Преглед на печата

Нов регламент, според който вино ще може да се прави само от грозде, обмисля земеделското министерство, пише на първата си стреница Труд. Според земеделския министър Мирослав Найденов регламентът е по аналогия с млечните продукти. Темата на вестника е посветена на ромските училища. Заглавието гласи „В ромските училища – гюбеци, секс и малко уроци“.
282 брачни договора са сключени за година в цялата страна“, отбелязва 24 часа. Според юристи един от най-често задаваните въпроси от дами, решили да сключат такъв договор, е какво да бъде записано в случай на изневяра на мъжа – обезщетение или развод. Вестникът публикува интервю с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В него той обяснява, че през 2003 година Петър Стоянов-Сумиста е бил хванат с автомобил с пренабити номера, в който са били намерени боен пистолет и черна маска. Делото обаче е внесено в съда едва 4 години по-късно, но и до днес не е гледано. На страниците на 24часа има и интервю с кандидатката за президент на Бразилия Дилма Русеф. Русеф заявява, че изпитва чувство на нежност и любов към България и посочва, че до известна степен се чувства българка, макар никога да не е идвала в страната.
За да излекува здравеопазването до 2015 година, ГЕРБ смята да натовари още финансово гражданите, посочва Сега. В концепцията за по-добро здравеопазване е записано, че ще се въведе официално доплащане на разликата между цените на болницата и на Здравната каса. Документът е подготвен от здравното минстерство и ще се обсъжда утре в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Болници спират работа до дни, защото остават без бинтове, спиринцовки и реактиви за изследвания, пише Стандарт. Фирмите доставчици по места отказват доставки заради неразплатените борчове на лечебните заведения.
Поне 1.3 млн. души от догодина ще получават по-високи официални заплати, посочва Дневник. Работодатели и синдикати се договориха в 30 бранша минималните осигурителни прагове да нараснат средно с 5.6% спрямо тази година.
В края на годината инфлацията в България се очаква да нарасне до 4.5%. Теоретично когато една икономика е в класическа рецесия, повишаването на инфлацията е знак за излизане от нея. В действителност обаче макроикономисти коментират, че по-високата инфлация у нас е породена не от съживяване на потреблението, а от външно зададени цени и от държавната намеса на вътрешния пазар, посочва Пари.
35 милиона по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са на разположение на бизнеса за наемане на стажанти, пише Новинар. Целта е да бъдат наети безработни младежи до 29 години със средно или висше образование и без стаж по специалността.
Софийският университет запазва първото място сред висшите училища у нас и 777-о в света, посочва Класа като се позовава на класация на световните университети, направена от чужд сайт. Ранглистата се изготвя на всеки 6 месеца.
Дума отбелязва, че според финснсовия министър Симеон Дянков няма да има изключение за финансирането на СУ. Ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев отдавна настоява парите за университетите да се дават не поравно, а според качеството и извършваната научна дейност.
Маршрутите на няколко двойки автобусни линии в столицата ще бъдат слети в началото на октомври, пише Монитор. Такива са например линиите 84 и 284, които возят до летището и 58 и 59, които стигат до Владая и Мърчаево. След обмисляните промени е и съкращаването на маршрута на автобус 76.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *