Преглед на печата

 
 
 

 

 

Вчерашното земетресение от 3.5 по Рихтер в София е водеща тема за много от вестниците. Според Труд, макар и кратък, трусът е уплашил столичани и много хора са изскочили паникьосани от домове, офиси и магазини. 24 часа се позовава на сеизмолога Бойко Рангелов, който съобщава, че 17 труса са били регистрирани вчера само на Балканския полуостров. Стандарт отбелязва, че час след труса в София офисите на застрахователите са се напълнили с хора, които искат експерт да опише щетите в дома им. Други пък са бързали да се застраховат заради зачестилите земетресения в столицата. Новинар пък се позовава на прогнозата на Кирил Стойчев – председател на Българската астрологична асоциация. Според него до 2023 година ни чакат повече трусове отколкото сме свикнали да има през последните 50 години.
Друга водеща тема за част от изданията е отмяната на миниматурите за учениците от 5 и 6 клас. Сега посочва, че с отмяната въведената преди четири години система за външно оценяване поема към първи сериозен ремонт. Според Дума след тази поредна промяна в системата на принципа „напред-назад“ не става ясно какво ще стане с външното оценяване след 4 и 7 клас и какъв смисъл ще има то при прекъсване от две години. Монитор цитира думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, според която учениците се привличат с качествено образование.
Труд публикува интервю с президента на КТ „Подкрепа“ Констатнтин Тренчев под заглавие „Дянков ще доведе държавата до фалит“. Според Тренчев политиката на съкращения на пари и администрация е дълбоко погрешна и не може да доведе до просперитет. По думите му министър Дянков няма идея нито каква да бъде новата администрация в еди-кое си ведомство или сектор, нито какво иска от тези сектори.
КНСБ ще протестира с палатков лагер пред парламента срещу новите правила за пенсиониране, пише Стандарт. Първата вълна на стачката ще е на 16 септември, а втората – на 7 октомври.
Спортното министерство измисли безпрецедентен начин за изчистване на чиновническите отпуски, посочва Монитор. Министър Свилен Нейков и екипът му планират да въведат работа на половин ден за служителите, които с години са трупали невзет отпуск.
Качеството на новите документи за самоличност все още не е необходимото ниво, отбелязва Сега, като цитира думите на вътрешния министър Цветан Цветанов. Цветанов обаче не обясни до какви проблеми за гражданите у нас и в чужбина може да доведе това. Досега от МВР твърдяха, че има само единични случаи на объркани данни или снимки, както и на неразчитане на информацията в чипа на паспорта, пише вестникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *