Преглед на печата

Водещата тема на Дневник: Европейската комисия промени към негативни очакванията си за българската икономика и за разлика от прогнозата от април, вече смята, че публичните финанси на България ще бъдат на червено през тази и следващата година.
Необслужваните кредити на гражданите и фирмите продължават да нарастват и към края на май са достигнали 1 милиард 780 милиона лева, пише Сега.
Класа допълва темата с публикация: Сумата на проблемните кредити можеше да е по-голяма, ако БНБ не беше променила наредбата за класифициране на кредитите. До края на февруари тази година като необслужвани се третираха необслужваните над 90 дни заеми. От началото на март срокът вече е двоен – 180 дни.
И още икономически теми в днешната преса:
Вестник Пари пише: Според Националния статистически институт за първото тримесечие на 2009 година криза в България няма, защото разходите на работодателите за един отработен час от наетите лица нарастват с 19.2 процента спрямо първото тримесечие на 2008-а.
Част от банковите и обществените трезори, в които се пазят милиони, се охраняват с най-обикновена техника. Хранилищата с парите не се пазят от въоръжени гардове и до тях няма постоянен пост, са разкрили пред Монитор експерти по сигурността. Поради тази причина апаши със среден стаж в домовите кражби все по-често се изкушават от пълните сейфове на банковите офиси.
Внезапно подалия оставка зам. вътрешен министър Раиф Мустафа е отишъл при директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Димитров и му предложил подкуп от 50 хиляди лева, пише Труд. Парите трябвало да му даде бизнесменът Росен Маринов, който беше задържан на 11 юни и едва вчера беше пуснат под домашен арест.
415 хиляди българи са продали гласа си на евровота. Това сензационно обяви асоциацията „Прозрачност без граници“, пише Стандарт и уточнява, че неправителствената организация е направила първото по рода си изследване за контролирания вот. „Всеки пети избирател не е гласувал по съвест, а заради финансова или друга зависимост, обясни говорителят на организацията Антоний Гълъбов.
Председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Константин Шушулов каза, че ако дружеството ЧЕЗ не премине постепенно към едномесечно отчитане потреблението на електроенергия, националният регулатор ще пристъпи към процедура за отнемане на лиценза, пише Дума.
КАТ вече има супермодерен, въртящ се на 360 градуса радар, пише 24 часа. Радарът снима и засича в движение и така може да заковава нарушители и „в гръб“, обяснили автоконтрольори пред изданието. Техниката вече е монтирана на патрулна кола и действа от 2 седмици, отбелязва часовият ежедневник.
Покривите на близо 70% от по-старите сгради в София са изключително опасни за живота на хората, които живеят в тях, и на тези, които преминават покрай къщите. За това алармираха група архитекти, които са направили проверки на стабилността на кострукциите на някои сгради в столицата, пише Новинар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *