Преглед на печата

 
 

Бензинът ще скочи това лято, въпреки че караме автомобили с 15 процента по-малко, отбелязва 24 ЧАСА. Националната статистика отчете спада преди няколко дни в данните си за потреблението, а в същото време горивата отбелязаха силен ръст. През лятото обаче ни чака нов ценови скок заради традиционно по-голямото потребление, пише вестникът.
СТАНДАРТ отделя две страници на проблемите на паркирането в столицата. Според проучване над 60 процента от столичаните се придвижват с градския транспорт, 82 на сто пък са на мение, че синята зона са трябва да остане или да се разшири.
Горските замени над Боровец, направени от бившия заемеделски министър Нихат Кабил в полза на енергийния бос Христо Ковачки, са назаконни, отбелязва ТРУД като цитира шефа на Инспектирата към агроминистерството Александър Михайлов. Според него, когато Кабил и началника на Националното управление по горите Илия Симеонов са подписвали замените, управлението вече не е съществувало в правния мир, тъй като е преобразувано в държавна агенция.
Темата на вестника е посветена на състоянито на общините. Според изданието, 27 от тях са на ръба на фалита заради орязването на бюджетите им.
Съветът по децентрализация предлага общините да попълват приходите си с нови данъци, пише КЛАСА. Предложенията са за данък поземлена собственост, налог за стопанската дейност и проценти от данъка върху доходите на физическите лица.
Решението дали минималната работна заплата ще се увеличи от началото на юли е в ръцете на работодателите и синдикатите, отбелязва ДНЕВНИК като цитира управителя на НОИ и съветник на социалния министър Тотю Младенов Христина Митрева. Според нея, държавата няма да се намесва.
Българинът работи все по-дълго, а получава пенсия по-кратко време в сравнение с по-старите поколения, отбелязва СЕГА като се позовава на данни на НОИ. От 2000 до 2009 година средната продължителност на живота у нас се увеличила с година и седем месеца, а за същия период възрастта за пенсиониране се е качила с 5 години за мъжете и с 3 за жените.
Темата на ПАРИ е възобновяемите енергийни източници. Според вестника биомасата има най-голям потенциал, но само 24 процента от нея се използва ефективно.
ДУМА пише, че всички арестувани преди няколко дни при операция „Лихварите“ са пуснати на свбода срещу подписка. Според съдиите предположенията на МВР, че те са вършили престъпляния, не са обосновани.
Акция „Чисти“ ръце сред данъчните започват испекторатът на НАП и МВР, четем на първа страница на МОНИТОР. Операцията е по разпореждане на данъчния шеф Красимир Стефанов като ще се проверяват осново тези, които извършват ревизии и проверки.
Вестникът пише още, че според проучване на здравното министерство в болниците има 10 хиляди излишни легла, които ще бъдат закрити. Пред БНР здравният министър Анна-Мария Борисова заяви, че в болниците за активно лечение за цялата страна са достатъчни 27-30 хиляди легла.
Рекордният джакпот в тотото оцеля до следващия тираж, посочва във водешата си статия на НОВИНАР. Според тотализатора се очаква в четвъртък сумата на печалбата да достигне над 3 милиона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *