Преглед на печата

Труд поставя акцент върху съпротивата на гражданите от Несебър на намерението на властите да събарят незаконни постройки. Днес ще се решава съдбата на още седем незаконни обекта, които могат да извадят Несебър от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, пише Труд.
Несебър на абортаж е централното заглавие в Стандарт. Всекидневникът допълва картината от вчерашния ден – затворници бутат незаконни сгради, барикади спират багерите. Репортажът е придружен с отдавна неекспонирана по българските всекидневници картина – масово полицейско присъствие на фона на стара къща, характерна за атмосферата на Несебър.
Болници фатално задлъжнели към вносители на консумативи, съобщава 24 часа. Лекарите поръчвали най-евтиното, защото общите задължения на ощините е 500 милиона лева.
Точковата система за пенсиониране отпада, пише Дневник. Според проекта за Кодекс за социално осигуряване от 1 януари влиза в сила новата система: най-малко 37 години стаж и навършени 63 години за мъжете и съответно за жените 34 години стаж и 60 годишна възраст.
Новинар съобщава – „Разформироват БАН с нов закон“. Само метеоролози и сеизмолози остават на държавна издръжка, пояснява изданието. Дума накратко съобщава – „Закриват БАН“.
Темата в Сега е под заглавие „България е в топ 4 на Европейския съюз по скъпи кредити и депозити“. У нас лихвата плюс таксите излизат общо 9.24 на сто годишно, докато в Евросъюза масово нивата са от 3 до 6 на сто. В същото време депозитите у нас са сред най-изгодните, защото носят годишна лихва 5.65 на сто при средно 1-2 на сто в сотаналите страни-членки.
В карето до главата на Сега е цитирано проучване на Българската стопанска камара и профсъюзите КНСБ и КТ „Подкрепа“, според което фирмите вече спират с масовите съкращения като начин за оцеляване в кризата и за финансово стабилизиране. Допитването е направено сред 1380 малки, средни и големи предприятия. От тях 46 на сто не смятат да съкращават и са превърнали в приоритет задържането на ключови кадри, отбелязва Сега.
Под рубрика „глътка оптимизъм“ и Класа пише – „Троен скок в търсенето на кредити за инвестиции“. Бизнесът вече насочва усилията си към развитие и разширяване, а не за справяне с кризата.
Монитор е подбрал за централна тема разкритията на германския журналист Юрген Рот под заглавие „Филчев поръчал две убийства“. Проверяват заподозрени за смъртта на прокурора Колев е подзаглавието на статията. За да си върне дълг от 55 хиляди лева, Вальо Топлото наел биячите на Трактора, пише още на първата страница на Монитор.
Централната тема в Република е от социологическо изследване на Национален център за изследване на общественото мнение, според което 56 на сто от българите се обявяват против масовото връчванве на отличия на служители, разкрити от Комисията по досиетата като кадри на бившата Държавна сигурност. Заглавието на статията е призив на народа „Гоце, стига медали за ченгета“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *