Преглед на печата

Пари
Фармацията най-слабо засегната от кризата

Най-слабо засегнати от кризата са компаниите в областта на биотехнологиите и фармацията, показа проучване сред 300 висши мениджъри в целия свят, направено от Ernst & Young. По-малко от 10% от компаниите в тези сектори са усетили кризата. Най-потърпевши от икономическата криза са банките, фирмите занимаващи се с недвижими имоти, металургия и минно дело. Над 50% от организации, работещи в тази област, са усетили кризата. С 65% се е декапитализирал банковият сектор в света само за една година. Прогнозите за развитието на световната икономика са, че развиващите се пазари ще отбележат ръст от около 5% за разлика от развитите икономики.
Алианц пуска автозастраховка с до 30% отстъпка

Застрахователната компания Алианц България пуска на пазара нов продукт, който позволява 30% намаление от първоначалната стойност на полицата. Клиентите могат да сключат клаузата Спестена премия, и ако няма застрахователно събитие за периода на застраховката, отстъпката влиза в сила, съобщиха от дружеството. Всеки клиент на компанията получава възможността сам да посочи кои застрахователни покрития са най-целесъобразни за него.
Fitch: България и Хърватска може да поискат пари от МВФ

България и Хърватска може да поискат финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ), за да покрият евентуални финансови дупки, посочва в свой доклад рейтингова агенция Fitch. Според макроикономическите и финансови прогнози на агенцията Литва, България, Хърватска и Македония са изправени пред огромен отлив на външни инвестиции и може да се наложи да се обърнат към фонда за подкрепа.
Класа
Удвояват капацитета на тръбата Южен поток до 63 млрд. кубика

Проектната мощност на газопрповода Южен поток се увеличава от 31 на 63 млрд. куб. метра газ годишно, съобщиха БТА и агенция Интерфакс след подписаното вчера в Сочи допълнително споразумение между руската компания Газпром и италианската ЕНИ. На събитието присъства и италианският премиер Силвио Берлускони.
Строителството на тръбата трябва да приключи през 2016 г., предаде РИА Новости, позовавайки се на източник от Газпром. По план тя трябва да излиза на българското крайбрежие близо до варненския нос Галата. За целта подписите си под документа положиха вчера и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева, както и председателят на Управителния съвет на Газпром Алексей Милер.
Президентът на ЕБВР e оптимист

Централна и Източна Европа могат да очакват вероятно начало на края на кризата, съобщи президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Томас Миров в неочаквано оптимистичен преглед на икономическите перспективи за региона. След позитивните коментари на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише и Миров съобщи: Все повече хора говорят за вероятно начало на края на кризата. Банките докладват по-добри резултати от очакваните, а индикаторите на доверието се качват.
Стандарт
Банкери: Крeдитите още ще поскъпват

Кризата тепърва ще се развихря. Сега е нейното начало за реалната икономика в Централна и Източна Европа, прогнозира Херберт Степич, главен изпълнителен директор на Райфайзен Интернешънъл. Той участва на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон. Регионът ще започне да се възстановява веднага щом САЩ и ЕС се измъкнат от кризата, заяви Револтела, главният икономист на Уникредит. Трябва да хванете този влак, посъветва тя представителите на ЦИЕ. В Западна Европа има пристрастяване към Източна, защото там са големите печалби. Това обаче няма да попречи на западните компании да започнат съкращенията от Изток, ако се наложат такива, заяви икономистката. Тя прогнозира, че в региона ще има нови играчи, но въпреки това цените на кредитите ще продължат да растат, а на депозитите ще се задържат на същите нива.
Ирландска корабособственик търси бизнес партньори у нас

Потомственият собственик и управителен директор на голямата ирландска компания в морския бизнес Рунейн шипинг, Майкъл Рунейн, проявява интерес за сътрудничество с родния бизнес. Това стана ясно след срещата на ирландския посланик у нас, Негово превъзходителство Джефри Кийтинг, с кмета на Варна Кирил Йорданов.Според председателя на Българо-ирландския клуб в морския град Пламен Чакъров, самият факт, че Майкъл Рунейн е дошъл на едноседмична визита в страната ни, е категорично доказателство за интересите на компанията към сътрудничество. Бизнесменът е тук заедно с финансовия си мениджър Патрик Кларк, уточни Чакъров.Той поясни, че компанията, със седалище в ирландския град Корк, има кораби в Каспийско мореи затова търси възможности за сътрудничество с Черноморските градове.
Кремиковци отиде в историята

Днес(15 май) беше поставено началото на края на комунистическия металургичен гигант Кремиковци. В 12.30 ч. Булгаргаз окончателно спря подаването на газ заради натрупани дългове на комбината, обяви главният енергетик на завода Николай Савов.Така Кремиковци спря всички производства, включително и коксохимическото, което никога вече няма да може да бъде възстановено. В тръбите вместо газ, се появи азот, с който те бяха продухани, за да не предизвикат авария.
Дневник
ЕБВР излива милиарди в Източна Европа

Златен дъжд ще изсипе ЕБВР върху региона на Източна Европа. Банката вчера обеща да инвестира поне 7 млрд. евро през настоящата година. Заради кризата финансовата институция ще засили инвестициите си в Източна Европа, стана ясно на годишната среща на банката в Лондон.Само за два дни в Лондон се очаква да бъдат договорени проекти за 2.3 млрд. евро – с 50 на сто повече от миналата година. Целта е до края на годината да бъдат достигнати рекордните 7 млрд. евро инвестиции, заяви първият вицепрезидент Варел Фрийман.От тази сума около 1.4 млрд. евро ще отидат директно за Източна Европа.
Ърнст и Янг: Световните мениджъри търсят възможности в кризата

След години на мащабни инвестиционни програми и експанзия кризата е принудила компаниите да се вгледат навътре в себе си, за да гарантират запазване на настоящето си положение. Това показва проучване на изследователското звено Economist Intelligence Unit по инициатива на една от най-големите консултатски компании в света Ърнст и Янг (Ernst & Young). Проучването е проведенето между 6 и 19 янауари тази година и включва анкета над 300 мениджъри от цял свят.Проучването показва, че всички компании са еднакво засегнати от кризата и множество мениджъри се опитват да открият и да се възползват от възможностите, които тя предлага. Търсещите възможности имат превес над тези, които се фокусират в оцеляването си със 70% на 30%.
Облигациите от региона се оказаха рискови за ЕЦБ

Европейската централна банка е отказала да извършва репо сделки с държавни облигации на страни от Централна и Източна Европа. Това заяви пред Ройтерс подуправителят на унгарската централна банка Юлия Кирали. Монетарната институция е отхвърлила идеята на централните банки от региона да приема деноминирани в местна валута облигации в замяна на предлаганите от ЕЦБ пари. Полша, Унгария и Чехия са получили едновременно известия за решението. Тези страни се опитваха да лобират за приемането на идеята.Отказът означава, че монетарните институции ще трябва да разчитат на други активи, за да си осигуряват финансиране. От ЕЦБ са отказали коментар пред Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *