Преглед на печата

„Свинският грип е тук“ – съобщава „24 часа“ с големи букви на първа страница и уточнява, че носител на вируса А H1N1 е студент от Павликени, който следва в Съединените щати. Новината е водеща за почти всички днешни вестници.

„Свинският грип кацна у нас с полет от Ню Йорк през Амстердам, пациентът се лекува в болница във Велико Търново“, съобщава „Новинар“.

Според „Стандарт“ Велико Търново е в паника заради заразения в Щатите Иван Димитров. „Грабят маски и Тамифлу“, гласи едно от заглавията на вестника.

„Правителството харчи бясно въпреки намалелите приходи“, пише вестник „Сега“ на първата си страница. 500 млн.лева по-малко данъци е събрала държавата, а е изразходвала милиард и половина лева повече за инвестиции, заплати и издръжка, допълва изданието.

„Кабинетът харчи ударно при падащи приходи, с 22 на сто са се увеличили държавните разходи“, отбелязва „Дневник“ по същия повод.

Според вестник „Пари“ обаче държавният бюджет е на строга лятна диета. Изданието избира за тема на деня притесненията на бизнеса от нова газова криза.

„Монитор“ съобщава на първа страница, че Съюзът за стопанска инициатива предлага награда от 10 хиляди лева при сигнал за купуване на гласове.

„След 20 години изборните манипулации отново са актуална тема“, пише „Дневник“ и разработва въпроса, как се правят и предотвратяват изборни машинации.

„Аптеките спряха да продават безплатните лекарства“ – тази тема също е водеща за всекидневниците. Цитира се отговорът на Здравната каса, че до няколко дни проблемът ще бъде решен с анекс към договорите с аптеките.

„На всеки час ракът поваля четирима българи“ – гласи страховито заглавие в приложението на „Труд“ за здраве и дълъг живот. „Движение и по-малко стрес срещу болестта“, е съветът на водещия онколог проф. Иван Черноземски, даден в интервю за вестника.

Рубриката си „Позиция“ „Труд“ посвещава на Ботев, като публикува откъс от статията „Изчакване или незабавен бунт“, излязла във вестник „Знаме“ през 1875-та година.

„Нашият народ от ден на ден сиромашее и се парализира, както нравствено, така и физически, защото управлението, което търпи е основано на всякакъв вид разврат“, пише Ботев.

По същия повод „Дума“ публикува на първа страница стихотворението „Ботев“ на Никола Вапцаров. „Повзри се в живота и ето ти Ботев, и ето ти цяла поема“, казва един гениален поет за своя велик събрат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *