Преглед на печата

„Лекуват СПИН и рак, докато има пари“, четем на първа страница на „Труд“. Според промени в позитивния лекарствен списък, безплатните и частично платените медикаменти ще бъдат изключвани от списъка, ако за това има мотивирано предложение от Здравната каса или министерството. Разследване на „Труд“ на тема „Харчи ли на тъмно „Българската Коледа“? тръгва по дирите на жалба на фирма, вносител на очна апаратура.
Здравната тема има продължение в анализ на Илияна Ангелова от вестник „24 часа“. „Точната цифра на приходите, събирани от здравни вноски всеки месец, и трансферите на държавата за деца, студенти и пенсионери е една от най-строго пазените тайни в държавата. Нека някой ме опровегае!“, пише авторката.
От „Стандарт“ научаваме, че Държавната агенция Национална сигурност разследва транспортния министър Александър Цветков за раздута цена на терминал в Драгоман. Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Симидчиев са заканва в интервю за „Стандарт“, че Ахмед Доган може би да няма да има барбекю напролет. Според Симидчиев, автокъщите край Дупница са незаконни като постройки.
„Сега“ коментира предложенията за промени в Закона за автомобилните превози. Таксиметровите фирми-превозвачи плашат с блокиране на София, ако законът бъде приет. Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев заявява в интервю за „Сега“, че Франция е нарушила антирасистките директиви на Евросъюза, експулсирайки роми от България и Румъния.
Темата продължава вестник „Република“, който съобщава, че и Италия погва ромите.
Темата на „Пари“ е „Държавата се притече на помощ на Ковачки“. ТЕЦ „Брикел“ започна поетапно спиране на дейността си. Заради неизпълнени от собственика Ковачки задължения, държавата реши да търси вариант за спасяване на 2 хиляди работни места.
„Новинар“ излиза с водещо заглавие „През 2020 г. ще сме нация от лузъри“, тоест от губещи. Мрачната прогноза е на психолога Иван Игов, който коментира изследване на германски медиен концерн. Според данните, България е на едно от последните места по образованост на населението.
„Службите проверяват източването на болници“, пише „Монитор“ на първа страница като водещо заглавие. Вестникът цитира телевизионно интервю на Бойко Борисов, който обещава, че болниците няма да връщат пациенти.
„Класа“ предупреждава, че се очертава нова тенденция на измами с банкови карти – дистанционно, извън националните граници и дори извън Европа. Предупреждението е записано в доклад на Европейската служба за защита на банкоматите.
„Дневник“ пише за безработните младежи, които попадат в капана на сивата икономика. Според сайт за намиране на работа, младежите предпочитат да заминат на студентски бригади в чужбина, вместо да стажуват тук.
„Дума“, също отделя много място на здравеопазването. Водещото заглавие е „Властта крие далаверата в Здравната каса“, Коалиция за България възнамерява да сезира главния прокурор за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *