Преглед на печата

Бой….и без газ“ – това е краткото обобщение на 24часа за вчерашния ден. Заглавието е изобразено върху две красноречиви снимки – едната на вандалщини по време на вчерашния протест пред Народното събрание, другата – на гневния Путин, който обяснява на премиерите на България, Словакия и Молдова, че Украйна е виновна за кризата с газа.
Труд също е лаконичен: „Провокатори“ е заглавието на първа страница на вестника. „Грозна провокация омърля до кръв желанието на студентите, на майките, на фермерите да поискат решаването на проблемите… Протестите продължават и всички трябва да внимават. Защото демокрацията не значи кръв по площадите“, пише в рубриката „Позиция“ на Труд.

„Лумпени заложиха капан на студентския протест“ и „МВР позволи на провокатори да опорочат мирния протест“ са заглавията на Сега по темата. Коментарът на страницата „Наблюдател“ е озаглавен „С бой демокрация не се защитава“. „Оправданието на властта с футболните агитки е наивно, ако искаше, тя можеше мирно и тихо да ги профилактира авансово. Властта обаче имаше нужда от тяхното присъствие, за да си развърже ръцете“, пише в коментара на Сега, който публикува и мнения от форума на вестника.

„Ледено меле – стотици потрошени по пътищата и парламента“ – по този начин Стандарт обединява вчерашните протести и поледицата, сковала половината страна.

За Дума по-важна е поледицата – „Лед скова страната“ е заглавието на първа страница на вестника, който предупреждава за опасност от нови поледици в края на седмицата.

„Губите доверието ни, предупреди Станишев Москва и Киев“ – под това заглавиеДума разказва за визитата на българския премиер в Москва, в търсене на решение на газовата криза.

„Станишев зове Путин да се помири с Киев“, пише Стандарт. „След разговорите с Путин Станишев отсече: неприемливо е да сме заложници на газовата криза“ е заглавието наМонитор по темата. „Москва посреща Станишев с оръжеен скандал“, съобщава Новинар, като цитира статия в руското издание „Свободная преса“, според която България била посредник в незаконен оръжеен трафик от Украйна за Грузия. „И Станишев не успя да убеди Русия и Украйна да пуснат газа“, пише Дневник. Вестникът публикува интервю с политолога Огнян Минчев, според когото кризата е показала какво ще стане, ако Европа не слуша „Газпром“. Друг политолог – Иван Кръстев в интервю за Труд заявява: „Сантиментът ни към Русия умря от студ.“

На фона на информациите за безредиците в София, за продължаващата газова криза и за поледиците логично се вписва интервюто на Момчил Инджов с чешкия художник Давид Черни, озаглавено „Клекалото ми е детският спомен от вашата страна.“ „Искахме да изобразим различията на всяка държава в ЕС, казва авторът на скандалната арт-инсталация, в която България е изобразена като тоалетна. „България поиска свалянето на макета, Европейската комисия няма нищо общо, днес се очаква официалната позиция на Прага“, пише 24 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *