Преглед на печата

 
 
 

 

 

Европейската комисия за пръв път ще отчете в годишния си доклад за България днес, че препоръките й съвпадат с политическата воля на държавата. Предишната пасивна съпротива на властите срещу натиска на Брюксел за борба с организираната престъпност и корупцията на високо равнище е заменена с „готовност да се прилагат изискванията“, които от години се повтарят в докладите на Еврокомисията, пише на първата си страница СЕГА.
Според ДНЕВНИК в документа се критикуват практическите действия на страната ни или липсата на такива.
България е на дъното в Евросъюза по икономически растеж. Неразплатените задължения към фирмите изядоха 2,5 процента от Брутния вътрешен продукт, а очакванията са догодина страната да се възстановява най-бавно, посочва ПАРИ. Въпреки последиците от кризата и проблемите в Западна Европа, рецесия тип „двойно дъно“ няма да има, макар че за някои европейски икономики тя вероятно е неизбежна, отбелязва КЛАСА като се позовава на анализатори.
2-3 дневни пакети за море са хит този сезон, пише 24 ЧАСА. Масово към курортите се тръгва в петък, през уикенда се събира тен и в неделя вечер се отпрашва към големите градове. Според шефа на института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов много от хората са ангажирани през седмицата, а и не смеят да ползват дълги отпуски в кризата.
Близо 736 хиляди лева отпуска Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет в средата на миналата година по искане на областния управител на Разград Наско Атанасов, посочва вестникът във водещата си статия. Причината е „силен вятър и поливен дъжд“, които увредили фатално 10 молитвени домове в района. Поискана по-късно справка от Гражданска защита обаче установява, че не е имало никакво бедствие.
Синдикатите заплашиха с масови протести през септември заради пенсионната реформа, начините за заплащане на държавната администрация и механизма на използването на платения годишен отпуск, отблелязва НОВИНАР. Според заместник председателя на КТ Подкрепа Николай Ненков синдикалистите отказват да подкрепят намеренията на кабинета за вдигане на осигурителния стаж с 3 години и увеличение на годините за пенсиониране на хората от първа и втора категория труд.
Родителите ще доплащат по 1,50 лв. на ден за храна на децата си в двегодишната забавачка, която управляващите искат да въведат с промени в закона за просветата, пише ТРУД.
Проект, финансиран с 40 милиона евро от Световната банка вече е в ход и подпомага социалното включване на деца в предучилищно обучение, посочва ДУМА. Според заместник социалният министър Валентина Симеонова така населените места с недостиг на ясли и градини ще могат да изграждат социална инфраструктура, а тези, при които те са достатъчно – да развиват социални, образвателни и медицински услуги.
Съдиите у нас да се избират от народа като депутатите, предлага пред СТАНДАРТ лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Според него подобна практика има в Съединените щати, където хората дават вота си за съдии и шерифи.
Общините ще могат да дават минералните си води за ползване дори безплатно, пише МОНИТОР като цитира екоминистъра Нона Караджова. Това обаче ще се отнася само за находища, към които до момента не е имало никакъв интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *