Преглед на печата

След приетите промени в Закона за общинската собственост, съкратената процедура ще се прилага за обекти от „първостепенно значение“.
„Общините ни крадат земите“, коментира „Република“. Според юристи промените дават на местните власти прекалено големи правомощия, отбелязва вестникът.
Арендаторите започнаха масово да купуват земя, пише вестник „Пари“. Агресивните доскоро в покупките на земя фондове вече са основни продавачи на пазара, а купувачи са големите земеделски производители. Това е сред основните причини за добрите резултати, които отчитат водещите фондове за миналата година.
Има драстичен бум на заболелите от рак у нас, алармира „Новинар“, като цитира данни на гражданското обединение „Заедно срещу рака“. През 2009 г. са били регистрирани 33 000 новодиагностицирани болни
Пазарът на лекарства у нас надхвърли 2 млрд. лв., което е 9% ръст спрямо 2009 г., посочва „Дневник“. Очаква се тенденцията да се запази и тази година, а аптеките да продължат да намаляват.
Да плащаме кеш до 15 хиляди лв., одобриха на второ четене депутатите от бюджетната комисия в парламента в Закона за ограничаване на плащанията в брой, пише „Монитор“. Сумата е тройно по-голяма от първоначално заложения праг от 5 000 лв., с мотива, че този таван е твърде нисък и може да блокира икономическата активност.
За превишение на скоростта вече няма да се отнемат контролни точки, пише „24 часа“. Досега водачите губеха от 3 до 12 точки в зависимост от километрите, отбелязва изданието и публикува списък на новите санкции за нарушения по пътищата, влизащи в сила от днес.
Депутатите от комисията по конфликт на интереси приканиха премиера Бойко Борисов да уволни проф. Стоян Кушлев, шеф на комисията, преследваща престъпното забогатяване, пише „Труд“. Кушлев бил в конфликт на интереси, понеже при назначаването му е бил в управата на Царския ловен клуб и Националната асоциация по овцевъдство. Пред вестника Кушлев посочва, че не е печелил от участието си в тях.
Четвърти месец националната агенция за приходите продължава да проверява имотното състояние на вицепремиера Цветан Цветанов и семейството му, пише „Дума“. Въпреки обещанията до края на януари проверката да е приключила, говорителят на агенцията Росен Бъчваров е заявил пред изданието, че за това са необходими още няколко седмици.
Ново преброяване за топ 10 на най-значимите културно-исторически и археологически обекти в България запали народа, пише „Стандарт“. Гласуването в интернет е организирано от вестника, а обектите, събрали най-много гласове ше влязат в специална прорама на правителството за приоритетно финансиране на инфраструктурата край тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *