Преглед на печата

„Секва далаверата с майчинството“, пише Монитор. Новите поправки в Кодекса за социално осигуряване предвиждат обезщетенията да се изчисляват вече върху доходите от последните 18 месеца на жените, а не на 12, както е сега. Обезщетенията за безработица също ще се изчисляват върху доходите за година и половина, отбелязва вестникът.
„Бизнесът дава пенсиите на съд“, пише Стандарт и уточнява, че една от поправките в Кодекса за социалното осигуряване предвижда партидите на категорийните работници в частните професионални пенсионни фондове да се прехвърлят към НОИ.
Дневник съобщава, че около 15% от болниците са заплашени от закриване, заради недостиг на легла. Това стана ясно, след публикуването на наредбата на здравното министерство, с която се увеличиха драстично изискванията за брой легла, за да продължат да извършват дейност. Разградчанинът Цеко Цеков осъди прокуратурата на България да му 60 хил. лв. за нанесени неимуществени вреди, информира Труд.
„Европейско изследване показва, че българските прокурори са най-много и най-високо платени в Европа. Те вземат 7 пъти по-големи заплати от средните в държавата, а на 10 хил. жители се падат по 20 прокурори“, съобщава в публикация по темата Сега.
24 часа пише, че прокуратурата в испанския град Алмерия е поискала 10 години затвор и глоба от 20 хил. евро за сина на българския евродепутат Станимир Илчев – Владимир. Той е обвинен в нарушаване на правата на чужди граждани и склоняване към проституция.
„Министър се забърка в конфликта в „Петрол“, пише Дума и уточнява, че 55 длъжностни лица по регистрация от Агенцията по вписванията написаха писмо до премиера Борисов за оказан им натиск. Изпълнителният директор на агенцията заповядала устно „да се работи до разглеждане и вписване на всички актове и заявления по партидата на „Петрол Холдинг“ АД. За неизпълнение щели да бъдат налагани дисциплинарни наказания. Това било разпоредено от министъра на правосъдието Маргарита Попова, уточнява публикацията.
„Баварци идват да строят АЕЦ “ Белене“, пише Новинар и допълва, че инвеститорът идва у нас тази седмица за уточняване на подробностите. „Ръстът на лошите кредити се укротява“, отбелязва Пари. Вестник Класа уточнява, че според данни на БНБ за септември, банковото кредитеране вече излиза от кризата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *