Преглед на печата

 
 
 

 

 

ГЕРБ замисля изборна тесла, която най-силно ще посече опонентите им от ДПС, пише „Труд“. Има идея сънародниците ни в чужбина да гласуват само в дипломатическите представителства зад граница. Ако тя стане факт, българските граждани в Турция ще могат да пускат бюлетини само в 4 града.
Европейската комисия задейства още три наказателни процедури срещу България, отбелязва вестник „Сега“. Жестоки глоби заплашват страната заради монополизъм на енергийния пазар, нарушения в екологията и обществените поръчки. София има два месеца, за да докаже, че е отстранила нарушенията.
Цената на електроенергията през следващите 20 години ще се повиши със 75% спрямо сегашните нива, сочат данните на проекта за енергийна стратегия, публикуван вчера на електронната страница на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, пише вестник „Класа“. От правителството ще стимулират изграждането на мощности за зелена енергия в бита; планира се удължаване на работата на АЕЦ „Козлодуй“ и изграждане на нови ядрени мощности.
Рекордното поскъпване на природния газ от 29,3%, което ще бъде обсъждано в понеделник, ще доведе до смъртта на индустрията, но докато има монопол на газовия пазар положението ще е такова, коментират за „Дневник“ представители на различни компании.
„Новинар“ цитира думи на ректори пред министъра на образованието Сергей Игнатов, според които, заради задълбочаващата се криза и предстоящото орязване на субсидиите, ВУЗ-овете няма да могат да си покриват консумативите, ако газът, токът и парното поскъпнат.
Слабите студенти да плащат по-високи такси за обучение, се обсъжда в рамките на дискусия за реформи във финансирането на висшето образование, пише „Монитор“. Съществува идея всеки ВУЗ да определя критериите, според които някои студенти да плащат повече, а други – по-малко.
Бивш митничар стана лихвар и натрупа 81 имота, прибрани от длъжници, пише „Стандарт“. Арестуваният вчера Николай Нинов от Ямбол раздавал между 2 и 40 хил. лв. на хора в затруднение. Който не се издължавал в срок, губел имота си, като лихвите се договаряли устно, са съобщили полицаите.
От началото на юни кетърингът в армията е спрян, съобщава „24 часа“. В момента се правели проучвания кой вариант е най-подходящ за поделенията – кетърингът, стартирал през 2006 г., или войнишката бака от преди.
Собствениците на земеделски земи да предлагат за продан имотите си първо на арендаторите, предвижда Законът за собствеността и ползването на земеделските земи, гласуван вчера на първо четене в парламента, пише „Дума“. Според левицата промяната позволява евтино да се изкупува земеделска земя от собствениците, допълва вестникът.
„Бюрокрацията изяжда парите на бизнеса“, алармира вестник „Пари“. Засега административните тежести струват на компаниите около 264 млн. лв., но до 2012 г. държавата е обещала да ги намали с 20%. Изпълнението на тази задача е разтеглено до голяма степен заради липсата на пари,  коментирали за изданието експерти от министерството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *