“ на Иван Вазов. Друг абитуриент пък е „разконспирирал“ 9 години от битието на Апостола. Според него Левски 9 години е живял с „чуждо сърце и самоличност“ и всяка година си сменял адреса по местоживеене. По тази причина той забравял уютния си дом и нямал време дори за физиологичните си нужди. „Словото има голяма сила. Ако не беше то, може би никога нямаше да надвием над другите биологични видове“, разсъждавал пък друг абитуриент. Председателят на образователната комисия в парламента и депутат от „Атака“ Огнян Стоичков смята, че интернет и неактуализираните програми, учебници и остарелите методи на обучение на учителите са довели до хаос в мислите и разсъжденията на зрелостниците. Според него крайният резултат е смесване на понятия и термини от Възраждането и от настоящето. Депутатът предлага да се подобри качеството и съдържанието на учебниците, учебните програми и да има курсове за преквалификация на учителите.
„Мечка рови из кофа за боклук в родопско село“
Мечка изскочи иззад контейнер за смет в смолянското село Хасовица пред очите на млада жена, докато изхвърляла боклука. Сигналът е подаден около 21,30 часа в четвъртък вечерта на телефон 112.
„Изловиха „килърите“ на Кюлев, Велев и Галев
„Лъчо Иванов- целият в бяло“
„Пенсията невъзможна за 20- годишните“
Проф. Владимир Чуков: Български премиер няма да каже, че сме против Турция в ЕС“
„Изберете почивка според зодиакалния си знак“

в. „ДУМА“
„Авария блокира 120 миньори под земята“
EVN дава ток на курорт вместо да спаси хората в рудника
Две големи електрически аварии блокираха над 120 миньори в мина “Черно море” в четвъртък вечерта. Миньорите са били оставени на 320 метра дълбочина без въздух, вода и осветление. Критичната ситуация изправи на нокти ръководството на мината. То обяви, че ще предяви иск за обезщетение към ръководството на ЕVN. Близо час енергетиците на мината са се молили на електроразпределителното дружество да подаде захранване, тъй като за няколко часа рудникът е можело да бъде тотално наводнен и на практика ликвидиран. От ЕVN обаче приоритетно подали ток към курорта Слънчев бряг и оставили миньорите в мрака.
„Eвгений Узунов: БСП влиза в доста добра кондиция“
„Чавес прекъсна отношенията с Богота“
„Срещи с Луис Корвалан“
„Чудото на братята променя света“
„Стойчев с бронз на 25 км в Канада“
34-годишният плувец с четвърти медал от световно първенство

в. „СЕГА“
„Управляващите склониха стажът за пенсия да се увеличава плавно“
До септември ще се правят разчети колко пари ще събере НОИ, ако се вдигнат осигурителните вноски от 2011 г. с 2%
Управляващите са склонни да направят нови отстъпки в пенсионната реформа. Стажът за пенсия няма да се вдига шоково от догодина, а ще се увеличава плавно. Ще се правят и разчети дали да се вдигнат соцшините осигуровки с 2% от догодина. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов със синдикатите. Според първоначалните намерения на правителството осигурителният стаж трябваше да скочи с 3 години от юли 2011 г. и да стане 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. „Сега ще се правят разчети, за да се види как да се разпредели това увеличение във времето – дали на 6 месеца ще се вдига с по 6 месеца, или по друга схема – тепърва ще се уточнява“, обясни експертът на КТ „Подкрепа“ Мика Зайкова.
„Авария остави без ток над 200 000 души по Черноморието“
Два прекъснати електропровода оставиха без ток десетки селища и курорти между Варна и Бургас, предизвикаха хаос и само по чудо се размина без жертви. Георг Золфелнер, регионален мениджър на EVN, които обслужват района, обясни, че са засегнати 56 хил. клиенти. Само в курорта „Слънчев бряг“, Несебър и Свети Влас без ток са останали над 160 хил. туристи, съобщи председателят на УС на Съюза на собствениците в комплекса Елена Иванова. В 20.30 часа в четвъртък екип на EVN установил, че е спряло захранването на две от подстанциите – „Слънчев бряг“ и „Хоризонт“, които са собственост на НЕК. Вчера спря работа и още един далекопровод – 110-киловолтовият „Ахелой“ в същия район. 120 миньори от дежурната смяна на рудник „Черно море“ край Бургас останаха заложници за цял час на 320 м под земята.
„Монументалните пластики на културната а ла Вежди“
„Защо истината наистина боли?“
„Меценатството – мисия възможна“
„Мадара отвисоко“

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Морето без ток“
Заради аварии и бури
НЕК подозира саботаж
9 курорта на тъмно, 160 000 летовници в шок
„ВДИГАТ ПЛАВНО СТАЖА ЗА ПЕНСИЯ“
Премиерът и синдикатите се разбраха
Бойко: Режем чиновници, за да не пипаме парите за старост
„Мечка слезе на мегдана в село“
Прерови кофите за боклук
Местни жители треперят на метри от нея
„ЦСКА съсипан след резила“
Дочев обеща да вдигне тима
Аматьори бягат от работа за мача с „червените“ в Европа
„Лена пак обвинена в плагиат“
След скандала с „Лека нощ, деца“
Победителката в „Евровизия“ копира клип на „Аеросмит“
„Мадона бута щерка си във филми“
Децата на звездите поемат по пътя на родителите
„Задържаха убийците на Юрий Галев“
При секретна полицейска акция „Килърите“
Туцо от самоков го поръчал, Пешо Сумиста му бил посредник

в. „МОНИТОР“
„Половината Черноморие без ток“
След две аварии на далекопроводи за ден
„Дискотека” в 9 курорта
НЕК:Може да е съботаж
Две последователни аварии в рамките на денонощие оставиха половината ни Черноморие без електрозахранване. Първо в 20,30 часа в четвъртък се скъса 110 киловолтов електропровод на Националната електрическа компания. Втора авария стана в 10.45 ч вчера, след като от строя излезе и далекопровода „Ахелой“. Проблемите ще продължат най-късно до края на съботния ден, когато се очаква аварията да бъде отстранена, съобщиха от електроенергийния състемен оператор .Така над 500 хиляди туристи стоят на тъмно. Сред засегнатите от повредата са девет курорта – Поморие, Ахелой, Обзор, Св.Влас, Кошарица, Равда, Несебър и Слънчев бряг. Без ток е останал и квартал Сарафово във Бургас, който също е туристическа зона.
„„Килърите” хванаха вожда на сумистите“
МВР натръшка Петър Стоянов и още 19 душ и за разстрела на Юри Галев
Ресторантьор от Самоков поръчал покушението на футболния бос
„Криеш осигуровки – отиваш в затвора“
Премиерът подкрепи криминализирането
„Цецка Цачева пести 20 милиона“
Резнали и сметките за ток и парно на депутатите, командировките сведени до минимум
„„Фейсбук” съсипва живота по поне 10 начина“
„Подводниците- новата мания на супербогатите“
„Махат „гащите” на Софиянски от Централна гара“
Ротондата минава към транспортното министерство

в. „АТАКА“
„Парламентът започна спешния ремонт на НПК по искане на АТАКА“
Промените в НПК задължават магистратите да произнесат присъдата 15 дни след края на процеса
Правната комисия към парламента започна обсъждането на спешните промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Подкрепеният от над 100 народни представители проект беше внесен в парламента и с подписите на депутатите от АТАКА Волен Сидеров, Павел Шопов, Явор Нотев и др. Лидерът на националистите на няколко пъти тази седмица призова спешно да бъдат приети промените в НПК, за да отговорим на препоръките, които съдържа доклада на Европейската комисия.
„Първата среща на посланика ни в Скопие бе с АТАКА и Спаска“
„Авария остави половината Черноморие без ток“
„Турски капани пред енергийната ни политика“
„Вестник „Атака“ публикува за първи път рисунки на Никола Танев от затвора“

в. „МЕРИДИАН МАЧ“
„Срамът срещу Олимпиакос (Н) предизвикан отбойкот за пари в ЦСКА“
Футболистите имат да взимат по две заплати и три премии
Клифтънвил без отбор за „червените“, не пускат играчите в отпуска
Катастрофалната загуба на ЦСКА с 2:5 от кипърския Олимпиакос (Никозия) си има логично обяснение. То е до болка познато, когато става въпрос за „червените – бойкот за пари. Според информация на „Меридиан Мач“ играчите на ЦСКА за пореден път са оставени без пари и заради това не са се напъвали срещу анонимните кипърци. Те имат да вземат по две заплати и три премии. За забавянията призна дори собственикът на „червените“ Димитър Борисов.
„Арестуваха шефа на сумото за убийството на Юри Галев“
„Холандски халф прецака Левски“
Директорът на Левски Георги Иванов разкри, че клубът се е отказал от привличането на нов халф. Гонзо е взел това решение, след като холандецът Петвр Юнгшлегер преметна „сините“. Играчът на Де Граафшап трябваше да дойде на проби на „Герена“ вчера, но в последния момент е отказал. „Селекцията ни приключи“, обясни пред „Меридиан Мач“ Гонзо.
„Аякс и ПСВ идват за Полето“
Доброто представя не на Литекс в Шампионската лига може да бъде осребрено съвсем скоро. Холандските грандове Аякс и ПСВ имат сериозен интерес към капитана на Литекс Ивелин Попов. Водещите тимове от Ниската земя възнамеряват да пратят скаути на сблъсъка между ловчанлии и Жилина идния вторник, за да гледат на живо Попов.
„Шеф на „сините“ пое Лигата
Баждеков ще ръководи до 5 октомври
Михов: Напускам, за да не омръзна, на хората!
„Петър Стойчев с бронз от световното по плуване“
„Люис Хамилтън се разби на тренировка в Германия“

в. „7 ДНИ СПОРТ“
„Клифтънвил бе отбор за ЦСКА“
Играчите ми са на работа, не им дават отпуск, плаче Еди Патерсън
Някои футболисти на Клифтънвил ще трябва да се чупят за два дни от работа, ако искат да играят срещу ЦСКА за Лига Европа. Първият двубой е във вторник в София. Мениджърът на аматьорите от Северна Ирландия Еди Патерсън не знае с какъв състав ще разполага. – Ще трябва да видим колко футболисти ще могат да се освободят от работа – гадаеше Патерсън. – Доста момчета не са сигурни дали ще получат отпуск. Смелчагите от Северен Белфаст станаха сензацията на турнира. Хората на Патерсън удържаха 0:0 като гости на хърватския Цибалия (Винковци) и продължават напред. „Героите от Клифтънвил пишат история!“, съобщи гордо в. „Белфаст Телеграф“.
„Гара закова още два за Левски“
„„Газпром“ налива $ 19 млн. в Звезда“
„Стойчев с бронз от световното“
„Футболни съпруги пляскат на Камелия“
„Франк Рибери: Ще се върна от затвора по-силен“
Паднах най-долу и сега трябва да се изправя
Не се страхувам за бъдещето си в Байерн
Когато имаш проблеми, разбираш кой ти вярва
„Изхвърлиха 23-ма френски национали“
Всичките 23-ма френски национали, участвали на световното в ЮАР, са отстранени от отбора по решение на новия селекционер Лоран Блан. Футболистите се опозориха грозно, като отказаха да тренират в ЮАР. Така те протестираха срещу изгонването на Анелка. Последният пък бе натирен от състава, защото напсува грозно селекционера Доменек.
„Кавендиш най-бърз до Бордо“
„Напред към аматьорите!“
В ЦСКА се орезилиха за две неполучени заплати. Излигавиха се онази вечер срещу едни от Кипър и онези им заковаха пет гола. В Клифтънвил пък не вземат заплати, там са аматьори. Ритат за кеф. И взеха, че сритаха задниците на някакви професионалисти от Хърватия. Нищо чудно да повторят операцията и в София, само че срещу професионалистите от България. Така де, след като някакви аргати от Кипър са ти сложили петица, защо да не те бият бръснарите и сервитьорите от Белфаст? В ЦСКА така и така бавят заплатите. Що направо не вземат да ги спрат и да минат на аматьорски начала? Така поне хем няма да плащат, хем може да бият някого. Не за пари, а от любов към футбола.
„Михов сдаде ПФЛ на Баждеков“
Изборите за нов президент са на 5 октомври

в. „БАНКЕРЪ“
„Дянков- шеф и на консумативите“
Корупцията умря! Да живее корупцията… Централизираната!
Майтапът настрана, но нищо чудно тази перифраза на популярния израз „Кралят умря, да живее кралят!“ да се окаже много точно описание на ефектите от работата на новата рожба на българската администрация – Централен орган за обществени поръчки (ЦООП). От 1 юли, скрит зад това кодово име, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков започна да се бори с неразбориите в процедурите на министерства, агенции и комисии по възлагане на обществени поръчки. С други думи, от средата на годината по личната препоръка на министър-председателя Бойко Борисов върху крехките плещи на Дянков лежи не само грижата за по-ефективното пълнене и по-пестеливото празнене на държавната кесия, но и контролът върху това кой колко да си пълни гушата, за да уреди този или онзи доставчик като изпълнител на едно или друго ведомство.
„Пренаписват правилата за големите кредити“
„Изпитвания на ръба на съдбата“
„Съблазнителната зестра на синята легенда“
„Планът за ВЕИ даде накъсо“
„Летни партийни ремонти в ГЕРБ“
„Мартин Димитров: Няма воля за намаляване на разходи“
„Божидар Йотов: Цените за „Тракия“ са нормални и реални“
„В МОСВ повече се хвалят, отколкото работят“

в. „КАПИТАЛ“
„Стъпка напред“
България се научи да не лъже и да чува критиките от Брюксел. Резултатът – първият позитивен доклад
„Остров Бали, София“
„Промените в осигуровките отново са спорни“
„Българската реклама се усмихва тъпо“
„Преразказ с елементи на разсъждeние“
Преразказът с елементи на разсъждение, пише в една от дефинициите на материята, е вид творчески проект, който съдържа в себе си най-вече прогресиращ елемент на преразказ върху даден текст и по-малко елементи на разсъждение, които трябва да са разположени в текста като преход между отделните моменти на преразказа.“ Използва се сегашно историческо време…Тази седмица станахме свидетели на един общонационален кръжок по преразказ с елементи на разсъждение. Творбата беше последният мониторингов доклад на Европейската комисия. Еуфорията и взаимните похвали и благодарности в стил „Оскар“, които бяха обзели управляващите, имат своето основание. За първи път, откакто България е член на ЕС и е подложена на мониторинг, получава позитивна оценка за напредъка си в тези области. Отчетена е политическата воля и най-вече усилията на правосъдното министерство да продължи съдебната реформа. Преразказът с елементи на разсъждение, дело на управляващите, обаче не заслужава същата оценка – те не пожелаха да видят критиките в доклада и насочиха упреците си към съда. Така никой не заговори за истинските проблеми, посочени от ЕК – прокуратурата, качеството на разследването, липсата на координация между институциите, които се занимават с корупцията и конфликта на интереси… Отказвайки да осмисли тези критики, правителството няма как да ги поправи за следващия доклад. И така преразказът ще е още по-труден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *