Преглед на печата

в. „ТРУД“: Синодът пусна повече дни за венчавки“
Сверият синод отпуска режима за венчавки, който бе затегнал толкова, че си навлече гнева на миряните. Това става ясно от църковното календарче за 2011-а.
Отпада забраната за венчавки през седмицата заради постите – а сега брак пред поп можеше да се сключи само в неделя и понеделник. Остава само ограничението за събота. Вече ще можете да се венчавате и по време на петровия пост, част от Светлата седмица (след Великден) и част от коледния пост.
Цветанов падна от първото място
Вицепремиерът Цветан Цветанов е детрониран от първото място като най-харесван политик от българите. Това е новината от актуалния политически рейтинг на агенция „Медиана“ за ноември. Той губи 9% от популярността си и пада до четвъртото място в класацията на най-одобряваните политици.
„24 ЧАСА“:
Отказват да лекуват болни от СПИН
Болници отказват да лекуват серопозитивни, съобщиха от фондация „Надежда срещу СПИН“. Пациентка с ХИВ е била върната от три лечебни заведения, където търсила помощ, разказа доц. Виктор Златков, директор на „Майчин дом“. Накрая в АГ болницата се съгласили да я оперират. Жената има киста на яйчника. Това не е единственият случай. Основната ни работа е да намираме болници за пациенти със СПИН, казват от неправителствената организация. Две от болниците, които не пожелали да лекуват пациентката с ХИВ, са в София, а една е в провинцията, уточни Милен Чавров, председател на неправителствената организация. Ясно обяснение не било дадено. На две от местата приложили изпитана тактика за отхвърляне на пациенти с ХИВ – терапията се отлага многократно, докато на болния не му просветне, че тук помощ няма да получи. Само в едната болница ръководството признало, че не желае да се заема с рисковата пациентка.
Последно – няма пари за коледни надбавки
Симеон Дянков не хареса тухлите в Плиска. Казаха му, че са от соца
Пари за коледни надбавки към пенсиите няма. Това било окончателно ясно, каза в Плиска финансовият министър Симеон Дянков. Той не отговори на въпроси на журналисти кога ще има увеличение на пенсии и доходи, но пък каза, че България вече излиза от икономическата криза и ни предстоят по-добри години благодарение на добрата ни финансова и икономическа политика. В същия ден шефката на НОИ Христина Митрева отговори на първия въпрос (виж карето вдясно). Най-късно до пролетта ще започне строителството на 10 км от магистрала „Хемус“, от Шумен до село Белокопитово, обяви Дянков. „Осигурени са 16 млн. лв., които ще влязат в бюджета за следващата година. Проектът е готов, по информация на министър Плевнелиев е избрана и фирма, която ще го реализира. Сега се извършвало опресняване на цените и след това няма пречки да се строи“, обясни Дянков.
в. „СТАНДАРТ“:
Бягство от клас
Ученици вдигат бунт за един ден ваканция
Фейсбук въстание за още ден коледна ваканция вдигат тийнейджъри. 7800 ученици вече са се включили в групата „3 януари 2011 г. – Ден за Национално бягство от училище“. Причината е, че тази година почивката им по Нова година ще е с 1 ден по-кратка. Със заповед на просветния министър Сергей Игнатов коледната ваканция за училищата е от 24 декември до 2 януари (неделя). Понеделник, 3 януари, е работен ден, няма основание училищата да не отворят врати, обясниха от министерството на образованието. „Тази наша демонстрация е продиктувана от желанието на ученици и учители за промени в образователната система на България, която очевидно не действа“, са записали бунтовните хлапета в интернет петицията си. Към тях са се присъединили и куп родители.
Таен вирус лъже доктори Коварна пневмония, която джипитата трудно разпознават, плъзна заради циганското лято. Резките промени в температурата и топлото време спомагат за разпространението на опасните вируси. Това съобщи за „Стандарт“ д-р Соня Ангелова от столичната Специализирана болница по белодробни заболявания „Св. София“. Най-застрашени от заразата са страдащите от астма и други болежки на белите дробове, пушачите и хората с понижен имунитет, изтъкна специалистката. Атипичната пневмония често се бърка с респираторно заболяване или грип, предупреждава специалистката. Докато се усетим, опасните вируси се размножават в белите дробове и човек разбира, когато болестта е напреднала и трябва да бъде приет в болница. При хронично болните може да се стигне до дихателна недостатъчност.
 
„ТЕЛЕГРАФ“: „МВР НАЩРЕК 3A ТЕРОРИСТИ“ Министър Цветанов: Бъдете внимателни в молове и гари „БОРИСОВ: РЗС И AБВ НЕ МЕ ПЛАШАТ“ Интересуват ме реформите, не „Дондуков“ 2, отсече премиерът
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *