Преглед на печата

Хаосът пред паспортните служби в София ще се засили още повече наесен, прогнозира зам-шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи Христо Терзийски пред Националното радио, пишат вестниците „Сега“ и „Класа“. Според Терзийски, най-много заявления за подмяна на документи при предишната кампания са били подадени през септември, октомври и ноември, отбелязва „Република“.
Забрана за публикуване на социологически проучвания 48 часа преди изборите ще обсъди на първото си заседание на 1 септември временната комисия за иработване на изборен кодекс, съобщава „Класа“. Според изказване на Кольо Колев от агенция „Медиана“ пред Българското национално радио, политиците отново опитват да поставят изборния процес „на тъмно“.
Прокуратурата, Държавната агенция „Национална сигурност“ и данъчните, в съвместна акция, търсят в чужбина парите на мутрите, пише „Монитор“. Проверката щяла да обхване всички бандити, за които има данни, че ръководят организирани престъпни групи в страната.
Колите на длъжниците на трупчета, докато не си платят сметките, предлагат съдия-изпълнителите, пише „Стандарт“. Санкцията, предвидена в новия Гражданско-процесуален кодекс, ще накара хората ще побързат да изчистят задълженията си към банки и партньори, прогнозира за изданието частният бирник Елена Добренова.
„Законът за обществените поръчки – отново на поправителен“, е темата на в. „Пари“. По-строг контрол на обществените поръчки, по-ясни процедури и по-кратки срокове за изпълнението им са основните препоръки на бизнеса и общините за изработването на новия закон.
„Труд“ обръща внимание на предстоящия на 13 септември търг за производствената площадка на „Кремиковци“. По размери, теренът на комбината е по-голям дори от град като Севлиево, а стартовата му цена е над 565 млн лв, отбелязва изданието.
Цената на слънчогледовото олио може да стигне 4 лв., предупреждава „Дума“. Причината била в очакванитеслаби добиви на страните-производителки на слънчоглед.
Над 25% от туроператорите, регистрирани в Бълария, нарушават закона, алармира „Дневник“. Според регистъра на туроператорите и туристическите агенти, 298 компании са без затраховка „отговорност“ за клиентите, но лицензите им не са отнети, както изисква законът.
Партия ДРОМ ще съди лекари, отнесли се пренебрежително или отказали лечение на роми, е заявил за „Новинар“ председателят на политическата сила и общински съветник в София Илия Илиев. Според Илиев, лошото отношение е предизвикало редица смъртни случаи, включително на родилки и бременни жени.
Университетът за национално и световно стопанство и Медицинският университет в София имат най-много кандидати за платено обучение, е установила проверка на „24 часа“. За повечето от останалите висши училища обаче поправките в Закона за висшето образование, разрешаващи обучение срещу пари, не дават шанс за допълнителни приходи, тъй като те и без това не могат да запълнят местата си по държавна поръчка, отбелязва вестникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *