Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„Данъчни облекчения за коли, които не мърсят“
От 2011 г. още по за автомобилите, произведени в ЕС
Време е да започне обсъждане на данъчни облекчения за коли, чиито двигатели замърсяват по-малко околната среда. За това призова в световния ден без автомобили екоминистърката Нона Караджова. „Има различни идеи и предстои да ги обсъждаме“, каза тя. От 2011 г. всички нови коли, произведени в ЕС, трябва да отговарят на по-строгия стандарт „Евро 5″. Според Караджова освен данъчните облекчения и високите цени на горивата щели да мотивират производителите към повече разработки на екоавтомобили.
„Нотариуси ще издават удостоверения за наследство“
Нотариусите да издават удостоверения за наследство, предвижда проект за промени в Закона за гражданската регистрация. Негов автор е екип от дирекция ГРАО към регионалното министерство. В момента тези документи се издават само от общините срещу такса от 1,50-2 лв. за всеки екземпляр. Няма яснота колко ще вземат за услугата нотариусите в бъдеще. Шефът на ГРАО Иван Гетов вчера отрече да има някакъв лобизъм втяхна полза.
„Попове бият камбаните 15 мин утре, с шествие искат вероучение в училищата“

в. „24 ЧАСА“
„Връщат 144 – бил лесен за помнене“
„24 часа“ предложи, БТК се съгласи и поиска от Комисията за регулиране на съобщенията
Номерът е спрян преди 2 години, замени го 118 00
Да се върне познатият от десетилетия номер за справки 144, предложи в. „24 часа“ на БТК. Мотивът е, че хората дълго време са звънели на него, лесно го помнят и набират. От телекома отговориха, че трябва да направят справка дали все още е свободен и възможно ли е да се ползва пак. Преди ден стана ясно, че 144 е свободен и от БТК са внесли в Комисията за регулиране на съобщенията искане да го вземат отново. Мисля, че няма да има проблем номерът да бъде предоставен пак на компанията, но с разрешение за временно ползване, обясни шефът на регулатора Веселин Божков.
„ГЕРБ: Банкоматът „щипе“ от заплатите, да плащат и в брой“
„Убийство за 1,5 млн. вкара Сумиста пак в ареста“
„Измамени гурбетчии се връщат от Прага пеш“
„Раницата на Антон счупи кантара“

в. „СТАНДАРТ“
„Изплуваме с Прада“
Поръчки на модни гиганти вдигнаха на крака шивачите ни
Хвани се за „Прада“, за да изплуваш от кризата. Това се оказа рецептата за оцеляване на родните шивачи. Поръчки от западните модни гиганти съживиха бранша у нас. 90% от облеклата и платовете, които произвеждат българските компании, се изнасят зад граница. Това сочат данните на гилдията. Най-много от ушитите дрехи у нас се поръчват и продават в Италия, Германия и Гърция. Благодарение на поръчките на „Прада“, „Бос“, „Мекс“ и „МаксМара“ шивачите не само са прескочили кризата, но са и една стъпка напред. Вече има глад за 30 000 работници. В момента има повече работа от когато и да е било, коментира пред „Стандарт“ Делян Делчев,един от най-големите производители на конфекция в града. Нашите удържат мощната конкуренция на Китай, защото се справят в по-кратки срокове и поемат и по-малки обеми на поръчките.
„Билетът за самолет със завещание“
Орден „Стара планина“ за Меркел, Младенов разписа указа вUS хотел
Шведите ни пращат оферта за нови изтребители
300 църкви се строят у нас, съобщи Божидар Димитров
„Закопчаха Вожда в „Токуда““
Петър Стоянов си преглеждал сърцето, здраво е, каза Цветан
Борецът носел 12 хиляди евро джобни МВР ги прибра
Арестуваха Сумиста за убийството на човек на Христо Ковачки
5 разстрела лежат на съвестта на Кильрите, заяви вътрешният министър
„Грам злато = 5 кила пържоли“
Златото счупи всички рекорди. Грам от благородния метал вече се продава за 50 лв. – колкото струват 5 кила пържоли. Скокът в цената е почти двоен за година. През 2009 г. грамът бе 28 лв. Ателиетата за бижута опустяха. Само стари модели накити могат да се намерят за 40-45 лв. за фам. Новите италиански колекции удариха 60 лв. за 1 г.
„Щерката на Синатра ни подари хит“
„Камерун изрита женкаря Матеус“
„500 лв. глоба за лъжлива хазяйка“
500 лв. глоба ще отнася лъжливата хазяйка. Наказанието е за собствениците, които дават апартаменти и магазини под наем, но си спестяват разписката за получените суми. Това гласят промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
„Снимат филм за Кръстителя“

в. „НОВИНАР“
„300 нови църкви се строят у нас“
И мюсюлманите подкрепят искането за предмет „Религия“ в училище
Над 300 църкви се строят в момента в България, съобщи министърът без портфейл Божидар Димитров, отговарящ за българите в чужбина, при откриването на Първия събор на бесарабските българи под наслов „Моя страна, моя България“ в столичния квартал „Младост“. По думите на министъра буквално всеки ден се открива нова църква. Димитров обеща подкрепата си за изграждането на православния храм в „Младост“, който ще носи името „Рождество Христово“. „Ще направим тази църква с общи усилия в най-близко време“, заяви той. По-късно през деня министърът откри и нова църква в село Анево до Сопот, където населението е около 400-500 души. Междувременно вчера мюсюлманите в страната обявиха, че подкрепят инициативата на Българската православна църква за въвеждането на религията като задължителен предмет в училище. В петък Светият синод организира национално литийно шествие в подкрепа на идеята.
„Сумиста и компания пак зад решетките“
„В Германия ни се смеят: Взехте глупака Матеус“
„Най-богатите ергени в света“
„Мацки тръгват на лов за новите милионери“
5000 момичета тръгват из цялата страна, за да търсят новите милионери. Девойките ще продават скреч карти на Държавната парично-предметна лотария, която започва нова игра с печалба от 1 млн.лв. Това обяви изпълнителният директор на лотарията Иван Кирилов. Играта ще бъде в тираж 5 млн. билета с цена от 2 лв. всеки. Печалбите са от 2 лв. до 1 млн. лв. Ще бъдат раздадени и 10 автомобила „Шкода Супърб“, всяка на стойност 50 000 лв., както и 60 седемдневни почивки в Турция и Египет. Сред наградите са 218 комплекта златни накити. Новата игра, наречена „Милионер“, е от типа еднократна моментна лотарийна игра, в която участниците изтриват покритието на картонче и търсят печалбата отдолу.

в. „ДНЕВНИК“
„„Химимпорт“ ще развива верига бензиностанции“
Холдингът вече има четири обекта – в София, Варна и двa в Добрич
Веригата ще се казва „Химойл“
Един от най-големите холдинги в България – търгуваният на борсата „Химимпорт“, навлиза в сектора за продажби на горива на дребно. Чрез дружеството „Химимпорт
Петрол“ компанията ще разработва верига бензиностанции под марката „Химойл“ и вече има четири обекта – по един в София и Варна и два в Добрич, но те все още не са брандирани. Това научи „Дневник“ от източници на пазара на горива. От компанията досега не са съобщавали официално за подобни планове и отказват всякакъв коментар.
„Стилът „Всяко чудо за три дни““
Или в какво се превръщат обявените от управляващите реформи“
„Светът през 2025 г.“
Прогнозите на американското разузнаване
„От Урал до България. А обратно?“
Криминале с елементи на бизнес и безсилна държава
„ЧИСТ ВЪЗДУХ В ЗАДРЪСТВАНЕТO“
Затварянето на основни улици в центъра на София по случай международния ден без автомобили предизвика големи задръствания. Мобилна лаборатория обаче измери, че замърсяването на въздуха е било от 2 до 3 пъти по-малко, отколкото в ден с нормален трафик. Вчера се движеха по-малко коли и заради почивния Ден на независимостта
„Профумо вече не е шеф на „Уникредит““
Алесандро Профумо, който в продължение на 15 години беше изпълнителен директор на италианската банкова група „Уникредит“, подаде оставка късно във вторник на извънредно заседание на борда на директорите. Решението му бе предшествано от силен акционерен натиск срещу него. Редовното заседание на борда бе планирано за 30 септември, но през последните дни бързо се натрупа напрежение покрай увеличаването на дела на Либия в капитала на банковата група. Акционери, членове на управата и политици критикуват Профумо, че не е уведомил навреме борда за действията на либийците. Анализатори коментират пред „Ройтерс“, че по-скоро банкерът е станал жертва на политически мотивирана реакция на плановете му да оптимизира по-малките регионални звена да и съкрати персонала.

в. „КЛАСА“
„10 държави от ЕС плащат по-рано на фермерите, България не е сред тях“
Заради забавената ортофотокарта не можем да искаме подобни преференции
Решение на ЕК
Европейската комисия разреши на 10 държави от Европейския съюз да стартират с месец и половина по-рано преките плащания към селските стопани. България обаче не е сред 10-те, съобщи БНР. Страните, които са получили преференцията, ще могат да отпускат до 50% от субсидиите на фермерите си още от 16 октомври т.г. По процедура плащанията за текущата година стартират от 1 декември и продължават до 30 юни на следващата. Сред държавите, които ще се възползват от извънредното решение, са Франция, Италия, Испания, Гърция, Румъния.
„Ускорителят на ЦЕРН надникна в първите моменти на Вселената“
„Марчело Мастрояни: След 170 филма съм жаден за нови“
„Кметове искат авансовите плащания по ОП да са 70%“
„ЕП даде зелена светлина на новата надзорна рамка“
„Игнатов: Ще спазваме светския характер на училището“
„Цецка Цачева: Можем да утвърдим България като подредено място“
„Спадът в застраховането забавя темп до 3,8 на сто“
„ООН дава $40 млрд. за глобално здравеопазване“
„След ноември няма шанс за нови стимули на Обама“
„Китайският бизнес напредва в Източна Европа“
„Износът на ток за Турция може да започне до месец“
„Сривът на долара след срещата на Фед продължи“
„Пуснаха втори кораб по линията Варна – порт Кавказ“
Втори фериботен кораб пътува вече по линията Варна – порт Кавказ. Руският плавателен
съд „Славянин“ пристигна на 15 септември във Варна, натоварен с 26 вагона. Досега фериботната линия се обслужваше само от руския кораб „Авангард“. Пълният капацитет на „Славянин“ е 50 вагона (3000 тона), докато „Авангард“ превозва до 45 вагона (около 2300 тона) на курс, който при нормални метеорологични условия е с продължителност около 36 часа. Очаква се да бъде постигнато максимално поевтиняване на превозите при търговския стокообмен между България и Русия, което е от особено значение при транспортирането на хранителни стоки.
„Поредно обгазяване изкара старозагорци на протест“
ТЕЦ „Марица-изток 2“ работи с некачествен варовик, ТЕЦ „Брикел“ няма очистващи инсталации
„Ангела Меркел получи най–висок рейтинг от инвеститорите“
У дома подкрепата за канцлера намалява
„Няма случай на корупция, на който прокуратурата да не е реагирала“
Христо Манчев ЗАВЕЖДАЩ ОТДЕЛ „МЕЖДУВЕДОМСТВЕНО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

в. „ДУМА“
„Софийският боклук на съд“
Решение на МС нарушава европейската харта за местно самоуправление и противоречи на конституцията, смятат пловдивските съветници
Пловдив е първата община, която ще оспорва решението на правителството за депонирането на още 30 000 тона столични бали на регионалното депо в Цалапица. Това ще стане чрез сезиране на Конституционния съд, президента и прокуратурата, съобщиха вчера изгонената от ГЕРБ общинска съветничка Дани Каназирева и председателят на ОбС Илко Илиев. Каназирева е изпратила жалби до президента Георги Първанов и до главния прокурор Борис Велчев, защото това са институциите, които имат право да сезират Конституционния съд за противоречие с основния закон. Ако у нас не бъде решен този спор, Пловдив ще изпрати сигнал и до Европейската комисия, защото е нарушена европейската харта за местно самоуправление, заяви Каназирева. В решението на МС има процедурни пропуски, смята юристката. Не може да се допусне публикация в сайта на МОСВ на постановление за публично обсъждане по въпроса с приемането на софийски отпадъци в Пловдив и впоследствие МС да приеме нещо, коренно различно като мотиви, параметри и клаузи, посочи Дани Каназирева.
„Мирослав Михайлов: Бездуховността е пагубна за нацията ни“
„Гастарбайтери се прибраха пеша от Чехия“
„ВАС потвърди картел на пазара на яйца и пилешко“
„Баки Хюсеинов: За година работещите намаляха с 250 хиляди“
„Песен на Ирина Флорин проби в Топ 10 на MTV“
„Копринена жена” бе селектирана наред с изпълнения на Енрике Иглесиас, Кати Пери и Адам Ламбърт

в. „СЕГА“
„България ще подсилва НАТО с една фрегата и два хеликоптера“
Брюксел ще прави ревизия на армията ни през следващата седмица
Българската армия е готова да предостави два хеликоптера и една фрегата за операции на НАТО. Това пише в новите стратегически планове на Министерството на отбраната. Сухопътните войски ще трябва да поддържат до 1000 бойци, които да участват в мисии зад граница. Това става ясно от финансовите разчети, които са направени в МО. Преди да бъде приета в НАТО, българската армия пое ангажимент да поддържа и да участва със свои подразделения в операциите, които да наброяват не по-малко от 8% от личния състав и техника. За бойците това прави най-малко около 2500 души.
„Безпаричието праща няколко университета в дълга ваканция“
Орязването на бюджетите на университетите с 20% ще постави на карта първия семестър в част от висшите училища и ще доведе до дълги зимни ваканции. Училища по изкуствата вече обявиха, че ще затворят още през декември. Пред безпрецедентна ситуация е и Софийският университет, който ще започне годината без одобрен график на семестрите и яснота докога ще се учи, показа проверка на „Сега“. На 21 ноември ще приключи първият семестър в НАТФИЗ. Академията ще затвори до 14 февруари.Пред принудителна ваканция е и Националната художествена академия. Заради липсата на пари университетите вече обявиха и че няма да могат да дават стипендии за успех на студентите.
„И през 2011г. дефицит и дълг ще има, реформи – не“
„Само търговците ще получат обезщетение за високите цени от 2007 г,“
„МВР върна до един „килърите“ в ареста“
„Войната за софийския боклук опря до съда“
„Белият дом е разделен заради Афганистан“

в. „ПАРИ“
„ЛЮБИМАТА ТЪРГОВСКА МАРКА НА ВЛАСТТА“
История за една горда „Стара планина“ или как държавата направи безплатна рекламна кампания на новата марка
„Агенцията по вписваният отива на прокурор“
„Компании масово преотдават лизингова техника“
„Облигационери разсрочват дълга на „Флорина““
„“Витошка“ губи още позиции на наемния пазар“
„Сензорните телефони превземат пазара“

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Двама маскирани и въоражени набиха Лилана, взеха и колата“
Бандитите върнали джипа BMW X6 вчера сутринта
„Премиерът от трибуната на OOH: Пращаме експерти в бедните страни“
Каним Китай да инвестира в АЕЦ „Белене“
„Пускат в аптеките лекарства от Европа“
„Ром се прибра пеш от Прага“
Измамил го наш посредник
С жената вървял 1000 км по магистралите и питал накъде е София
„Пешо Сумиста арестуван пак“
Носел €12 000 джобни в болница
Закопчаха го в „Токуда“
„Лотарията дава милион“
„Музеите заключени на празника“

в. „МОНИТОР“
„Дерат ни с 50 млн. лв. за нови топломери“
ПОДМЕНЯТ 1,4 МЛН. РАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ НА КЛИЕНТИ НА ПАРНОТО
Десет години живот и за уредите с дистанционно отчитане
Подмяната на старите топломери с нови ще струва поне 50 млн. лева на абонатите на парното. Като бройка пък трябва да бъдат подменени около 1,4 милиона уреда. Искат или не, всички абонати трябва да сменят уредите си, защото в момента, в който батерията им изгасне, топлинните счетоводители ще започнат да им начисляват сметки на база кубатурата на жилището, признаха от фирмите за дялово разпределение. Новите топломери, с които всеки абонат на парното трябва да подмени сегашните разпределители на радиаторите в дома си, също ще работят само 10 години. След това и те трябва да бъдат сменени с нови.
„Лотар Матеус – лошото момче на немския футбол“
Националният отбор се нуждае от революция
„Китай готов да финансира АЕЦ „Белене““
China Development Bank-CDB c оферта за проекта
„Министерството на околната среда и водите предлага: Екоколите с по-ниски данъци“
Бонусите ще са по-големи от опрощаване на пътен налог
„Поправки в закона за илачите предвиждат: Безплатни лекарства и в селските аптеки“
„Билетче за милион от държавната лотария“
5000 девойки ще зарибяват късметлии
Екскурзия и автомобил за награда вдигат оборота с 20 процента
„Арестуваха Сумиста за второ убийство“
МВР разследва Килърите за 6 разстрела
Шефът на федерацията по сумо Петър Стоянов-Сумиста е задържан за втори път, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Спортистът, който преди 2 месеца бе арестуван при акция „Килърите“ за разстрела на футболния бос Юри Галев, ще отговаря за второ убийство.
„Откраднаха джипа на Лилана“
Двама маскирани я съборили на земята и изчезнали с БМВ-то
Двама маскирани и въоръжени бандити набиха певицата Лилана и й откраднаха джипа BMW Х6. Грозният инцидент се разиграл в понеделник вечерта на паркинг в столичния кв. „Овча купел“. „Вярно е, имаше нападение, но колата вече е намерена. Повече не искам да коментирам“, заяви поп певицата, която наскоро направи хит със суперзвездата Снуп Дог и Мишо Шамара.

в. „ЗЕМЯ“
„1 млрд. лева пo-висок оборот“
Данъчните проверки през лятото свършиха работа, хвалят се от приходната агенция
С над 1 млрд. лв. са се увеличили оборотите в страната през август в сравнение със същия месец на миналата година, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Данъчните се позовават на данните от декларациите на регистрираните по ДДС фирми за август 2010 г., които те трябваше да подадат до 14 септември. Така през август данъчната основа на облагаемите с ДДС доставки е била 14,4 млрд. лв., при 13,3 млрд. лева преди дванадесет месеца. От НАП смятат, че резултатите се дължат основно на летните проверки на агенцията по морето и дисциплиниращия ефект от тях върху бизнеса. Като пряк фискален ефект от акцията по морето на светло излязоха над 4 млн. лв., а проверките имаха дисциплиниращ ефект и предизвикаха верижна реакция по отношение регистрирането на реалния търговски оборот, хвалят се още от приходната агенция. От там предупреждават, че подобни проверки предстоят в зимните курорти и в софийските заведения.
„Брюксел ни отряза за субсидии на фермерите“
„Според бившия премиер ГЕРБ води здравеопазването към тотален срив“
„Училището-на един хвърлей от храма“
Александър Смочевски
„Промени в ценообразуването на лекарствата“
Гергана Павлова, заместник-министър на здравеопазването

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *