Преглед на печата

По-малко увеличение на пенсионните вноски и по-малко от очакваните от лекарите пари за здравната система, може да се окаже финалният резултат от обратите в данъчно-осигурителната политика през тази седмица, пише Дневник. Финансовото министерство изчислявало схема, която да позволи по-малко увеличение на осигурителната тежест и нарастване на пенсионните вноски с 1,5-2%.
Вдигане на вноската за пенсия с 3% може да доведе дотам, че България изобщо да не излезе от рецесията, твърди пред Новинар председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него, решения взети „на крак“ могат да дестабилизират държавата икономически.
Европейската комисия затяга регулациите за финансовия сектор с два нови данъка, пише Класа. Страната ни обаче е „против“, тъй като подобни данъци не се очаква да имат положителен ефект в страните членки с по-слабо развит финансов сектор.
Борсата отне 16 млн. лв. за ден от фирмите „Мостстрой“ и „Холдинг Пътища“ на смятания за най-богат българин Васил Божков, отбелязва 24 часа. Причината е поисканата в сряда от „Мостстрой“ процедура по несъстоятелност, довела до панически разпродажби на книжата й.
„Още едно правителство показва, че не знае или не иска да продаде фондовата борса“, пише вестник „Пари“. Нерешителните и на моменти неясни действия на държавата са на път да провалят още една точка от управленската програма на ГЕРБ – развитието на капиталовия пазар, коментира изданието.
„Службите откриха план за ислямизиране на България“, пише Сега. Главният ръководител на българския клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями“ е ходжата на Сърница Саид Мутлу – цитира вестникът думите на наблюдаващия прокурор по случая Нели Попова пред БНР.
Премиерът Бойко Борисов беше уличен в лъжа от Съюза на тракийските дружества, пише Дума. В публична декларация се оспорват думите на Борисов, че нямало хора с документи, поискали подкрепа от кабинета за обезщетеня заради земите им в Турция.
В седмичника Гласове са представени гледни точки на журналисти от различни медии по делото „Октопод“. Сред тях е и тази на Силвия Великова от БНР.
Спират временно камерите на КАТ, защото не могат да обработват всички актове, съобщава Монитор. В някои райони камерите щели да се пренастройват, за да хващат само най-драстичните нарушители.
Незаконни обекти на Витоша заплашват живота на десетки ученици, отишли на планината, за да карат ски, пише Република. Столичният кмет Йорданка Фандъкова се ангажира пред вестника да сформира комисия, която да провери сигурността в постройките.
Приюти обричат здрави деца с грешни диагнози „шизофрения“ или „олигофрения“, като убиват шанса им да намерят нови родители, алармира Стандарт. Според заместник-социалния министър Валентина Симеонова, причината е, че докато приютите са пълни, препитанието на персонала е осигурено.
Задава се люта зима, която ще е по-студена от миналогодишната, пише Труд. Възможни са екстремни ситуации с валежите – или съвсем ще липсват, или ще са много обилни. Причината е в тихоокеанското течение „Ла Ниня“, твърдят от БАН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *