Преглед на печата

Под знака на масов бой и кланета премина Коледа на много места в страната, пише НОВИНАР. Изданието припомня някои от инцидентите, сред които: скандалът в габровско заведение, при който пострада световният шампион по борба свободен стил Михаил Ганев и масовият бой в центъра на Благоевград.

Правителството е успяло да изпълни половината от 60-те мерки в антикризисната си програма за тази година, приета в края на март, отбелязва ДНЕВНИК. Вместо очакваните допълнителни 1,3 млрд. лв. в бюджета, постъпленията са не повече от 600 млн. лв. Прегледът на конкретните мерки показва, че не са изпълнени най-вече тези, от които се очакваха приходи, посочва изданието.

Народното събрание е спестило на данъкоплатците всеки пети лев от предвидените в бюджета му за отминаващата 2010 г. 53 млн. лв., е показала проверка на МОНИТОР. Очаква се общата сума, която ще бъде обявена в началото на 2011 г., да надхвърли 10 млн. лв. Причината за свръхикономията била както орязаната с около 150 души администрация, така и замразяването на депутатските заплати на нивата им от края на 2009 г.

Чаканата като спасение серия от листвания на държавни компании се отложи, пише в годишния си обзор за работата на Българската фондова борса вестник ПАРИ. „Празна и кръгла, като двете нули в числото си“ – такава ще се окаже изминаващата 2010 г. за борсата, коментира изданието.

Очакват се проблеми при събирането на новия туристически данък, посочва КЛАСА. Минималният размер да данъка ще се изчислява при 30% заетост на легловата база, от което най-засегнати ще бъдат морските и зимните курорти, чиято заетост не достига това ниво. Така много хотелиери ще покриват разликата от джоба си.

„Нов хаос с лекарствата за рак и хемодиализа“, пише ДУМА. Не Министерството на здравеопазването, а 82 болници ще провеждат търговете за препаратите, като все още няма разписани ясни критерии за провеждане на въпросните търгове, коментира ДУМА.

Всички големи търговски вериги в София са били предупредени от полицията да сменят часовете, в които прибират инкасото си по празниците, заради повишен риск от грабежи, съобщава 24 ЧАСА. Собствениците са били посъветвани и да не държат големи суми пари в обектите. Според оперативни данни около Нова година се очаквали по-сериозно подготвени удари от професионални групи обирджии.

И българките до 50-годишна възраст вече да имат право на ин витро, като отпадне сегашното ограничение до 43 години, ако жената иска да покрие процедурата от джоба си, предлага здравният министър д-р Стефан Константинов, пише ТРУД. Вече била сформирана работна група, която да напише новите критерии и българките да не бягат в чужбина за изкуственото оплождане.

Специализираният отряд за борба с тероризма си търси нова Мата Хари, съобщава за СТАНДАРТ шефът на отряда Кирил Димов. До дни на страницата на МВР ще бъде обявен конкурсът за топшпионка, която ще бъде използвана за разузнавателни цели, а не за арести, уточнява Димов. Това ще бъде първата дама в отряда за 30-годшната му история

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *