Преглед на печата

Всекидневниците пишат за драстичното забогатяване на българи през последната година. ТРУД, СТАНДАРТ и 24 ЧАСА се позовават на актуални данни на Българската народна банка, според които до края на септември, тази година 437 българи държат над един милион лева като банков депозит. Любимата валута на милионерите е еврото – 244 влога са в единните пари на Европейския съюз, 169 депозита в милиони са в левове. За три месеца броят на милионерите с банкови спестявания се е увеличил с 11, а сумата, която кътат в банките, е нараснала с 51 милиона 456 хиляди лева. В края на септември богаташите държат в трезорите общо един милиард и 16 милиона лева, пише в ТРУД, СТАНДАРТ и 24 ЧАСА.

Другата тема, която ангажира вниманието и на трите издания, е за решението на управляващите да не се въвежда такса „Лукс“, но същевременно ще вдигат данък „Сгради“.

ДНЕВНИК привлича вниманието на читателите си с разработка върху възможността, клиентите на застрахователните институти да загубят отстъпки от брокерите на полици, но пък да спечелят от по-бавното поскъпване на „Гражданска отговорност“. С въвеждане на таван за разходите по задължителната застраховка най-вероятно ще намалеят комисионните. Всекидневниците, между които и ДНЕВНИК, съобщават за така наречената „дизайнерска дрога“. 30 нови вида регистрирал за една година Центърът на Европейския съюз за наркотиците. В доклад на институцията се обяснява, че „дизайнерската дрога“ е на ръба на закона, а имитира ефекта от кокаин и екстази.

За здравеопазването СЕГА пише, че две болници ще платят 150 хиляди лева за груби лекарски грешки. До главата на СЕГА съобщават, че ГЕРБ ще върне на Октопода дарение от хиляда лева. Парите са дадени на структурата на партията в Плевен през 2007-ма от свързаната с „Лев корпорация“ фирма „Кайлъка ресурс“, допълва СЕГА.

За така наречената „дизайнерска дрога“ пише и НОВИНАР. В 170 сайта у нас може да се направи поръчка за дрогата. Според годишния доклад за състоянието на проблема с наркотиците в Европа е отбелязано, че между 20 и 30 хиляди души у нас употребяват хероин. И РЕПУБЛИКА оповестява, че заместителите на дроги се поръчват свободно по интернет, а властите са безсилни да се справят с проблема.

ДУМА коментира проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса и отново иска оставката на социалния министър.

Водещата тема на ПАРИ е за възможността, общините да се разпореждат и събарят незаконните къщи вместо държавата.

В рубриката „Икономика“ на МОНИТОР е отбелязано – свалят акциза за горивата на фермерите. Средствата ще се възстановяват до два месеца, след отчитане на фактурите.

И на финала КЛАСА съобщава, че в Амстердам днес на общото събрание на акционерите на „Транс Болкан Пайплайн“, която ще изгражда петролопровода Бургас-Александруполис, ще се обсъжда отхвърлената оценка за въздействието върху околната среда на проекта за петролопровод от Бургас до гръцкото пристанище Александруполис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *