Преглед на печата

 
 

България съвсем се отдалечи от еврозоната, след като вчера Европейската комисия обяви, че страната не отговаря на нито един от четирите критерия за приемането на единната валута, съобщава Сега. Първата оценка за България излезе през 2008 г. и според нея София отговаряше на два от критериите. Сегашната оценка е значително по-слаба, коментира вестникът.
Дневник допълва: Икономиката на България остава в дълбока рецесия и през първото тримесечие на годината в комбинация с пореден ръст на потребителските цени. Освен това страната отговаря само на един от критериите за еврозоната. Данните бяха обявени в сряда – първите от националната статистика, а вторите в Доклада за сближаване в ЕС, публикуван от Европейската комисия.
Българската икономика забавя спада си, пише вестник Пари. За първото тримесечие Брутният вътрешен продукт се е свил с 4% при 5.9% през първите три месеца на 2009 година. Въпреки сравнително добрите резултати, страната ни отчита едни от най-големите спадове в евросъюза, допълва изданието. Вестник Класа цитира статистика на БНБ, според която – Кредитните милионери у нас са се увеличили със 17 души до 119 физически лица в края на март. През първото тримесечие на годината общата сума, която банките у нас са отпуснали на богатите, е малко над 205 млн. лв.
Труд публикува интервю със здравната министърка Анна-Мария Борисова. Според нея на сегашната действителност прилягат някъде 120-130 болници за активно лечение. Останалите – до 414, лечебни заведения ще бъдат не само за продължително лечение и долекуване, но ще се превърнат в спешни центрове и др.
Пресните плодове и зеленчуци, които се продават в България, са пълни с пестициди, съобщава Стандарт. Пестициди има в салати, домати, зеле, цитруси, банани, гъби, чушки. Проби, изпратени в лаборатория в Холандия показват, че остатъци от пестициди има в цели 92% от изпратените проби. 15 от засечените препарати били забранени за употреба в ЕС.
Всеки шофьор, който получи призовка от КАТ, че е сниман в нарушение, но не се яви, няма да може да си смени шофьорската книжка, когато й изтече валидността, пише 24 часа. Тази мярка се предприема, защото масово нарушителите, които получават покана да отидат в Пътната полиция, за да видят как са нарушили закона и да им се напише акт, изобщо не се явяват.
Половината от цигарите, които българите пушат, са от контрабанда“, алармира депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, цитирана от вестник Дума. Междувременно бяха оповестени и притеснителни данни, че страната продължава да е сред първите по процент на пушачи.
Българите може да се превърнат в екзотично малцинство след по-малко от 40 години, пише Новинар. Според обезпокояващата статистика за демографското състояние на българската нация, през 2050 г. българинът ще е почти изчезващ вид.
Вестник Монитор пише, че овехтелите парламентарни лимузини, които гълтат доста пари за поддръжка, ще бъдат разпродадени. Това става ясно от думите на шефката на Народното събрание Цецка Цачева. Заради натрупаните години и големия пробег приблизително 40 от общо 116-те коли от автопарка са извън строя, което е наложило спирането им от движение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *