Преглед на печата

Третата вълна от съкращения в България след началото на икономическата криза поетапно ще лиши от работа около 6 хиляди души. Това съобщи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, пише Сега.

Профсъюзът организираднесголям протестен митинг в столицата срещу неадекватните кризисни мерки на правителството и ограниченията на събранията, митингите и манифестациите.

Ръстът на доходите в домакинствата се крепи на увеличените пенсии и социални плащания, показват последните данни на Националния статистически институт за април, пише Дневник. Според информацията от редовната анкета сред 3 хиляди домакинства, за една година семейният доход от работната заплата се е увеличил в 275 лева, а от пенсиите с 47 лева.

За неплатени вноски по стокови кредити за битови уреди вече се лежи и в затвора, пише Труд. Първата такава присъда потвърди вчера окръжният съд в Добрич. 29 -годишен мъж бе осъден ефективно на три години затвор за неплатени вноски за миялна машина на стойност 770 лева.

Бизнес дамата Ася Инджова трябва да върне 100 хиляди евро, ако обвиненията на прокуратурата, че ги е присвоила по три европроекта, се докажат в съда, пише 24 часа. Вместо да обучава в чужбина курсисти, тя „спестила“ парите, сочат обвиненията. На 23 юни е първото делу срещу нея.

Конфискуваните имоти на длъжници вече се качват в интернет за разпродажба. Това съобщиха от Камарата на частните съдебни изпълнители, пише Стандарт. В сайта на организацията могат да бъдат намерени от телевизори и DVD-та, през апартаменти, къщи, коли до цели заводи.
Има информация кога и къде ще се проведе наддаването, уточнява изданието.

Евтината нощувка на черноморието само съблазнява туристите, но като отидат на място, им одират кожата с цените за храна. Това разказват пред Монитор курортисти, почивали вече на морето. Леглото в доста прилични квартири струваше 10 лева на ден, което е по-евтино от миналата година, разказва турист, който отишъл в Несебър. Когато видяхме цената на храната, обаче се уплашихме – само за баничка с айран платих 4 лева, допълва потърпевшият.

Близо един милиард лева от активите на българските застрахователни компании, са изнесени в страни от ЕС като вид инвестиции за периода януари – март 2009-та година. Това сочат данните за състоянието на сектора през първото тримесечие на тази година, публикувани от БНБ, пише Класа.

Интегралните бюлетини за пропорционалния вот на пети юли ще имат специална лента, пише Новинар. Тя ще бъде черна и ще се намира на гърба на бюлетината. Линията ще покрива квадратчетата, в които избирателят отбелязва с химикалка партията, за която иска да подаде своя глас.

Учените от 24 института на БАН търсят бизнес партньори, с които да създадат малки иновативни предприятия върху нови научни продукти и технологии, създадени в академията, пише Дума. До момента институтите са предложили 120 готови продукта, които веднага могат да станат основа на печеливи предприятия.

Продажбите на бира у нас през лятото силно зависят от туристите на бирените нации – германци, англичани и чехи, пише Пари. Оптимистичните очаквания на българската бирена индустрия са продажбите през тази година да се запазят на нивото от миналата. През 2008-а за първи път от няколко години секторът отбелязва спад от 2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *