Преглед на печата

в. „ТРУД“
„Свински грип гази страната“
До 2-3 седмици цялата страна ще бъде поразена от свински грип. Софийска област първа обяви епидемия, това ще стори и Благоевградска. А Пазарджишко, Плевенско, Ямболско и Габровско са в предепидемично положение, съобщи пред „Труд“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен епидемиолог. Специалистът е категоричен, че топлото време създава допълнителни условия за разпространението на заразата.
“Труд” с най-голямо довери сред вестниците“
Труд“ е лидер сред всекидневниците у нас. Това сочат данните от националното представително изследване на МБМД, посветено на медиите. То е проведено между 17 и 23 декември м. г. сред 1213 души и беше представено вчера от директора на агенцията Мира Радева. „Труд“ има най-голямата аудитория сред всекидневниците. 21 на сто от анкетираните се информират от него най-често, 16% от „24 часа“, сочат данните. „Труд“ е най-четеният вестник от българите и през последната седмица (17%). Сред изобилието от всекидневници и седмичници той е фаворит и по доверие. 15 на сто от хората вярват най-много на написаното в изданието с дългогодишни традиции. Българите не са се уморили от политика, сочат още данните на МБМД. Поне тези, които си купуват вестници. 31 на сто от анкетираните искат информации, анализи и коментари за политическия живот у нас.
„За тях – уют, за нас – туй“
в. „24 ЧАСА“
„1,50 лв. таван за такси в София“
1,50 лв. на километър таван за такситата предлагат големите фирми в София. Шефът на „Такси-С-Експрес“ Васил Славов лансира пределни цени от 1,80 лв. дневна тарифа и 2 лв. нощна. „Такси за един долар“ пък предлага горна граница 1,10 лв. Столичната община е изпратила преди седмица писмо до компаниите, които държат над 90% от пазара в София. С него се иска мнението им колко да бъде таванът. Срокът за предложението е краят на месеца. 1,50 лв. на километър да е таванът на такситата в София. Това предлагат шефове на най-големите фирми.
„Веселин Пенгезов: Махат ме, защото пуснах човек на А.П.“
„Дарина Павлова: Аз любовница на Берлускони? Той да каже“
в. „СТАНДАРТ“
„Залози за Дарина“
Спрягат българката за жената до Берлускони, фризьорът й я издаде
Дарина Павлова влезе в залозите за новата дама на Силвио Берлускони. Дни по-рано италианският премиер заяви, че има сериозна жена до себе си. Българката се появи в списъка на любимките на Кавалера, подреден от вестник „Джорнале“. Местните букмейкъри вече се заиграха коя хубавица ще бъде посочена от неуморимия плейбой за повелителка на сърцето му. Конкурентки на вдовицата на Илия Павлов са куп млади моделки и миски.
„В мола за дрога“
22-годишна продавачка в столичен мол бе арестувана, защото продавала амфетамин на работното си място. Весела Момчева е задържана вчера в квартал „Младост“ с 10 грама синтетична дрога.
Закопчан е и приятелят й Николай Стоянов. Весела зарибявала клиенти основно в квартала, но се случвало да предлага и в мола, твърдят разследващи. Алъш-веришът вървял три месеца.
„Свалиха съдията Пенгезов“

в. „ДНЕВНИК“
„Енергетиката остава на тъмно“
Според Центъра за изследване на демокрацията
АЕЦ „Белене“ съчетава всички порочни практики в сектора
Kорупция, лошо управление и пълно бездействие на контролните органи, което ощетява данъкоплатците и влошава енергийната сигурност на страната. Това са част от изводите в анализа за управлението на държавните енергийни дружества и на големите проекти в сектора, извършен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и представен във вторник.
„От лятото – забрана за пушене в малките кафенета“
Това ще доведе до фалити и обслужва големите заведения, твърдят собственици
Поредна промяна в ограниченията за пушене на обществени места ще бъде въведена от средата на тази година – дименето ще бъде напълно забранено в заведенията, по-малки от 50 кв.м. За това съобщи Министерството на здравеопазването. Политическото решение е било взето на среща при премиера Бойко Борисов, в която са участвали здравният министър Стефан Константинов, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова, представители на министерството на икономиката, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Браншовата асоциация на ресторантьорите в София. Обмисля се и пълна забрана на пушенето навсякъде.
„Доган запази мълчание, ДПС на крачка да изключи Дал“
Лидерът на ДПС Ахмед Доган не пожела да коментира пред журналисти случващото се в партията след оставката на Касим Дал от ръководството й, както и отправените лично към него обвинения – че е предал каузата ДПС и е довел партията до безпрецедентна изолация. Централното оперативно бюро вчера обсъди темата и определи мотивите на Дал като клеветнически и увреждащи авторитета на ДПС. Това са част от основанията в устава за изключване на член на формацията. Решение за изключване може да вземе Централният съвет, който се очаква да се събере в средата на февруари.
в. „НОВИНАР“
„Грипен обръч около София“
В София – област е обявена грипна епидемия. От здравното министерство съобщиха, че заболеваемостта в региона се е покачила до нужните за обявяване на епидемия стойности, т.е. над 300 души на всеки десет хиляди е заразен. Според данни на ресорното ведомство болните са от всички възрастови групи. Най-голяма част от заболелите обаче са деца и млади хора. Въпреки големият брой на заразените с болестта протича в лека и средно тежка форма. Основно на територията на страната върлуват свинския рип и Пърт и Брисбейн.
„С 50% по-ниски данъци при дарение за ин витро и комуни“
От тази година с до 50 процента може да се намали данъчната основа с дарение в полза на центъра „фонд за асистирана репродукция“, център „фонд за лечение на деца“ или център „фонд за трансплантации“. До миналата година данъчно облекчение можеше да се ползва само за даренията в полза на фонда за лечението на деца.
„Доган минава в контраатака“

в. „КЛАСА“
„МВФ: Страните във валутен борд да се присъединят бързо към еврозоната“
Частният сектор ще бъде движещ за растежа, но правителствата трябва да му помагат
Страните във валутен борд трябва да се присъединят към еврозоната възможно най-бързо, тъй като те са по-стабилни от тези с плаващ валутен курс. Това препоръча Джефри Франкс, ръководител на западноевропейските мисии на МВФ, по време на конференцията Central and Eastern European Forum във Виена. Той обясни, че в Централна и Източна Европа има два двигателя на развитието. Първият е доверието във фискалната политика. Ако рисковата премия намалее, и лихвените проценти ще могат да се понижат, обясни Франкс. Вторият двигател според него са структурните реформи, които да генерират растеж. Частният сектор трябва да бъде двигател за възстановяването, но правителствата трябва да помагат повече за това, призова Пирошка Над от Европейската банка за възстановяване и развитие. По думите й страните, които са се съсредоточили към намаляване на разходната част, ще имат по-добри резултати и могат да очакват повече приходи. Прогнозите на институцията са, че в дългосрочен план държавите в региона на ЦИЕ няма да отбелязват грандиозен растеж, но това ще е по-скоро здравословно за икономиките им.
„Оли Рен обеща нови, по–строги стрес тестове за банките“
Финансовите министри на страните от ЕС се споразумяха вчера да включат и ликвидността като критерий в новите, по-строги тестове за устойчивост на европейските банки. Тестовете ще обхванат същите 91 банки, които участваха в изпитанието и през 2010 г. Според европейския комисар по валутната политика Оли Рен (вляво) новите тестове ще се проведат в следващите няколко месеца. „Налага се да подобрим съществуващите финансово-валутни механизми и да не допускаме спекулации на пазарите дори и в най-тежки ситуации.“, категоричен бе еврокоми-сарят.
„Намериха черна дупка, която може да погълне цяла слънчева система“

в. „ДУМА“
„ДКЕВР няма да провери сметките за парно“
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) няма да проверява „Топлофикация-София“ заради високите декемврийски сметки. Проверки щели да правят само по индивидуални жалби, в които има дадени конкретни факти и обстоятелства. Това заяви вчера председателят на комисията Ангел Семерджиев. От дружеството през миналия месец предупредиха, че сметките за декември ще са по-високи с около 30 на сто. Сега обаче някои абонати получавали дори двойно по-високи сметки. Но регулаторът няма да проверява условията за отчитане и консумацията в абонатните станции. Който иска проверка, да направи индивидуална жалба, заяви вчера Семерджиев и допълни, че засега няма основание да се проверява цялото дружество заради отчитането на абонатните станции.
„Промените в новите данъчни декларации“
„БСП готови за протести“

в. „ПАРИ“
„ГЕРБ ще премахва наказателната такса по ипотеките“
„НЕК ще поиска поскъпване на тока с 5%“
„Да си купиш приятели в медиите. Законно“
„Държавна компания ще управлява изграждането на магистрали“
в. „СЕГА“
„Пушенето в малките заведения ще е абсолютно забранено“
Въпреки известните колебания по пътя към пълната забрана на пушенето у нас правителството все пак взе категорично решение по въпроса. „През лятото на тази година ще се въведе пълна забрана за пушене в заведенията до 50 кв. м“, съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването.
„Очаква ни летен токов удар“
След доставчиците на ток ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН и Националната електрическа компания се кани да поиска по-високи цени на тока от 1 юли т.г. Това обяви вчера директорът на НЕК Красимир Първанов. Първанов обясни, че поскъпването за битови абонати ще е само около 1 стотинка на киловатчас. Всъщност това означава над 5% скок на цената. Планът на НЕК за тази година е да инвестира до 219 млн. лв.
„Управлението на ГЕРБ приключи“
в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Иде грипна ваканция“
Учениците са на път да се сдобият с ваканция, но грипна. От здравното министерство отчетоха, че общо 383 886 души са тръшнати от вирус, като вчера обявиха официално епидемия в София-област. 9 от школата в региона вече хлопнаха кепенци, тъй като над 25% от възпитаниците им отсъстват от занятия заради болест. Очаква се днес да бъде обявена грипна епидемия и в Петрич и Благоевград, а до дни – в Пловдив и Варна. В болниците в тези региони ще бъде спрян плановият прием, както и профилактичните прегледи и детските и женските консултации.
„Бойко иска вот на доверие“
в. „ЗЕМЯ“
„СРС скандалът разтърси и Европарламента“
ЕК ще ни наложи санкции, ако се окаже, че подслушването е неправомерно, предупреди Меглена Кунева
Скандалът със СРС-та у нас се пренесе и в Европейския парламент. Български евродепутати поискаха помощ от европейските институции за преструктуриране на българските спецслужби по време на заседанието в Страсбург вчера. Станимир Илчев разказа от трибуната на ЕП, че и премиерът Борисов вече е сред участниците в подслушай компрометиращ разговор. След скандалите със СРС-та обществото е разядено от недоверие, коментира бившият евро-комисар Меглена Кунева. Тя се оплака, че заради страх от подслушване журналистите започнали да комуникират с нея само чрез SMS-и. Кунева бе категорична, че ако използването на СРС-та се окаже неправомерно, Европейската комисия може да наложи финансови санкции на страната ни. Тя изрази притеснение, че колегите й от комисията водят непрекъснато разговори с членове на кабинета у нас и няма никакви гаранции, че те ще останат поверителни. Нямам думи за човек, който може да е толкова глупав, за да говори такива неща по телефона, коментира поведението на Борисов германският разследващ журналист Юрген Рог, който преди време беше използван от Цветан Цветанов за клевети срещу Румен Петков. Ако записите се окажат автентични, това окончателно ще стопи доверието в Борисов, каза Рот. По думите му корупцията, която била нещо като културна характеристика на българите, е все още широко разпространена въпреки красивите обещания и показните акции на управляващите.
„Пробутват ни боклуци на пазара“
По празниците сме купували развалена мръвка и изгнили зеленчуци
Пробутват ни боклуци на пазара, показват данните от проверка на инспектори от ветеринарния контрол и службата за растителна защита, направена в периода 20 декември-5 януари. Оказва се, че по празниците сме купували развалена мръвка, изгнили плодове, картофи и мандарини с неизвестен произход. Проверени са близо 3000 обекта, като на 80 от тях са връчени актове за административни нарушения, а на други 61 са издадени предписания за констатирани несъответствия. Ветеринарните власти са бракували близо 2 тона суровини и храни от животински произход с изтекъл срок на годност. Засечени са 17 тона картофи без етикети, 7 тона мандарини с лошо качество, както и лимони, домати и патладжани без документи за произход.
„Обедняхме с 20 на сто за месец“
Домакинствата у нас реално са обеднели с около 20 % само през последния месец, обяви Емилия Масларова пред журналисти в Хасково вчера. Тя уточни, че изследването е направено за стоките в „малката потребителска кошница“, които са от първа жизнена необходимост. Това са хлябът, млякото, олиото, захарта, отоплението, транспортът, лекарствата. Според Масларова трябва да има някаква компенсация на доходите на домакинствата. По думите й през 2011 г. разходите на едно семейство за храна ще надхвърлят 40 %.
в. „РЕПУБЛИКА“
„Премиерът иска вот на доверие“
Парламентът да гласува вот на доверие на правителството. Това предложение ще направи днес пред Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Депутатите трябва да преценят дали ГЕРБ да останат на власт, като преценят цялостната политика на кабинета, откакто е встъпил във властта. До решението за вот на доверие се стигна по време на заседанието на Изпълнителната комисия на партията, пред която Борисов настоя за провеждане на процедурата. Доверието в премиера Бойко Борисов е паднало с 16% за по-малко от месец, като в момента то е 43%.
„Рекет в болниците“
Принуждават да плащаме за избор на екип
Две седмици след като Министерският съвет прие постановление, с което определя
таван за избор на лекар и на лекарски екип, първите нарушения вече са налице. Пациенти от цялата страна се оплакаха, че в големите болници ги принуждават да плащат за избор, въпреки че не е задължително и лечението им се полага безплатно, стига да плащат здравните си вноски. Това съобщи за РЕПУБЛИКА Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването.
Две седмици след като Министерският съвет прие постановление, с което определя таван за избор на лекар и на лекарски екип, пациенти от цялата страна се оплакаха, че в големите болници ги принуждават да плащат за избор, въпреки че лечението им се полага безплатно като здравноосигурени граждани, съобщи за РЕПУБЛИКА Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването.
„Гонят пушачите и от малките кафенета“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *