Преглед на печата

„Стандарт” излиза с най-оптимистичното заглавие от днешните централни всекидневници „Отпускаме коланите с една дупка, българинът започна да харчи, отчете статистиката”. „Москва в сълзи” е другата водеща тема на изданието. Сажди затварят руското небе, милиони дишат само с маски, пожарът е по-страшен от исландския вулкан.
Главният комисар на МВР Калин Георгиев призовава в интервю за„Труд” съдът да е арбитър, а не противник на министреството. „Видно е, че че държавата има някъде проблем, че нещо се е скъсало!”, казва още Георгиев.
„Труд” информира, че директорът на Световната банка Робърт Зелик ще се срещне извънредно с президента Георги Първанов в резиденцията в Евксиноград. Високият гост идва у нас с еврокомисаря Кристалина георгиева в понеделник следобед, предвидени са срещи и с премиера Бойко Борисов и министрите Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев.
„Новинар” излиза днес с водещо заглавие „Не съм изненадан, че се готви атентат срещу Борисов”. Думите са на бившия висш служител в сръбското вътрешно министерство Мирослав Милошевич, казани пред сръбско електронно издание. В „Новинар” са поместени анализи, посветени на работата на съда и полицията и на конфликта между тях. Адвокат Владислав Богоров обяснява как чрез мотивите съдиите нарушават закона, а Фани Чоджумова от вестника пише за полицейския произвол като начин на употреба.
„Монитор” информира от първата си страница за наши специални агенти, внедрени в банди в Румъния и Гърция, разкрили канал за дрога и трафик на хора. Двамата българи били първите, изпратени чрез спогодби за международно правно сътрудничество. От вестника научаваме и за новите предпазни мерки за туристите по морето – въведена е задължителна регистрация на делтапланери и балони, любителските полети с безмоторни устройства у нас били незаконни.
Съботният очерк на „24 часа” е на тема защо изчезват мъжете. Социалният антрополог Харалан Александров коментира, че в кризи и преходи силният пол се справя по-зле, защото понася основния удар. Водещото заглавие на часовия вестник е посветено на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова „Министърка се хвали с фенове мъже”. Според нея, подкрепа в здравната реформа й оказвали мъжете от съсловието.
„Дума” също излиза с челно заглавие, дошло от изказване на министър Борисова. Според нея, обществото не уважава лекарите. До края на годината ще бъдат променени още три здравни закона, е съобщила тя в интервю за бТВ. Вестникът обръща внимание и на данните на КНСБ, че издръжката на 4-членно семейство у нас вече е 2 хил лв.
„Сега” пише на първа страница „Съдът се изуми, че МВР арестува без никакви доказателства”. Става дума за определеното като незаконно арестуване на съпругата на бившия шеф на Топлофикация София Валентин Димитров.
В рубриката „Наблюдател” четем коментар „Франция си решава ромския проблем. А ние?”. Според автора Диян Божидаров, Париж ни показа верния път – не може мнозинството да страда от беззаконията на малцинството.
Седмичникът „Капитал” е направил проучване, според което българите купуват все по-малко книги, а вкусовете им се формират под влиянието на телевизията. В рубриката „Политика и икономика” темата е въпроси и отговори за делото срещу Ахмед Доган. „А дали наистина го хванаха? И има ли шанс да бъде осъден” са въпроси от разработката на изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *