Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„Доктор хвърли бутилка по зам.-министър“
Д-р Милен Чолаков от Шумен замери вчера с полупразна бутилка с вода от 500 мл зам. финансовия министър и шеф на надзора на здравната каса Владислав Горанов. Това се случи на 50-ия извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС). Шишето полетя от средата на залата, удари се в президиума, на който стоеше Горанов, и тупна на земята.
„Съдът глоби Братко – не казал, че има Батко“
Районният съд в Сливен наложи глоба от 2500 лв. на Емил Георгиев, брат на бившия шеф на Националната агенция „Пътна инфраструктура“ Веселин Георгиев. Осъденият участвал в конкурс на държавната институция, но нарушил Закона за обществените поръчки, като пропуснал да посочи, че батко му оглавява агенцията.
„Триумф на наш студент в „Триумф“
Третокурсникът от Художествената академия Николай Божилов спечели световния конкурс на „Триумф“.
Създаденото от него бельо „Морфология“ ще се продава в лимитирани серии. Наградата е 15 000 евро.

в. „24 ЧАСА“
„Лекари целят зам.-министър с бутилка“
Докторите започват протест през октомври
Шефът на шуменските джипита Милен Чолаков замери с бутилка вода зам. финансовия министър Владислав Горанов по време на извънредния лекарски събор вчера. Делегатите освиркаха Горанов и го принудиха да напусне форума им, след като разбраха, че вместо исканите още 200 млн. лв. за болниците до края на 2010 г. им предлагат само 65 млн. Зам.-министърът каза, че реакцията е нормална, защото лекарите били „емоционално заредени“.
„Скандали и арести в ЦСКА“
52-ма запалянковци задържани в Пазарджик след обир на бензиностанция
Нападателят Спас Делев отказва да тренира
„Дилма Русеф роднина с Ран Босилек и Петър Корнажев“
Дилма Русеф – вероятната бъдеща президентка на Бразилия, е втора братовчедка на видната наша юристка Ралица Негенцова и племенничка на социалдемократа Петър Корнажев, установи проучване на „24 часа“. Дъщерята на българския преселник Петър Русев (Педру Русеф) е сродена по съребрена линия с детския писател Ран Босилек и дори с осъдения от Народния съд бивш вътрешен министър Дочо Христов. Проучването ни няма претенциите да изследва цялото родословно дърво на Дилма Русеф.

в. „СТАНДАРТ“
„AC DC вместо школски звънец“
Гонят стреса сред децата с любимите им хитове
Китарата на Ангъс Йънг ще замени школския звънец в Хасково. Любими на тийнейджърите парчета ще слагат край на уроците в СОУ „Васил Левски“. Революционната идея вече е одобрена от ръководството на школото, а децата я намират за „много яка“.
„Лекари на барикадите“
Докторите блокират парламента на 15 октомври
Варна остава без медици
Бунтари: Дайте парите на болниците
Здравното министерство изнасяло органи
Министър Борисова назначава трета проверка
„Брюксел ни дава 17 млн. за бедните“
Храна вместо пари на ръка, Младенов пише екшън план
17 милиона лева за най-бедните хора в България ще отпусне Европа. С помощите ще бъдат закупени хранителни продукти за най-нуждаещите се. Общо парите за бедни европейци, които съюзът ще даде, са 478 милиона евро.

в. „НОВИНАР“
„Бунт на лекарите!“
Хвърлят бутилка по зам.-министър
Медиците се вдигат на протест на 15 октомври
Търпението на лекарското съсловие вчера се изчерпа и то посрещна зам.-финансовия министър Владислав Горанов с пластмасова бутилка, пълна с вода. Медиците замериха дясната ръка на Симеон Дянков по време на събора на Българския лекарски съюз. Той отиде на заседанието, за да съобщи, че до края на годината болниците ще получат 80 млн. лв. месечно, а дължимите от здравната каса 125 млн. лв. трябва да се изплатят в първото тримесечие на 2011 г.
„Ромска партия ще съди ямболския кмет“
Партия ДРОМ ще сезира прокуратурата за случая с изгонването на ромски семейства от печално известния блок 20 в Ямбол. Това съобщи пред „Новинар“ лидерът на партията Илия Илиев. Преди два дни местната власт изведе около 1300 души от рушащата се сграда.
„Български органи изнасяни нелегално зад граница“
От страната ни са изнасяни органи за Германия и Австрия, без да има разрешения от страна на Министерството на здравеопазването или договор с „Евротрансплант“. Лечебните заведения, от които са взети органите, също нямали необходимите документи. За това алармира депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков, като цитира доклад на Инспектората към Изпълнителната агенция по трансплантациите.

в. „ДУМА“
„Лекарите излизат на протест“
Парите за здраве за догодина може да са 3.8%
На 15 октомври българските лекари ще излязат на протест. Това решиха делегатите на 50-ия извънреден събор на лекарския съюз вчера. Ако исканията им не бъдат удовлетворени, на 1 ноември преминават към ефективна стачка и ще приемат само спешните случаи.
„15% от децата на закритите училища са извън образованието“
Световната банка: 15% от децата от закритите училища са отпаднали от системата; рязък спад на знанията от 1999 до 2003 г.; сривът продължава
Изглежда странно, за да не кажем обидно, че Световната банка (СБ) свърши работата на българското просветно министерство и каза пред нашето общество онова, което се уморихме да чакаме – в какво състояние е образованието в България, след като върху него се упражняваха с реформи 15-ина управленски екипа. Преди началото на новата учебна година се появи анализ, огласен като доклад на Световната банка за реформите в българското училище, свързани с неговата автономия. В документа се анализират главно данни за 2006-2009 г., но се правят сравнения и спрямо предходните години.
„Армията на бедните в САЩ нараснала с 4 милиона“
Само за една година още четири милиона в САЩ изпаднаха в мизерия
Всеки седми американец е живял в бедност през 2009 г., като бедните сред хората в трудоспособна възраст са достигнали най-високото си ниво от 60-те години на миналия век. Това показват данните на статистическото бюро на САЩ, цитирани от британския в. „Гардиън“. Докладът на експертите покрива 2009 г., първата година от мандата на президента Барак Обама.

в. „СЕГА“
„Гневът на лекарите се стовари върху финансов зам.-министър“
Медиците замеряха с бутилки от минерална вода Владислав Горанов, който бе дошъл да им съобщи поредните финансови обещания на кабинета
Ситуацията в здравеопазването излиза от контрол. Гнева на лекарите изпита най-напред зам.-министърът на финансите и шеф на надзорния съвет на здравната каса Владислав Горанов, който бе мощно освиркан и замерян с бутилки от минерална вода на събора на Българския лекарски съюз вчера. Съборът беше свикан извънредно, за да реши дали и кога да има протести заради орязаните пари на болниците.
„Емигрантите са пратили у нас 300 млн. евро по-малко за година“
Българите емигранти са превели 700 млн. евро на роднините си за последната една година. Това е с 30% по-малко в сравнение с предишния период, или с около 300 млн. евро. Това съобщи Петър Ганев от Института за пазарна икономика въз основа на данни на БНБ.
„Борисов не е хъш, а Банкя не е Браила“
Управляващите се нуждаят от малко здравословен песимизъм. Все пак и преди имаше епична битка с престъпността, и преди Доган бе натирен, и преди чужденците ни хвалеха. После се оказа, че това е просто прикритие за далавери

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Двама пребити от съученици“
Иван от Варна с мозъчен кръвоизлив, Петър от Благоевград – обезобразен
Двама ученици от Благоевград и Варна са в болница след зверски побои от техни връстници два дни след първия учебен час. 18-годишният Иван от Техникума по сградостроене във Варна бере душа в местната болница с мозъчен кръвоизлив, след като бе пребит от две момчета. Десетокласникът от Дупница Петър Петров пък лежи обезобразен в благоевградската болница. Той бе пребит от двама тийнейджъри, които чакали да свърши лятната ваканция, за да се саморазправят с него.
„Скандал Меркел-Саркози за циганите“
Германия щяла да ги екстрадира, Берлин отрича
„Гара играл контузен“
25 000 видяха Евро Левски

в. „МОНИТОР“
„Кралски архитект автор на БГ Лувъра“
Лондонски възпитаник е победителят в конкурса за артпалата в София
Янко Апостолов запазва досегашните фасади
Лондонски възпитаник е победителят в конкурса „Българския Лувър“. Състезанието за съвременен музеен център в София приключи вчера. В надпреварата участваха 31 кандидати, а журито начело с главния архитект на София Петър Диков класира на първо място предложението на архитект Янко Апостолов.
„Eмигрантите ни вкараха 7 млрд. лв. в икономиката“
Най-много средства са изпратени през 2009 г. – 1,35 млрд. лв.
6,8 млрд. лв. са вкарали българските емигранти в икономиката ни от 2004 година насам. За последните шест години и половина изпратените средства са били най-много през 2009 г. ­ 1.35 млрд. лв. В още две години изпратените средства също са надхвърляли 1 млрд. лв. и това са 2007 и 2008 г.
„Пишат закон за спецслужбите“
Борисов и Първанов в консенсус за националната сигурност
Ще има закон за службите, а Стратегията за национална сигурност ще я доработим така в Министерския съвет, че да има пълен консенсус в Народното събрание. Това заяви след края на вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност министър-председателят Бойко Борисов. Идеята за създаване на специален нормативен акт за разузнавателните служби бе лансирана още в началото на тази година, когато стана ясно, че вероятно се подготвя нова държава агенция по типа на ДАНС, която да контролира разузнаването.

в. „АТАКА“
„Турция незаконно заглушава нашите радиостанции“
След сигнал на АТАКА кабинетът решава проблема на среща в Анкара
Правителството на Бойко Борисов ще повдигне въпроса за мощността на турските радиостанции по Черноморието на официалната среща в Анкара на 4 и 5 октомври. Това заяви вчера по време на парламентарен контрол министърът на транспорта Александър Цветков в отговор на въпрос на депутатката от АТАКА Калина Крумова как кабинетът се справя с проблема. Националистката заяви, че въпросът нееднократно е повдиган от патриотите в 40-ото Народно събрание, но и до ден днешен по Българското Черноморие турските радиостанции заглушават българските.
„Грабежът на авиокомпания „Балкан“ – удар на Иван Костов срещу България“
Унищожаването и разграбването на националния превозвач е предшествано от дарения на Зееви за фондацията „Бъдеще за България“
От всички приватизационни гешефти в България една ще остане в историята като емблема на корупцията – аферата на Иван Костов с Авиокомпания „Балкан“. Още по-странно при нея е това, че големият грабеж на националния превозвач е бил ясен преди, по време и веднага след приватизацията. Българските медии преливат от информация за очеизвадната кражба, но и до днес никой не си мърда пръста да потърси отговорност от престъпниците.
„Меркел също щяла да гони циганите“
Германският канцлер Ангела Меркел се готви да разтури циганските лагери. Това заяви френският президент Никола Саркози в Брюксел след срещата на високо равнище на лидерите на ЕС. Официален Берлин обаче отрече възможността този въпрос да е официално обсъждан.

в. „МЕРИДИАН МАЧ“
„600 бона за Левски от великия мач“
Гонзо: Играчите има още какво да покажат
Страхотната публика ни вдъхнови, призна героят Грийн
Мачът на Левски c Гент може да се окаже най-доходоносният в историята на клуба. Приходите от билети, премията на УЕФА за трите точки и телевизионните права ще надхвърлят сумата от 600 000 лева. Играчите ще си поделят 30 процента от наградния фонд за победата, който по регламент е 140 000 евро.
„Бой и обир в ЦСКА“
Делев и Стоянов се млатят, фенове ограбиха бензиностанция
Неприятни сцени се разиграха в ЦСКА след загубата от Бешикташ с 0:1. Спас Делев и Костадин Стоянов се сбиха на възстановителната тренировка след срещата. Сблъсъкът между двамата продължи цели 3 минути, преди да се намесят съотборниците им и да ги разтърват.
„Атлетико повален в Солун“
Действащият носител на трофея в Лига Европа Атлетико Мадрид започна кошмарно защитата на титлата си. Испанският гранд загуби с 0:1 при гостуването си на Арис в Солун. Ливърпул стартира с 4:1 на „Анфийлд“ над друг бивш носител на КЕШ – Стяуа.

в. „7 ДНИ СПОРТ“
„Бой в ЦСКА след мача“
Спас Делев и Коста Стоянов се млатят на терена
Двама от ЦСКА се сбиха след мача с Бешикташ (0:1) насред стадион „Иньоню“ в Истанбул, докато трибуните още бяха пълни. Спас Делев и Коста Стоянов взеха да се млатят, докато вървеше възстановителната тренировка. Едва ги разтърваха.
„Левски бие, България празнува“
В Лисабон няма да сме туристи, обеща Гара Дембеле
Грийн скроил номер на белгийците при гола 3:2
Публиката обърна мача, призна Азафайфа от Гент
„Раниери и Тоти се хващат за гушите“
Треньорът на Рома Клаудио Раниери и капитанът Франческо Тоти се хванали за гушите след завръщането от Мюнхен, гръмна в. „Кориере дало Спорт“. Рома загуби 0:2 от Байерн. След резила бесният Тоти наплю Раниери за защитната схема.

в. „БАНКЕРЪ“
„Бюджетните сметки пак са без кръчмар“
Похвална е инициативата на Министерството на финансите още в средата на септември да публикува пълния доклад към проектобюджета за следващата – 2011 година. Това дава възможност да се направят съответните анализи, коментари и дебати по него, на базата на които да се направят навреме и съответните корекции. А по всичко личи, че те са необходими, защото прави впечатление, че при изготвянето на разчетите за 2011-а финансовото ведомство допуска същите грешки, както при подготовката на миналогодишния бюджет.
„Политика за милиони“
Делата на „Дела“, или местната власт – начин на употреба
„Време е за дела.“ – Това е слоганът на една то несебърските бизнес партии, чийто председател Атанас Терзиев твърди, че и в предстоящите местни избори партията му ще участва. Защото била е дна от най-добре работещите политически формации в местния парламент.
„Удариха далаверата „Камчийски пясъци“
Ековедомството спря за една година жилищното, курортното и вилното строителство в защитена зона „Камчия“. Със заповед, публикувана в „Държавен вестник“, министър Нона Караджова блокера проекта на четири фирми, свързани с „Райфайзен банк Австрия“, за изграждането на огромен туристически комплекс на територията на бившата защитена местност „Камчийски пясъци“, за който в. „Банкеръ“ писа преди повече от месец.

в. „КАПИТАЛ“
„Къде потънаха парите за ромите“
България не влага достатъчно средства и усилия за истинска интеграция
3.30 лв. на ром на месец. Горе-долу толкова са парите, похарчени интеграцията на ромското малцинство в страната в последните десетина години. Сметката се получава, след като се разделят 140-те млн. евро, отпуснати за преките мерки за интеграция на 700 хил. роми в страната (по неофициалната, но по-надеждна статистика). Със средствата, които бюджета отпуска за всички групи в неравностойно положение, сумата става малко по-голяма, но много, много далеч от необходимите средства.
„По тънкия лед на бюджет 2011“
Бюджет 2011 прилича на предшественика си по оптимизъм и рискове
Ако допреди една година актуалната в света мантра беше „държавни стимули, за да спасим икономиката“, сега все повече анализатори обръщат своята философия. Когато бизнесът започва да отлепя от дъното, здравословното поведение на правителствата е да се оттеглят, като свиват публични разходи. Е, повечето го следват, но от страх да не тръгнат по пътя на Гърция. България също донякъде залага на този модел, ако се съди по проекта на бюджет 2011, изготвен от екипа на финансовия министър Симеон Дянков: Основни данъчни ставки няма да се пипат, макар и общата данъчна тежест леко да се увеличава, а разходите се запазват на нива от предходната година и дори се слагат разходни тавани за дългосрочните финансови задължения на министерствата. Логично това означава и замразяване на пенсии и заплати в публичната сфера. Структурните реформи обаче засега са по-скоро в пожелателно наклонение. Според повечето макроикономисти бюджетът за следващата година крие и рискове. Те идват от твърде оптимистичната прогноза за 3.6% от БВП ръст на икономиката. Благодарение на нея се залагат по-големи приходи и дефицит в рамките на позволеното от ЕС. Ледът, по който ще върви финансовият министър обаче, е тънък. Защото и догодина вътрешното потребление и притокът на чужди инвестиции ще са по-слаб стимул за икономиката в сравнение с износа. А той зависи от растежа на глобалната икономика, който не е толкова гарантиран. Ако прогнозата не се сбъдне, в бюджета няма достатъчно големи буфери, които да противодействат на по-малки от планираните постъпления. Фискалният резерв през следващата година също ще е изпилен до минимум (4.5 млрд. лв.), а това означава, че правителството няма да може да финансира дефицита само от него. Затова и за пръв път в доклада към проектобюджета финансовото ведомство е записало официално, че ще емитира външен дълг за около 1 млрд. евро. Проектът тепърва ще се обсъжда между министри, бизнес и синдикати. Така че промени не са изключени.
„Еднопосочен билет, моля. Отново.“
Българите все още емигрират, за да търсят повече въможности, но вече бягат и от липсата на правила
Не бихме нарекли Георги Радев класически емигрант. Защото, ако се вгледаме в живота му в България, не намираме стандартните рационални причини за трайна емиграция. Той е на 31 години, има собствено просторно жилище в централните квартали в София, управлява средно голяма PR агенция и върши работата си с хъс и любопитство. Пътува много, има разнообразен и интересен социален кръг. И все пак сега той и приятелката му активно проучват възможностите си да заминат с работни визи за Америка. „Заради детето ми. За мен е важно то да расте в добра среда, да получи смислено образование“, дава обяснението Георги и добавя: „Не вярвам в скъпите частни училища, в които учат децата на мутрите и депутатите.“ Твърди, че винаги е бил от хората, които са вярвали, че в България има възможности. И освен това вече е живял „американската мечта“. На двайсет-и-няколко заминава за Ню Йорк на студентска бригада, печели доверието на работодателя си и той му предлага да остане. Георги приема, записва второ висше и междувременно работи. След две години обаче се връща в България. Защото иска да се развива в собствената си страна. Сега, няколко години по-късно, Георги Радев има друга философия: „Знам, че ако замина за САЩ, ще трябва да започна от сервитьор или от продавач в мол. Давам си сметка, че там CV-то ми ще е бял лист хартия. Но съм на 30 години и не ме е страх от това. Америка дава възможност на хора като мен – ако си настойчив и гониш това, в което вярваш, то се случва. Трудното е да ти отворят вратата.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *