Преглед на печата

70 хиляди асансьора, монтирани преди 2005 г., не отговарят на техническите изисквания, пише ТРУД, като цитира главния секретар на Асоциацията на производителите и вносителите на асансьори Илия Златанов. В държавния технически надзор има силно развита корупционна система, заявява той в интервю за вестника. Целта е съоръженията с повишена опасност да бъдат на ръба на нормите за експлоатация, за да може да се вземат рушвети и да се продължава живота им. Изданието цитира и проверяващите, според които причина за случилото се в „Майчин дом“ е претоварването, тъй като в лифта, вместо 6 души, са се качили 12-13.
24 ЧАСА също отделя 2 страници на въпроса за състоянието на асансьорите. Пред изданието една от пострадалите казва, че до качването на много хора в злополучното съоръжение се е стигнало, тъй като те са подвели по това, че асансьорът е много голям.
Ударна инжекция от близо 80 милиона за реформа в средното образование ще направи през следващите няколко месеца образователното министерство, пише МОНИТОР. Парите ще започнат да влизат в системата още в средата на годината и всяко училище ще може да се възползва от тях, като разработи проекти и кандидатства по тях.
Ако проектът за разделяне на София на три зони за паркиране бъде приет и паркирането в центъра стане много скъпо, общината може да бъде осъдена за дискриминация, пише НОВИНАР, като цитира адвоката от програмата „Достъп до информация“ Александър Кашъмов. Според вестника, възмутени граждани вече се заканват да заведат подобни дела.
Ремонтите на улици в София започват на 1 април, информира КЛАСА. Предвидените средства за тази година са 26 млн лв, а районните кметове сами ще определят приоритетните участъци.
Над 30 хиляди декара пшеница и рапица и 6 хиляди декара гори са под вода заради валежите в района на Елхово и Болярово, отбелязва ДУМА. Според Асоциацията на земеделските производители, засегнати са и 20 хиляди декара в районите на Свищов, Никопол, Белене и Ценово.
Ограничения за изключване на площи от Държавния поземлен фонд и промяна на предназначението им предвиждат готвени от земеделското министерство промени в Закона за опазване на земеделските земи, четем в ДНЕВНИК. Инвеститорите на проекти за възобновяеми енергийни източници обаче са недоволни от забраната за изграждане или разширяване на такива централи върху обработваеми площи.
Търпението на бизнеса и синдикалистите към правителството се изчерпа, пише на първа страница СЕГА. Фирмите не са склонни да дадат 10 процента на държавата за забавените плащания към тях и смятат да си поискат сумите с лихвите. Очаква се това да стане на среща с финансовия министър Симеон Дянков утре.
Изтегляне на пари от фискалния резерв, които да се възстановят с ускорена приватизация на важни активи чрез фондовата борса, предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал и борсата, посочва ПАРИ. Предложението е една от схемите за бързо осигуряване на средства на държавата за разплащане с фирмите. 61 българи са осъдили България в Страсбург, отбелязва СТАНДАРТ, който посвещава обширно място на темата. Случаите на процеси срещу страната са под 100, а специалисти смятат, че има положителен ръст на сключените споразумения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *