Преглед на печата

Световната банка алармира, че валутните резерви на България не са достатъчни да покрият предстоящите тази година плащания по външния дълг, пише в. ДНЕВНИК, като цитира доклада на финансовата институция за глобалните финанси през 2009 г. Посочва се, че през февруари дългът е надхвърлил близо 100% от резервите и страната ни ще е принудена да търси външно финасиране от МВФ или силно да намали бюджетните разходи.

В.СЕГА допълва информацията по темата, като помества коментарите на икономистите Емил Хърсев, Георги Ангелов и Димитър Чобанов, според които повод за притеснение няма, тъй като страната ни има достатъчно резерви, за да покрие външните си дългове.

В същото време ДУМА пише, че вчера премиерът Станише е потвърдил, че правителството обсъжда увеличаването на минималната работна заплата. Той е съобщил също, че след съкращаването на разходите на държавата, ще бъдат спестени около 500 млн. лв.

В МОНИТОР ще прочетете как всеки втори учител, което означава 53% от преподавателите, е готов да напусне работа. 60 на сто от директорите на училищата също обмислят тази възможност заради ниското заплащане.

Сред ключовите теми на в. ПАРИ днес е фалитът на първата европейска нискотарифна авиокомпания „Скай Юръп”, която вози и българи от 2005 г. Съобщава се, че до края на годината компанията ще продължи да изпълнява полетите си от и до България, но за следващата година не е сключила договори с никой от партньорите си.

Англичани разпродават имоти край морето и си отиват, научаваме от първата страница на СТАНДАРТ. Заради кризата повечето британци изгубили надежда, че ще могат да направят пари, като дават под наем купените от тях апартаменти край плажовете. Някои са готови да се разделят с добре обзаведени жилища само срещу 38 хиляди евро.

В НОВИНАР четем предупреждението на Николай Николов от „Барометър инфо“, че след евровота изборателните списъци са набъбнали с 310 хиляди души. Според него, това са т.нар. „мъртви души”, които се ползват от политическите сили за увеличаване на подкрепата за някои от тях.

„Делото срещу Батко вече губело смисъл“- под това заглавие ТРУД пише, че свидетели срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев започнали да казват пред съда, че не помнят какви договори са подписвали, а зам.-финансовият министър Димитър Ивановски за пореден път не се явил на делото.

24 ЧАСА разказва поредната безумна история заради проблемното паркиране в центъра на София. От „Паркинги и гаражи“ закопчали със скоба колата на инвалид и отказали да я освободят, преди да е платена глобата. Емилия Буреш трябвало да закара майка си в болница и се наложило 82-годишната жена да чака на улицата, докато служителите на фирмата обяснявали, че автомбилът може да паркира безплатно само на места за ивалиди, а когато те са заети, трябва да се плати по общия ред. Майката и дъщерята са наследници на известния български зоолог акад. Иван Буреш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *