Преглед на печата

 
 

Под заглавие „Ако така ни щракат за паспорти, чакаме 7 години“ 24 часа пише, че МВР няма да плати на „Сименс“, докато не оправи софтуера си и не стопи опашките. В момента средно по 600 паспорта, лични карти и шофьорски книжки печата на ден фирмата. Това е поне 11 пъти по-малко от обещаните 7 хиляди, пресмятат експерти от МВР.
В Стандарт четем, че цената на тока може да падне от 1 юли. Това ще се случи за първи път от 11 години, ако се докаже, че Енергото е излъгало за направените инвестиции.
Вестник Сега прогнозира, че правителството все пак ще обсъжда скок на ДДС. Изданието цитира казаното от вицепремиера Симеон Дянков по националното радио вчера. Министрите се готвят да разгледат тази седмица нови антикризисни мерки.
„Сезонът на лошите новини започна“ – така вестник Пари коментира думите на финансовия министър Симеон Дянков, според когото България няма да влезе в чакалнята за еврозоната ERM ІІ и че бюджетният дефицит за 2009 се е оказал 3.7% вместо предвалително обявените 1.9%, както и думите на премиера Борисов, че е нахално да кандидатстваме за еврозоната при това положение.
Дневник препечатва коментар на Ройтерс, че новината за по-големия бюджетен дефицит на България предизвиква опасения сред инвеститорите и за други страни от региона, които да се окажат с по-сериозни фискални проблеми, отколкото признават. Ситуацията болезнено напомня за Гърция, която след като призна, че бюджетният й дефицит е 2 пъти по-голям от очаквания през миналата година се бори за овладяването му, пише още Ройтерс.
Дума цитира бившия заместник-министър на финансите от БСП Георги Кадиев, който изчислява, че за 3 месеца в хазната са постъпили 1 милиард лева по-малко приходи. Според Кадиев най-важната антикризсна мярка на правителството е отстраняването на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.
Вестник Класа съобщава за постигнатото споразумение от лидерите на еврозоната да предоставят заеми на Гърция в размер на 30 милиарда евро за първата година. МВФ ще предостави около 10 милиарда евро или 1/3 от помощта, а останалите 20 милиарда ще бъдат дадени от членките на еврозоната.
Всички вестници публикуват снимки и съобщават в детайли за всичко свързано със самолетната катастрофа, при която загинаха полският президент Лех Качински, съпругата му и още 94 души от политическия и военния елит на страната. В Труд четем, че братът близнак на Лех отказал да лети в последния момент, заради майка им, която е на смъртно легло. Още в събота в Полша бе обявен 7 дневен траур, а днес е ден на траур за Русия и за Европейските институции. Монитор поставя акцент върху казаното от ген. Валдемар Скшипчак, бивш командващ на сухопътните сили на Полша, че при организирането на пътуването на делегацията за Смоленск са били нарушени разпоредбите забраняващи най-важните личности в държавата да пътуват с един самолет. Новинар разказва как вчера по обед цяла Полша е застинала под звуците на сирените в двуминутно мълчание в памет на жертвите. Катедралите били отворени цяла нощ, а прочутата Сигизмундова камбана на катедралата в Краков, която бие само при особени случаи, забила след вестта за трагедията край Смоленск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *