Преглед на печата

„24 часа“ публикува първа част на интервю с президента Георги Първанов, след като парламентът отхвърли ветото му върху 8-процентната бариера за коалиции и преди енергийния форум в София. „Няма да продаваме на Русия тръбите от сегашната ни мрежа“, казва президентът по повод разногласията с Москва по споразумението за газопровода „Южен поток“.

По повод отхвърленото вето Първанов казва в интервюто, че не е съгласен в последния момент да се залагат правила, които могат да доведат до изкуствено елиминиране на определени политически сили. „Очаквах по-голяма квота на мажоритарно избраните народни представители… имам по-големи амбиции от това да посоча 10-12 мажоритарни депутати“, казва още Георги Първанов.

Отхвърлянето на президентското вето е водеща тема и за вестник „Дума“. „Въпросът не е толкова кой залага капана, а защо редовно се навираме в него“, пише в редакционната колонка на левия вестник.

Под заглавие „Не използвай властта срещу противника си“ „Труд“ публикува в колонката си на първа страница част от изказването на Иван Костов в Народното събрание по повод вдигането на изборната бариера за коалиции.

„Газът ще потече през България през 2015-та година – това заявява министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко в интервю за „Труд“. „От днес в София пеша и без пране“ – под това заглавие вестникът изрежда ограниченията за движение и паркиране във връзка с енергийния форум в столицата.

„Четири дни блокада в столицата. Барети и цивилни полицаи дебнат за спокойствието на делегациите“, пише и „Новинар“.

„Пари“, „Класа“ и „Дневник“ избират за водеща тема предупреждението на Международния валутен фонд, че се очаква рецесия и бюджетен дефицит в България, ако правителството не ограничи рязко разходите. „МВФ ни отрезви“, пише на първа страница вестник „Пари“. „Фондът препоръча замразяване на заплатите, а бизнесът да се ориентира към производството“, допълва „Дневник“.

„Сега“ излиза под заглавие „До последния миг БСП давала гори край морето за 5 лева квадратния метър“. Само за 7 дни са разписани 47 заменки за 3 542 декара, пише вестникът, като се позовава на справка за вътрешно ползване в Агенцията по горите.

„150 километра в час издъниха банда за откупи“ – под това заглавие „Стандарт“ съобщава на първата си страница за заловена банда за отвличания на магистрала „Тракия“. „500 000 евро за главата на Вене Сотиров“ е водещото заглавие на „Монитор“, който съобщава, че откупът за свободата на бизнесмена е поискан с есемес. Под заглавие „Студентът по хармония“ „Монитор“ публикува спомен за Виктор Пасков. Поклонението пред тленните останки на писателя е днес от 11.00 до 12.30 часа във фоайето на Народния театър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *