Преглед на печата

 
 

Брюксел предлага европейците да се пенсионират на 70 години – съобщава Сега. Според Европейската комисия трябва да прекарваме не повече от една трета от зрелия си живот като пенсионери. Заради това ще предложат промяната европеецът да работи по-дълго, а вързрастовата граница за пенсия да се вдигне – пише Сега. Ако това не стане, има опасност Старият контитент да се изправи пред болезнена комбинация от по-малки заплати и по-високи пенсионни вноски. Под пълноценен живот се разбира времето, през което се плащат социални осигуровки. В документа на Европейската комисия, който вероятно ще бъде представен през следващия месец, се отбелязва, че средната пенсионна възраст в Европейския съюз в момента е малко над 60 години и е по-ниска от средната пенсионна възраст в индустриално развитите държави, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, припомня всекидневникът. 24 часа развива същата тема под заглавие: „Брюксел натиска за пенсия на 70 години“.
Вестник Сега извежда позицията на Института за пазарна икономика, която вчера разкритикувала намерението на правителството да продължи да изпразва фискалния резерв за запълване на бюджетни пробойни. Намерението на Министерски съвет да похарчи още близо два милиарда лева от резерва тази година е изключително лоша идея – е цитиран да казва световно известният икономист Ричард Ран – председател на Надзорния съвет на Института за пазарна икономика, който препоръчал резервът да се ползва само за важни инфраструктурни проекти – пише Сега.
Дума съобщава на водещо място: „Тръгна подписка за оставка на Дянков“. Идеята вестникът допълва с новината, че в Пловдив ще кръщават сметище на финансовия министър.
Водещата тема в Труд е озаглавена: „Топлата вода ще поскъпне с 11 на сто, токът – с пет на сто от 1 юли“. В Държавната комисия по енергийно и водно регулиране не знаят с колко, отбелязва 24 часа. Окончателните цени щели да са ясни като се разбере колко ще се вдигне газът и дали Енергото е крило разходи – пояснява часовият всекидневник. В Монитор е отбелязано: „Овергаз“ е паразит и остава без нов договор с държавното дружество „Булгаргаз“, Късаме със Сашо Дончев“.
Темата за акция „Далаверата“ в митниците разработва Новинар. За 8 години „Краун Еейджънтс“ са взели близо 90 милиона лева.
Почти всички издания отделят внимание на акцията в хотел „Хилтън“ в четвъртък вечерта, където се е провеждал аукцион на ценни картини. Десет бона гаранция за организаторите Игор Марковски и Димитър Фицов е заглавието на Монитор. Труд допълва, че експертиза ще доказва дали има крадени картини.
Макар и не на първите си страници, всички съботни издания публикуват решението на Съвета за електронни медии да гласува единодушно за втория мандат на Валери Тодоров като генерален директор БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *