Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„Край на плащането в брой над 5 хиляди лева“
Всички заплати ще минават през банка, но ще може да ги получаваме и в пощите
Всички плащания на суми над 5000 лв. вече ще се правят по безкасов път. За целта министрите приеха законопроект за ограничаване на плащанията в брой, който ще бъде внесен в парламента. Ограничението ще важи и за суми под 5000 лв., ако представляват вноски по задължения за общо над 5000 лева.
„Министър Цветан Цветанов: Предупредихме алкохолните босове да не дават подкупи“
Трябва да подчертая, че оценката на президента за работата на МВР се препокрива с констатациите на ЕС, доклада на Държавния департамент и мнението на обществеността у нас. А за критиките му – ако му бъде обяснено точно какви са резултатите от реформата в МВР, смятам, че позицията му ще бъде по-обективна.
„Министрите: Ще строим затвор!“
Следващата година ще започне строеж на нов затвор в столицата. Това записаха министрите вчера в Програма за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Сегашният Софийски затвор е строен между 1905 и 1911 г. и не отговаря на евронормите за минимум 4 кв. м жилищна площ за пандизчия.

в. „24 ЧАСА“
„След загубата от Черна гора БФС е готов да даде € 2 млн. на треньор да ни класира“
Това е 1/3 от премията, която плаща УЕФА
Българският футболен съюз е готов да даде премия от 2 млн. евро на треньор, който успее да класира националния отбор на европейското първенство. Те са 1/3 от парите, които УЕФА със сигурност ще плати на всеки отбор финалист. Това стана ясно вчера, след като ден по-рано досегашният наставник Станимир Стоилов подаде оставка заради срамния старт в квалификациите.
„Заплати и пенсии вече само през банкомат и по поща“
Без плащания в брой, ако са над 5000 лв. Важи и за лизинга
Забраняват ти бизнес ако си фалирал фирма
Всички заплати в страната трябва да се плащат по банков път, предвижда законът за ограничаване на кешовите плащания, който бе одобрен от правителството вчера. С него се ремонтира и Кодексът на труда в частта му за изплащането на работните заплати. На ръка от касиера на фирмата ще могат да вземат парите си само тези, които живеят или работят в населено място, където няма финансови институции.
„Чакат атентат в Солун на 11 септември“
Железничари стачкуват в Атина. Заради протестите в Гърция днес влакът от София за Солун ще пътува само до Кулата, а оттам пътниците ще бъдат возени с автобуси. В Солун очакват атентати по време на Международното изложение от 11 до 17 септември.

в. „СТАНДАРТ“
„Заплата на ръка=глоба“
Наказват фирмите за повече от 5 бона в касата
Взимаш ли заплата на ръка, може да те порежат с 25% от нея. Солени глоби за работниците и шефовете им готви властта, ако не се разплащат през банките. Това предвижда проектозакон за ограничаване на сивата икономика, приет от кабинета вчера.
„Втора оставка заради етноскандал“
Ако някой иска, може да определи себе си и като марсианец, каза шефката на статистиката
Втора оставка за една седмица заради етнически скандал по жълтите павета. Шефката на Националния статистически институт доц. Мариана Коцева си подаде молбата за напускане пред премиера Бойко Борисов. Причината е гафът с пробното електронно преброяване, което институтът проведе миналата седмица.
„Октопода стана Калмар“
Разделиха делата срещу Алексей Петров на две, оставиха го в ареста
В големия Октопод имало и по-малък. Това стана ясно вчера, след като цял ден Софийският градски съд гледа мярката за неотклонение на Алексей Петров.

в. „НОВИНАР“
„Заплатите вече само по банков път“
Плащанията над 5000 лв. също не може да се извършват на ръка
Заплатите вече ще се плащат само по банков път в посочена от служителя банкова сметка. Това ще става в случаите, когато работникът живее или работи в населено място, в което има доставчици на платежни услуги. Промяната в Кодекса на труда е част от измененията, които правителството възнамерява да направи в няколко закона, за да ограничи сивата икономика.
„Премиерът иска чистка в националния“
За тотална чистка в БфС и националния отбор призова министър-председателят Бойко Борисов, който изгледа на живо позорната загуба с 0:1 от Черна гора в евроквалификация насред София. „Трябва да почнат с оставките като в Германия – от първия до последния“, ядосан бе премиерът след поражението, което коства главата на треньора Станимир Стоилов и директора Наско Сираков. За конгрес на БФС и ново ръководство настоя и бившият треньор на „лъвовете“ Пламен Марков.
„Кюфте върна Миро Найденов в детството“
Кюфтетата и кебапчетата от кайма „Стара планина“ са с вкуса, който помня от ученическите си години. Това заяви в сряда земеделският министър Мирослав Найденов след заседанието на кабинета. 20 години българите ядат млечни подобия и вече хората са отвикнали от вкуса на истинското кисело мляко, така е и с месото, заяви Найденов.

в. „ДНЕВНИК“
„Светът ще излиза от кризата още по-бавно“
Анкета на „Ройтерс“ показва, че безработицата в ЕС може би още не е минала пика си
Анкетираните: Европа върви към подобряване, но не се е разбързала
Големите развити икономики, на които разчитат производители и износители от държави като България, ще излизат от кризата значително по-бавно от очакваното досега, а централните им банки ще са принудени да държат ниски лихвите поне до последните месеци на 2011 г. Това прогнозират мнозинството от 250 икономисти, анкетирани от агенция „Ройтерс“, която разпространи резултатите в сряда. Добрата новина е, че те дават само около 20% вероятност да последва втора вълна на рецесията.
„Брутната добавена стойност у нас расте при спад на БВП“
Националният статистически институт ревизира данните за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие. Според предварителните оценки от вчера той вече е 1.4% на годишна база, а експресните данни от август сочеха спад от 1.5%. В същото време обаче брутната добавена стойност през второто тримесечие бележи ръст с 0.5% на годишна база.
„Нов „Октопод“ в „Октопод“-а“
Групата на „Октопод“-а вече си има подгрупа, която според прокуратурата се е занимавала приоритетно с „престъпления против личността и собствеността – т.нар. рекети“. Ръководител отново е Алексей Петров, като към нея обвиняеми заедно с него са и Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера, също задържани при едноименната операция на 10 февруари. Материалите за тримата са отделени в друго дело, което по думите на наблюдаващия прокурор Светлозар Костов ще се движи ускорено, за да влезе по-бързо в съда.

в. „КЛАСА“
„10 млрд. лв. годишно губи държавата от сивия сектор“
С най-голям дял на сенчестия бизнес са строителството, здравеопазването, туризмът и млекопреработването
Над 10 млрд. лв. губи държавата от сивата икономика у нас, каза вчера Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му през последните години сивият сектор непрекъснато нараства. Според социолога Емилия Ченгелова делът на неформалната икономика в страната е между 50 и 70%.
„Прокуратурата повдигнала нови обвинения срещу Алексей Петров“
Магистрати обясниха, че в „Октопода“ имало и по-малка група
„Транснефт“ предлага да поеме разходите за „Бургас-Длександруполис“
Обсъжда се и възможността страната ни да получава дивиденти вместо транзитни такси

в. „ДУМА“
„Нови оставки след политически натиск“
ГЕРБ дадоха 2 години отсрочка за задължителното обучение на 5-годишните
Оставка подаде началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Сливен Иван Славов. Той обяви, че проверките по училищата в момента са инструмент на политически натиск, а това уронва достойнството на българския учител. Славов обясни, че се оттегля заради несъгласие с отношението на министерството към местните инспекторати.
„Различният поглед” събира младежи в Стара Загора“
Всички събития на 36-часовия фестивал на модерното градско изкуство са напълно безплатни
„Свилен Нейков одобрява гурбета на щангистите“
Чолаков и Стоицов се надяват да вдигат за Азербайджан в Лондон 2012

в. „СЕГА“
„Кметове се разбунтуваха срещу нова лобистка поправка на ГЕРБ“
Ако предложенията бъдат одобрени, големите превозвачи ще изтласкат от пазара малките, а транспортът в страната ще поскъпне
Кметовете на малките общини се организират за протест срещу намерението да се въведе нова транспортна схема в страната, която ще ограничи директните автобусни линии между малки населени места, столицата и различните областни центрове. „Не искаме да плашим засега нито с премиера, нито с Еврокомисията, защото се надявам министърът на транспорта да разбере колко сериозно промените засягат малките общини“, коментира вчера пред „Сега“ председателят на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова. Според предлаганата промяна в закона за автобусните превози от началото на 2012 г. се предвижда до населените места с под 30 000 жители да има само линии от съответния областен център.
„Здравната каса отчита невиждан ръст на приетите в болница“
Напук на силно орязаните пари и забавените плащания тази година здравната каса отчита невиждан досега ръст на броя на приетите в болница. Според нейните разчети очакваният им брой до края на годината ще достигне 2 080 000. Това значи, че за първите 6 месеца на годината са отчетени над 1 млн. пациенти, или със 150 000 повече спрямо същия период на м.г.

в. „ПАРИ“
„10 млрд. лв. потъват в сивия сектор“
Всяка година бюджетът губи огромни суми заради увеличаващия се сив сектор в икономиката. Кризата допълнително влоши ситуацията. Според статистическия институт делът на неформалната икономика е 10-12%, проучванията на бизнеса обаче показват, че сивият сектор е стигнал 70%
„Болниците са взели повече пари тази година“
Лекарският съюз обвини НЗОК в манипулация на сметките
Парите, отпуснати за болнична помощ през 2009 г., са били с около 5% по-малко от тези, които са изразходвани от началото на настоящата година. Това сочат данните от анализ на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). През 2009 г. средномесечно са били харчени малко над 96 млн. лв., докато тази година разходът се равнява на 101 млн. лв. на месец.
„Плащанията над 5000 лв. само по банков път“
Заплатите на служителите също ще се превеждат по сметка
Плащанията в брой да се ограничават до 5000 лв., реши правителството на вчерашното си заседание. По банков път ще се превеждат и заплатите на работниците. Това са част от мерките, които кабинетът прие, за да се намали сивият сектор у нас.

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Сменяме професията за година“
Учим без пари, приемат молби до 30 септември
Българинът ще може да смени професията си само в рамките на 1 година, при това напълно безплатно. Възможността дава европрограмата „Аз мога“. До 30 септември желаещите да изкарат 9- или 12-месечен курс по чужд език, счетоводство, готварство, графичен дизайн трябва да подадат документи в бюро по труда.
„ГЕРБ: БСП ни тласка към криза“
Сините обърнаха гръб на вота
Станишев без мотиви, фалстарт на консултациите
„Трактора с обвинение за рекет“
Изправят Наглите пред Темида за 11 отвличания

в. „МОНИТОР“
„Чакаме ред за „Стара планина”
Министър Найденов: Няма причини олиото да поскъпва
Бум на търсенето на истинска българска мръвка се наблюдава в цялата страна. Преработвателните предприятия едва смогват да изпълнят заявките за месни продукти „Стара планина”. Затова в момента търговците се записват и чакат ред с дни, докато се сдобият с колбаси или кюфтета от месо.
„Трактора ръководил банда за рекети“
Магистратите за пореден път отказаха свобода на Алексей Петров
Соченият от разследващите за лидер на престъпната група на Октопода и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров-Трактора се сдоби и с обвинение за рекет. Това стана ясно на вчерашното заседание на Софийския градски съд, който заседава по мярката за неотклонение на бившата барета при закрити врати. Трактора заедно с дясната му ръка Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов са обвинени в организирана престъпна група за рекет.
„Тръгват проверки на строежите“
Фандъкова: Фирмите да спазват правилата за безопасност
Столичната община ще направи проверка на всички строителни обекти в града. Инспекторите ще проследят дали фирмите спазват правилата за безопасност на гражданите, както и как са обозначени затворените за движение улици и изходите на обектите. „Наредила съм проверка на всички обекти. Фирмите трябва да спазват нашите предписания и законовите изисквания”, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова вчера.

в. „ЗЕМЯ“
„Шефката на НСИ хвърли оставка“
Мариана Коцева оставила на Борисов да реши дали да я освободи от поста
Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева е депозирала оставката си при премиера Бойко Борисов. На брифинг в Министерски съвет вчера тя обясни, че не се е срещала с премиера и оставя на него да реши дали ще я приеме. Освобождаването й от поста бе поискано от ВМРО във вторник.
„Над 15 000 миньори готови за стачка“
Работниците в добивната промишленост са категорично против промените в условията за пенсиониране
Над 15 хиляди работници в добивната промишленост са заявили в подписка готовност за ефективни стачни действия заради предстоящите промени в условията за пенсиониране. Това обяви председателят на миньорската федерация към КНСБ Пенчо Токмакчиев вчера. Синдикалните организации са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват да бъде оттеглен законопроектът за промяна на Кодекса за социално осигуряване.
„Бербатов готви революция в БФС“
Димитър Бербатов е започнал офанзива за тотални промени в БФС. Планът на нападателя, който напусна националния отбор през пролетта заради проблеми с настоящите босове и по-специално с Борислав Михайлов, вече е задействан. Целта е свикването на извънреден конгрес, на който да бъде извършена смяна на ръководството. Информацията е на агенция БЛИЦ.

в. „АТАКА“
„Шефката на статистиката даде оставка заради измислени етноси“
Ръководителката на НСИ съобщи за оттеглянето си часове след среща с националистите
Ръководителката на НСИ Мариана Коцева депозира оставката си пред премиера Бойко Борисов вчера часове след срещата си с депутати от АТАКА. Повод за разговора беше приключилото преди ден преброяване по интернет от НСИ и по-точно предлаганата преброителна карта за етносите и религиите в България, посредством която се правят директни етнически внушения. „Силно ни смущават предложенията за етносите и религиите, посочени във вашата анкетна карта – тя може да бъде размахвана десетилетия от противниците на българизма“, заяви зам.-председателят на НС от АТАКА Павел Шопов.“
„Волен Сидеров: АТАКА иска парламентарна комисия да разследва разграбването на България“
„Европа прозря ромския проблем, когато катуните я окупираха“

в. „ЗАСАДА“
„Стоилов върна България половин век назад“
Взимал 15 000 евро заплата, Мадански води срещу Уелс
С правилния си футбол, който налага през последните 18 срещи като национален селекционер, Станимир Стоилов върна България с повече от половин век назад в историята и развитието и като футболна страна. За първи път от 57 години насам „лъвовете“ губят две срещи на старта на квалификации.
„Колийн дава шанс на Руни“
Уеин Руни и Все още законната му съпруга Колийн ще се срещнат за пръв път след след разразилия се сексскандал около футболиста, за да решат какво ще правят с брака си. Г-жа Руни се съгласила на разговора, който трябваше да се проведе снощи след прибирането на Уейн от Швейцария. Там той заби първия гол за Англия за победата с 3:1.
„Феновете погнаха Коща“
Заляха му звездата с боя, Минев пропуска дербито в „Литекс“
Привържениците на ЦСКА вдигнаха сериозно мерника на спортно-техническия директор в клуба Емил Костадинов. Коща, както го наричат в клуба доведе куп куци играчи, които не струват, което се видя за тези три месеца от тяхното пребиваване.

в. „МЕРИДИАН МАЧ“
„Чужденец сменя Мъри“
БФС избира треньор от Балканите, Мадансни води отбора в Уелс
Новият селекционер на България със сигурност ще бъде чужденец. От БФС ще изберат наследника на Станимир Стоилов сред свободните специалисти на Балканите. Очаква се името му да бъде оповестено още преди 20 септември.
„Заляха Коща с черна боя, Караджов ще бяга от ЦСКА“
Звездата на спортния директор на ЦСКА Емил Костадинов в Алеята на спортната слава пред клубния стадион „Българска армия“ осъмна, залята с черна боя. Плочата, увековечаваща Коща като една от легендите на най-успешния български футболен клуб, е заличена от неизвестни фенове. Вчера пък стана ясно, че вратарят на ЦСКА Иван Караджов ще напусне отбора при първа възможност.
„Португалия и Чехия се дънят“
Големи провали претърпяха Португалия и Чехия в евроквалификациите. „Мореплавателите“ паднаха с 0:1 от Норвегия в Осло и треньорът Карлос Кейрош е пред уволнение, след като в първия мач от група Н португалците завършиха 4:4 с аутсайдера Кипър. Чехия пък падна у дома с 0:1 от Литва в група I.

в. „7 ДНИ СПОРТ“
„И Сираков си тръгна“
Обсъждат трима за нов треньор на националите
И директорът на националните отбори Наско Сираков подаде оставка. Той заяви, че се оттегля от поста. Преди него това направи и Мъри Стоилов.
„Трупата на Мъри се разпада“
Петима национали заплашили да напуснат
Скандал в съблекалнята, всеки обвинява другия
Футболистите се обиждат с „мишки“
Ники Михайлов сърдит на целия свят
„Русия ни обръща на волейбол“
България поведе с 2:0 гейма, но отстъпи с 2:3 (23,22, -21 ,-22,-6) на Русия в първия мач от турнира „Трофеят на Белград“ в зала „Пионир“. Срещата вървеше на кантар до решаващия пети гейм. В него обаче руснаците, които играха финал в Световната лига това лято, показаха по-висока класа.

в. „РЕПУБЛИКА“
„Турски десант в наши университети“
7000 студенти чакат европейска диплома у нас
Европейска диплома, привилегии и смекчени образователни изисквания са привлекли около 7000 турски граждани в българските ВУЗ-ове. 20 % от студентите в Техническия университет в София и Варна, както и в Икономическия в морската столица, са комшии. Организации и посредници срещу комисионна работят за увеличаване на квотите за турци, а преподаватели пътуват ежегодно до Босфора, за да агитират абитуриентите там да продължат образованието си у нас.
„Трайков се дърпа за пистата“
Според министъра инвеститорите са действали некоректно
„Инвеститорите в проекта за Формула 1 действаха доста некоректно и аз вече имам доста резерви.“ Това обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков по повод недоразумението, свързано с инвестиционния фонд от Абу Даби. Смятам, че се получи истерия, коментира той пред Би Ти Ви.
„Алексей вън от „Октопода“
Няма доказателства, че Петров е тартор на престъпна група
Шумно афишираната група „Октопод“, заради която страната ни неведнъж получаваше поздравления за борбата с престъпността от ЕС и САЩ, е на път тотално да се разпадне. След вчерашното заседание на Софийски градски съд, адвокатката на сочения за лидер на мощна банда Алексей Петров – Ина Лулчева, заяви че всички обвинения по това дело към него са отпаднали в края на август. „Срещу Петров няма доказателства.“

в.“ГАЛЕРИЯ“
„Телефонът на Алексей пълен с есемеси от Бойко“
Засекретяват делото срещу бившия агент от ДАНС заради съобщенията от премиера
Куп есемеси от премиера Бойко Борисов до сегашния арестант №1 Алексей Петров са открили разследващите, след като направили разпечатки от мобилния апарат на бившия агент на ДАНС. Проверката била разпоредена от наблюдаващия прокурор по делото „Октопод“ Светлозар Костов. Анализът на изпратените от Бойко Борисов до Алексей Петров есемеси доказва, че отношенията между двамата бивши бизнес съдружници и партньори в каратето са били изключително приятелски малко повече от месец преди ареста на Петров.
„Тайното завещание на Мето Илиенски“
Документ прави жена му Яна негова официална наследница
„Проф. Юлиян Вучков: Вяра Анкова превзе БНТ по мафиотски начин!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *