Преглед на печата

 

 

„Афера! Претопили цял вагон с ордени, а ги продават в интернет“, алармира Труд. 154 663 соцордени и медали е трябвало да бъдат претопени през 2005г. по време на финансовия министър Милен Велчев, тъй като задръствали Монетния двор. Тогавашният главен секретар на министерството Тенчо Попов не се съобразил с протестите на музейните работници. Малко след това в интернет е обявена продажба на колекция ордени с начална цена почти 100 хил. долара. Прокуратурата проверява Попов и за аферата с ордените. Той бил подозиран също, че е замесен в кражбата на Рибния буквар от музея в Котел.

Задигнатото копие на буквара е било открито в нотариалната кантора на съпругата на Попов – Антоанета Попова, допълва по темата Новинар.
„Погват енергийния Октопод“, пише Монитор. Енергийният „Октопод“ е сключил предсрочни 5-годишни застрахователни договори с държавни компании. Според премиера, нищо не е налагало това да стане през 2009 г. Борисов е разпоредил проверка и за договорите на трите електроразпределитерни дружества у нас, за изкупуване на електрическа енергия от НЕК, които също са неизгодни. Очаква се резултати от проверката да има в петък, уточнява вестникът.
„Министър иска цяло правителство да плаща за заменки“, четем в 24 часа. Не само земеделският министър Валери Цветанов и шефът на Държавната агенция по горите Стефан Юруков от правителството на Станишев са виновни за заменките на гори. Очаква се да бъдат повдигнати обвинения и към други длъжностни лица, разписвали сделките, съобщи аграрният министър Мирослав Найденов. По думите му най-големите злоупотреби са ставали с колективното решение на правителството.
„Всеки втори българин успява да се пенсионира предстрочно“, съобщава Сега. 57% от мъжете и 43% от жените са успели да ползват пенсионни права преди навършване на възрастта за пенсия. Заради растящия дефицит на НОИ държавата ще ограничи труда от първа и втора категория, допълва изданието.
„Крият приют на смъртта“, пише на първа станица Стандарт. 26 деца издъхнаха в Крушари, но домът за умствено изостанали деца продължава да съществува. Прокуратурата в Добрич не вижда основание да започне пълно разследване. Като причина за фаталния край на децата се посочва сърдечна недостатъчност. Има сигнали обаче за брутално отношение към тях, а проверка е установила, че много от децата са със синини и отоци. Разследват се само 16 от случаите, а директорката мълчи за останалите, допълва Стандарт, който отделя 2 станици по темата.
„Болниците -пак без пари. Докторите посрещат новия си министър с портести“, пише на първа станица Дума.
Дневник информира, че „18 млн.лв. повече е платил НОИ за болнични от началото на януари до средата на март. през 2010 г., спрямо същия период на 2009г. Пари съобщава, че 247 българи са останали без паспорти, заради неплатени данъци.
Водещата тема за Класа е програмата „Регионално развитие“. Вестникът отбелязва, че сме усвоили едва 3.6 млн. лв. от общо 43.4 млн. за туризъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *