Преглед на печата

 
 
 

 

 

С общо 8,1 млрд. лв. са завлекли хазната 10 090 фирми, е показала проверка на вестник „Република“ в списъка с длъжници към Националната агенция по приходите. Държавата не може да си събере дълговете, защото 90% от тях са на фирми, които са препродадени на социално слаби хора, психично болни или роми. Парадоксалното е, че абсолютно всичко е законно.
Само от април до юни българите с над 1 млн. лева личен депозит са се увеличили с 28, сочи статистика на Българската народна банка, цитирана от „Стандарт“. Заради кризата, вместо да инвестират, все повече родни предприемачи предпочитат да държат парите си на влог, за да трупат лихви.
Кредитните милионери през второто тримесечие се стопиха с 35 спрямо юни 2009 г., цитира данните и вестник „Класа“. Хората и фирмите, получили седемцифрена сума като заем са общо 5 145, като те управляват 22,27 млрд. лв., което е около 45% от общия обем отпуснати заеми у нас.
Социално слабите хора, които не могат да си позволят адвокат, са заплашени да останат без служебна защита, алармира „Новинар“. Парите, отпускани от държавата, са свършили и цели адвокатски колегии щели да престанат да предоставят безплатната услуга.
Въпреки липсата на пари управляващите от ГЕРБ натовариха допълнително с разходи институцията, след като въведоха в Наказателно-процесуалния кодекс фигурата на резервния защитник, отбелязва „Дума“.
Правосъдното министерство увери, че няма да допусне гражданин да е лишен от защита и коментира с „едва ли“ опасенията за блокиране на съдебната система в някои региони на страната, пише по темата „Дневник“.
„Лечението в болница става лукс“, пише „Сега“. Според изданието, заради въведените делегирани бюджети, лечебните заведения ще ограничат силно плановия прием, ще формират листи на чакащи, ще намалят заплатите и ще трупат още повече дългове.
Парламентът да заседава три седмици в месеца, а четвъртата да е само за обиколки на избирателните райони – такава промяна в правилника на парламента се обсъжда в ГЕРБ, е научил „24 часа“. Целта не била да се намали работата на депутатите, а да се оптимизира.
Хотелиери по Южното Черноморие спешно купуват дизелови генератори за производство на електроенергия и отправят молитви да няма нови аварии с тока, пише „Труд“. Курортите са пълни, в близките дни жегите ще стават нетърпими и гостите и хотелиерите се надяват мрежата да издържи натоварването от климатиците.
Вече има руски туристи, които са се възползвали от възможността да останат в България и след като визите им изтекат, заради бушуващите в Русия пожари, пише вестник „Пари“. Според члена на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции Любомир Панковски, въпреки че точният брой на желаещите да останат не може да се предвиди, настаняването им не би било проблем.
Заради затоплянето на климата България е заплашена от опасни тропически болести, е признал пред „Монитор“ епидемиологът д-р Ангел Кунчев от здравното министерство. В момента експерти следят какво пренасят гризачите и кърлежите от топлите страни у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *