Преглед на печата

в. „ТРУД“
Ало, Ваньо – 3!
Нов скандал със записани телефонни разговори гръмна днес. Главните герои в него са премиерът Бойко Борисов, началникът на агенция “Митници” Ваньо Танов и бившият му заместник Антоний Странджев. Изплува и името на президента Георги Първанов.
В дъното пък е собственикът на пивоварните “Леденика”, варненският бизнесмен и почетен консул на Бразилия у нас Михаил Михов. По-важната му титла е председател на Федерацията по баскетбол. От днес обаче той вече е по-популярен като Мишо Бирата.
Чакат дълги преговори за похитените в Судан
Освобождаването на тримата похитени българи в Судан може би няма да е бързо. Това научи „Труд“ от източници, следящи ситуацията с отвлечения екипаж на хеликоптер Ми-8 на „Хе-ли Ер САУ“.
Говорителката на МВнР Весела Чернева отказа да потвърди, че имената на похитените са Бранко Чорбаджийски, Александър Димитров и Веселин Нанолов.
Седем Въоръжени бандити с джип причакали тримата българи, полицаи катастрофират, докато ги гонят
в. „24 ЧАСА“
Бойко и Мишо Бирата в Тановлийкс
Борисов пред парламента: Записът е манипулиран, Алексей Петров е много силен
Запис, за който се твърди, че е подслушан разговор на Бойко Борисов и Ваньо Танов. разпространи вчера Явор Дачков. В него премиерът пита Танов защо се прави внезапна проверка на пивоварната„Леденика“, която в периода на записа е била с отнет лиценз.
Борисов казва, че е поел ангажимент да не закача Михаил Михов и „Леденика“ и че не бил „като Първанов“. Записът е манипулиран, заяви пред парламента Бойко Борисов и обяви, че Алексей Петров е много силен.
Искат имунитета на Янев заради фалшивата подписка
Прокуратурата да поиска имунитета на Яне Янев и да разследва „начините, по които той направи предизборната си кампания с огромни и с неясен произход пари, както и неговата обвързаност с фигури и кръгове, някои от които днес са подсъдими за рекет и изнудване“. Това поиска лидерът на „Атака“ Волен Сидеров в декларация от парламентарната трибуна вчера.
в. „СТАНДАРТ“
Обама стопи 14 кг от стрес
Пак притиснаха Барак, че не е гражданин на САЩ
Не напразно народът е казал: „Тежка е царската корона“. В последно време тази мъдрост застига с все по-голяма сила президента на САЩ Барак Обама. Неволите на лидера започнаха едва 45 дни след встъпването му в длъжност и прекрачването на прага на Белия дом. Тогава стресът се отрази пагубно на прическата на Обама, който сякаш за броени дни се прошари на слепоочията. Но бързо посивяващите коси са само един от белезите, че стресът в работата на президента не се отразява добре на здравето му. Оказва се, че освен с гарвановочерния цвят на косите си, Обама се е разделил и с 14 кг от теглото си, писа www.showbizspy.com.
Четирима гинат при удар с наш тираджия
Четирима младежи загинаха, когато колата им се заби в камион, управляван от българин, на магистрала край град Байон, в Югозападна Франция. ТИР-ът, който превозвал електрически трансформатори, бил неправомерно паркиран в аварийната лента на аутобана, твърдят „Франс 3“ и АФП. Според първоначалните данни на разследването камионът се намирал там от часове без да има право да остава в лентата, която е само за кратък престой. Срещу българина, отведен в ареста, са повдигнати обвинения в непредумишлено убийство и нарушение на правилата за паркиране.
в. „НОВИНАР“
Бойко Борисов: Записите са манипулирани
Убеден съм, че записите са манипулирани. Това заяви в парламента премиерът Бойко Борисов по повод разговорите, разпространени от вестник „Галерия”, между него и шефа на митниците Ваньо Танов. В тях Борисов нарежда на Танов да изтегли незабавно митническите служители, които проверяват пивоварната „Леденика“. По думите му това е опит да се опетни името му. Той отрече и да има каквото и да било вмешателство в работата на митниците. По думите на Борисов съдът е този, който връща лиценза на пивоварната, който почти година по-рано е отнет от фирмата.
Отнеха правата на „сатанизирания” лекар
Отнеха правата на д-р Михаил Маджунов, който оперира 4-годишната Гергана, детето, което почина, вследствие на лекарска грешка. След извършване на проверка, разпоредена от здравния министър Стефан Константинов, директорът на Регионална здравна инспекция в София е подписал постановлението, с което се отнемат правата на д-р Маджунов.
Изпълнителната агенция за медицински одит е констатирала лекарска грешка при втория преглед на детето на 15 декември. Освен отнемането на правата лекарят ще трябва да плати и глоба за административни нарушения. Д-р Маджунов ще бъде санкциониран с от 300 до 3000 лв. за нарушаване на Закона на здравето и от 1000 до 20 000 лв. за нарушаване на Закона за лечебните заведения.
в. „ДУМА“
Премиерът спрял акция на митничари в „Леденика”
„Поех ангажимент да не се занимаваме, прибирай ги оттам”, нарежда Борисов на Танов. Европейската комисия иска обяснения
В телефонен разговор Борисов наредил на Ваньо Танов да “прибере” хората си от фабриката на Мишо Бирата в Мездра. Лицензът на пивоварна “Леденика” бил отнет със заповед на шефа на Агенция “Митници” Ваньо Танов през февруари 2010 г.
Отвлечените в Судан българи не са ранени
МВнР няма информация отвлечените завчера в Судан пилоти да са ранени или да са зле, заяви говорителката на МВнР Весела Чернева. Тя поясни, че правителството на Судан е започнало да изготвя спешен план за действие и е предприело нужните защитни процедури за издирване на похитителите им.
в. „СЕГА“
Застрахователи напират за още по-скъпа „Гражданска отговорност“
Цената на „Гражданската отговорност“ ще се увеличи поне с 5-10% до края на 2011 г., прогнозира пред Дарик радио Орлин Пенев, председател на Асоциацията на застрахователите. Задължителната полица вече поскъпна сериозно в края на 2010 г., но браншът не спира натиска си за по-нататъшно повишение.
Средната цена на „Гражданска отговорност“ още по Коледа се качи до 200 лв. От 1 януари влезе в сила и нов данък – върху застрахователните премии. Според Пенев това нямало да оскъпи значително полиците, защото ставката е само 2% и при средна цена 200 лв. данъкът е 4 лева.
Банките в САЩ закриват сметките на чуждите посолства в страната
Големи американски банки започват да закриват сметките на дипломатическите мисии в САЩ, предаде Би Би Си. Втората по големина банка в страната „Джей Пи Морган Чейз“, например, е разпратила в края на септември м.г. уведомителни писма до чуждите посланици в страната, че до 31 март т.г. всички сметки на дипломатически представителства във финансовата институция ще бъдат закрити. Причини за решението не били посочени. Мярката не се отнася за личните сметки на служителите в чуждите мисии и представителства. Подобни решения са взели и други банки в САЩ.
в. „МОНИТОР“
Над 500 затрупани в Бразилия
Дилма Русеф на инспекция в пострадалите райони
Проливните дъждове, които опустошиха планинските райони в бразилския щат Рио де Жанейро, са отнели досега живота на повече от 500 души, предаде АФП. Вълните от кал и вода, предизвикани от проливните дъждове, разрушиха къщи, разбиха шосета и погребаха цели семейства в съня им. Вчера отново започнаха обилни валежи в засегнатите райони, което затруднява спасителните работи.
Lidl отваря още 50 магазина
Веригата магазини за хранителни и нехранителни стоки Lidl продължава с експанзията си у нас тази година, като до края на годината се очаква да отворят около 50 магазина в цялата страна, съобщиха от компанията. През ноември миналата година Lidl отвори 14 магазина едновременно в 11 града у нас.
От началото на ноември 2010 г. Lidl официално пое бизнеса на конкурентната верига Plus в България. Предстои интеграция на двете организации, която има за цел да изведе Lidl в следващата една година в топ 3 на големите вериги за хранителни стоки в страната (поне като брой на работещи магазини), посочват от компанията.
Германската компания е осигурила досега у нас над 1000 нови работни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *